Петра, Йордания

1949

Йордания се намира в един от най-ниско разположените региони на света. Тя е разделена на два географски района – Трансйордания, а на запад е Гор – дълбоката тестонска депресия, която се простира от залива Акаба до Мъртво море и Вади Араба.

Първите изследователи на Йордания са изненадани и очаровани от многобройните исторически находки – безброй византийски църкви, прекрасни гръцки дворци от епохата на Омеадите с техните фантастични фрески, укрепени замъци от епохата на кръстоносците и уникални крепости, построени от арабите и останали като свидетелство на техните битки с християните. Единствен пътеводител на безбройните пътешественици е Библията.

petra-jordania-wadi-rumПо правило, всяко пътешествие из тази страна започва от столицата Аман, разположена, също като Рим, на 7 хълма. Сред най-значимите забележителности на страната е каменния град Петра, наричан още “ розовия град“, заради естествения розово-червен цвят на скалите. Открит случайно през 1812г. от швейцареца Йохан Буркхард, днес Петра е обявен за осмото чудо на света. Преди обаче да се насладите на този очарователен град, ви предстои не по-малко вълнуваща среща с пустинята и един умопомрачаващ каньон с дължина над 1 км. и стени, високи над 100 м.

Тук, в Петра, е сниман  и един от филмите за Индиана Джоунс.

petra-jordania-indiana_jones

Ето как швейцарския учен описва град Петра: „Градът е розов, жълт, охрен, небесносин – разноцветните скали незабелязано преминават в къщи, украсени с колони и портики, и скалите, надвиснали над града, тъмнеят с четириъгълниците на прозорци и врати, като че ли жителите току-що са заминали оттук, забравяйки да ги затворят. Но първото впечатление се оказало измамно. Градът бил мъртъв, отдавна и безвъзвратно. Застланите с плочи улици били засипани с чакъл, фонтаните и басейните празни, капителите и стените на къщите и храмовете нащърбени от безжалостния горещ вятър. Сградите били врязани плътно в скалите, понякога само старателно обработената фасада създавала илюзия за дворец, зад нея освен малка ниша нямяло нищо. Получил се театър – град декорация, който някъкъв шегаджия, без да си жали труда, дълги години е изрязвал за собствено удоволствие.“ Розовият град, стар като самото време – градът нерушим като скалите, в които е изсечен, стои подобно на паметник на малкия народ, който обичал и разбирал красотата.

Истинско кощунство е да отидете в Йордания и да не се разходите из пустинята Вади Рам. За туристите там се предлагат специални разходки, включващи пиене на традиционен чай или кафе с кардамон, точно под сянката на типична бедуинска тента.

cherveno-moreСледващата интересна точка е Червено море, за което казват, че предлага най-великолепните подводни гледки. За да зърнете прекрасните риби и корали, не е нужно да си водолаз – те се виждат и от брега, тъй като водата е кристално бистра.

А от град Акаба намиращ се на едноимения  залив на Червено море, се разкрива уникална гледка – Йордания, Египет, Израел и Саудитска Арабия. Това е единственото място в света, от което могат да се видят едновременно 4 държави. Интерес представлява и Мъртво море, където се предполага, че са били библейските градове Садом и Гомор, планината Монте Небо, от която Моисей за първи път вижда Обетованата земя и където е погребан града Мадаба, известен с 1500 годишните си мозайки.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here