Циклене на паркет – да възстановим красотата на пода

циклене на паркет

Когато дървеното подово покритие изгуби своята красота, настъпва нуждата от циклене на паркета. Този метод на обработка е действително ефективен. С него се връща бившата красота на пода, той се възстановява и обновява. Процесът е многоетапен, продължителен и сложен.

Същността на процеса по възстановяване на дюшемето се състои в отнемане на тънък повърхностен слой от покритието и последващо шлефоване. Циклене се прави не само за възстановяване на старото покритие, но и за обработка на новото. Малко са случаите, когато при основен ремонт в жилището да не се налага обновяване на паркета.

Има редица фактори, които налагат циклене на паркет, например:

  • износване на лака, изменение на цвета му и неговата наситеност;
  • влошаване външния вид на пода поради поява на драскотини;
  • различни замърсявания, които не могат да бъдат почистени с препарати;
  • промяна цвета на дървесината и поява на разстояние между отделните дъски;
  • появилото се скърцане, което е естествен процес при продължителното ползване на пода.

Подготвителната работа е комплекс от мероприятия, чиято цел е съществено да облекчат бъдещата работа. Преди всичко трябва да се освободи помещението от всички мебели, да се отстранят первазите, да се завършат всички работи по грубия ремонт на стаята. Не винаги паркета е в състояние, което позволява да се извършат малко подготвителни действия. Често старото дюшеме или паркет са в лощо състояние, което налага много повече работа по подготовката за съществения процес на цикленето.

Циклене на паркет  и дюшеме може да се направи ръчно или с машина. Ръчният процес е свързан с много загуба на време и физически усилия. Евтин е, но сложен и за това почти не намира приложение. Машинният начин икономисва време, но не и пари. След приключване на обработката подът е в идеално състояние. Всички драскотини и проблемни участъци са отстранени, а самия под е обновен. Това е резултат от многоетапната работа. След завършване на шлифофането и почистване на праха, се нанася защитен и декоративен слой. Нанесеният груд създава допълнителен защитен слой и намалява разхода на лак. Лакът се нанася на няколко етапа, като след всеки етап леко се шлифова и почиства пода.

Паркетът сам по себе си е изискано покритие и подходящите грижи за него позволяват дълго време да се ползва и да радва с красотата си. За това е добре да се свържете с професионалисти, които да възстановят вашето дървено покритие, да ви гарантират качествено циклене на паркет и дюшеме.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here