Първите плаващи ветрогенератори са вече факт

Първият в света плаващ ветрогенератор беше пуснат тази седмица.

Александра Бек Гъорв е съобщила за BBC, че технологията Hywind ще бъде използвана по крайбрежието на Норвегия, като по този начин ще бъдат популяризирани крайбрежните ветрогенератори.

Също така технологията ще доведе до създаването на крайбрежни ферми от ветрогенератори, разполежени навътре в морето, където ще бъдат безопасни и няма да могат да доведат до разрушения при евентуални аварии.

Също така тези ферма биха подпомогнали военните радари и операции, корабоплаването, рибарите, а също и гнезденето на птиците и туризма.

„Поставяйки ветрогенераторите в морето ще получим много нови възможности.“ – казва Александра.

„Вятърът навътре в морето е по-силен и по-постоянен от този на сушата.“

Hywind, 2.3 мегаватов ветрогенератор построен от Сименс, комбинира технологии използвани при ветрогенраторите и в петролната индустрия.  Ще бъде тестван за период от 2 години по крайбрежието на Норвегия.

Подобно на скритите под водата части на айсбергите и турбините имат 100 метрови конструкции под водата, закотвени и свързани с кабели, които стигат до сушата.

В момента разположените във водата ветрогенератори са по-скъпи от тези разположени на сушата. Но според инженерите стоящи зад проекта, в близките години ценита им трябва да спаднат значително и да се изравнят с нормалните ветрогенератори.

Плаващи ветрогенераторни ферми могат да бъдат раазположени по бреговете на Северна Америка и на Иберийския полуостров, също така по бреговете на Норвегия и Великобритания.

Те могат да усигорят допълнителен източник на енергия за дъжавите, които вече са изчерпали пространството и няма къде да разположат наземни ветрогенератори.

„Глобалният пазар за подобни генератори е огромен, всичко зависи от това да направим инсталациите по-евтини.“

Още интересни истории за морето на Morskibryag.com

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here