Плуването – здраве, тонус и … още нещо

3057

Един от спортовете, които поддържат тялото ни в перфектна форма е плуването. Хората, които редовно плуват, имат не само красива фигура, но и повишен жизнен тонус и вътрепна енергия. Плуването безспорно е изключително полезно и за здравето, както потвърждават лекари и медицински лица.

Защо плуването е толкова полезно

Плуването влияе благотворно на цялото тяло, като оптимизира работата на сърдечно-съдовите органи, и заедно с това повишава издръжливостта, гъвкавостта и силата на мускулите.

Например, плувец би изгорил толкова калории за един час в басейна, колкото би изразходил бегач, тичащ със скорост 10 км/ч. С други думи, спокойно може да заявим, че плуването е идеалната тренировка за всички органи и мускули в тялото ни. pluvane

Плуването е особено полезно за децата, защото в тяхната възраст тялото се изгражда и този спорт би допринесъл значително за правилното развитие на мускулатурата, дробовете и сърдечната дейност. Това ще подобри стойката на детето и правилното дишане, което пък от своя страна ще допринесе изключително за целия бъдещ живот на подрастващите.

Предимства на плуването като спорт

Плуването подобрява цялостно тялото ни 

Плуването ангажира и горната и долната част на тялото, тъй като практикуването на този спорт включва почти всички важни мускулни групи. А най-положителният факт е, че мускулите се развиват заедно, което допринася за изграждане на симетрично, красиво изваяно тяло.

При плуването рискът от нараняване е нисък 

При плуването напрежението върху костите, а също и ставите или съединителната тъкан, е минимално, съответно рискът от травмирането им е доста по-нисък. Ниското напрежение се обуславя от понижето тегло на телата във водата. Ето защо, ако търсите тренировка с минимален риск от травми, плуването е много добър избор.

Плуването с мярка не натоварва

Плуването е подходящо за всякакви хора, включително бременни, хора с травми и възрастни. Бременните жени плуват, за да укрепнат раменете и коремните мускули, които ще бъдат обтегнати, когато носи бебе. Възрастните хора често отиват в басейна, защото слабото натоварване помага да се отпуснат схванатите мускули.

Плуването подобрява кръвното налягане

Плуването действа благотворно на кръвоообращението, и това е всеизвестен факт. Според различни изследваия, една стандартна тренировка по плуване може да помогне за намаляване и евентуално предотвратяване на високото кръвно налягане. Това от своя страна понижава риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Плуването намалява стреса

Плуването е синоним на релакс, по простата причина, че позволява повече кислород да протече към мускулите и ви принуждава да регулирате дишането си. Това от своя страна е много приятен начин да се борим с ежедневния стрес, на който съвременния човек е подложен.

Мускули и плуване

Както вече споменахме по-рано, плуването е един от спортовете, който влияе положително върху всеки мускул от човешкото тяло. Знаем също, че плуването е полезно и изключително  ефективно докато сме на диета, защото чрез плуването се изгарят много калории. Интересният въпрос, който вълнува много хора обаче, е дали плуването изгражда мускули?

За да отговорим на този въпрос, нека започнем с обяснение какво всъщност представляват мускулите. Мускулите са мека тъкан в тялото, която изразходва повече енергия от всяка една друга тъкан. Мускулите са в основата на всички човешки движения в ежедневието – естествено ходене, тичане, катерене, хранене, но също и дишане, писане, и т.н.. pluvci

За да изясним отговора на въпроса „Изгражда ли плуването мускули?“, трябва да разберем как се стимулират мускулите, и ако плуването спомага за това, значи можем да бъдем сигурни, че това е факт. За целта разглеждаме 3-те основни начина, по които се стимулират  мускулите.

  • Механично напрежение. Това е напрежението оказвано върху мускулите, когато хората се движат. Колкото по-силно е това напрежение, толкова по-добре тренираме мускулите и стимулираме тяхното изграждане. Плуването е една от дейностите, за които може да се каже, че натоварват мускулите и ги изграждат.
  • Метаболитен стрес. Това е напрежението върху мускулите, които не са активни при движението. Нека вземем например бягането – след приключване на активността се усеща умора и в ръцете, въпреки, че те не участват активно в движението.  Подобно е чувството и в корема, а и в много други мускули. Плуването е подходящо за метаболичния стрес, защото то натоварва едновременно и активните и пасивните мускули.
  • Разрушаване на мускулите. Микро-разкъсванията в мускулите стимулират изграждането им. Този ефект се наблюдава при силно интензивно натоварване, последвано от мускулна треска. Мускулното микро-разрушаване е съпътствано от изграждане, като тялото ви произвежда повече мускулна маса. Това е причината фитнес тренировките да водят до увеличаване на мускулатурата. В тази връзка трябва да сме наясно, че плуването може да оформи мускулите, но няма да ги направи големи.

Разглеждайки начините за изграждане на мускули, виждаме, че плуването е много подходящо за оптимизиране на дишането, за подобряване на метаболизма, за засилването на мускулатурата и ставите и за отслабването. Но ако целта ни е бързо натрупване на мускулна маса, плуването не е най-подходящия спорт за постигане на тази цел.pluvec

Плуване и здраве

Всички знаем, че в определени нежелани ситуации плуването може да бъде животоспасяващо умение, но заедно с това този спорт е изключително ефикасен начин за поддържане на добра физическа форма. Плуването използва повечето от телесните мускули и по този начин, с едно единствено упражнение, можем да си осигурим абсолютно пълноценна тренировка.

Най-лесно може да демонстрираме ефектите от плуването с цифри – 10 минути плуване изгарят средно:

  • стил бруст – по 60 калории;
  • по гръб – 80;
  • бътерфлай – 150;
  • кроул – 100 калории.

Като стопяваме теглото си чрез плуване, ние предлагаме чудесна терапия и на сърцето. При плуване се оптимизира функцията на сърцето да изпомпва кръвта, което от своя страна влияе благоприятно на кръвообращението. Стандартна половинчасова тренировка по плуване регулира кръвното налягане и намалява риска от коронарни сърдечни заболявания.

Интензивното плуване поне по час на седмица понижава вероятността да придобиете коварния диабет Тип 2, чийто симптоми често остават незабелязани. Страдащите от диабет Тип 1 също могат да се възползват от предимствата на плуването, защото то, както и всяко друго аеробно упражнение, улеснява усвояването на инсулина.

Факт е, че упражненията във водата помагат в борбата с дихателни проблеми като астмата. Регулирането на баланса между добрия и лошия холестерол също е активно стимулирано при плуване.

А един от най-хубавите ефекти от плуването е, че ни прави по-щастливи. Както по-рано споменахме, плуването се бори със стреса – докато плуваме, в тялото ни се задейства производството на ендорфини и и на специфичен вид неврони, които компенсират загубените поради стрес мозъчни клетки.

Плуването удължава живота

В продължение на 32 години учени от Университета в Южна Каролина начело с професор Steven N. Blair провеждали наблюдения над 40 547 мъже на възраст от 20 до 90 години. Резултатите показват, че смъртността при плуващите била с 50% по-ниска отколкото при тези, които тичали или ходели редовно, и при хората, които не били физчески активни.

Подобно изследване е направено и от екип, воден от експерта по сърдечни заболявания доктор Jeremiah Stamler, в Северозападния чикагски университет (Northwestern University in Chicago). В него са взели участие над 355 000 човека, плувците живеят по-дълго, като редовните тренировки и правилното хранене могат да добавят до 10 години живот.

Надяваме се, че сме убедили повечето от вас в ползите от плуването. Споделете и своето мнение за този широко разпространен и обичан спорт във формата за коментари по-долу, ще се радваме да научим нещо ново и интересно.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here