Почивка в Тунис: Средновековни градове, древни руини и вълшебната Сахара

Безкрайните пясъчни плажове, кристално чистата вода, 300 слънчеви дни годишно, хотели, които ще задоволят всеки ваш каприз - всичко това превръща вашата почивка в Тунис в една сбъдната мечта.

Почивки в Тунис

Със своето разнообразие и гостоприемство Тунис привлича не само туристите, които търсят просто релакс на плажа, но и любителите на водните спортове. Плитката вода и ниските вълни създават перфектни условия за водни забавления. В допълнение към кораловите рифове, тюркоазено синьото море предлага приключения за водолазите, които могат спокойно да изследват морското дъно.

Ако след дългия ден на плажа се нуждаете от презареждане на силите, успокояващата парна баня в някои от хамамите ще ви осигури невероятна релаксация. В Тунис обаче има не само забавления на плажа, но и много какво да се види извън него. Туристите, които искат да опознаят страната, могат да се потопят в историческите забележителности, някои от които са включени в обектите на световното наследство на ЮНЕСКО.

Какво не бива да пропускате по време на вашата почивка в Тунис:

Столицата Тунис

Със сигурност няма да ви стигне един ден да разгледате този удивителен град. Има толкова много места, които заслужават вниманието ви, че ще ви е трудно да се организирате с какво да започнете първо.

В средата на един модерен стил ще откриете най-добре запазения средновековен град в ислямския свят. В Медината ще видите дворци, джамии, мавзолеи, медресета и фонтани. Да не забравяме и класическите сукове, откъдето можете да си купите невероятни неща, само да имате място в куфарите.

Заслужава си да се посети и Националния музей „Бардо“, където ще се насладите на един от най-големите колекции от древни римски мозайки, за които ще ви е трудно да повярвате, че са сътворени от човешки ръце.

Национален парк Ичкеул

С размер от 12 600 хектара Националният парк Ичкеул е най-важният природен резерват в Северна Африка. Тук ще видите розово фламинго, щъркели, сиви гъски, лилави пилета и безброй прелетни притици, които се чувстват у дома си.

Езерото Ичкеул е последното голямо сладководно езеро тук. Животинският свят е толкова богат, тъй като птиците са защитени от бракониери. Удивителното биоразнообразие е причина паркът да е включен към обектите на световното наследство на ЮНЕСКО.

Дуга

По време на пътешествието ви назад във времето няма как да пропуснете най-добре запазените римски руини в Тунис. Първоначално тук се е намирал древният град Туга, който постига своя разцвет през 3 век след Христа.

Най-значими са Либийско-пуническият мавзолей, храмовете на Сатурн и Юнона Целестис, капитолията и амфитеатърът.

Сиди Бу Саид

Белите къщи с ярко сини врати и прозорци, криволичещите улици, живописната гледка към синия залив придават специален чар на това място. Не случайно Сиди Бу Саид се счита за най-красивото село в Тунис, чиято живопис е дело на художника Родолф д’Ерланжер.

Матмата

Берберският град е бил използван за филмов декор неведнъж заради мистичния си вид. Не трябва да го пропускате по време на екзотичната си почивка в Тунис. Матмата е известна с подземните си пещерни жилища, които са обитавани и днес.

Местните берберски племена се възползват от сянката и хладината на подземните домове през горещите месеци, въпреки че през зимата там е сравнително топло.

Пустинята Сахара

Големият финал на вашата почивка в Тунис е разбира се – пустинята Сахара. Най-голямата пустиня в света, която се простира от африканския бряг на Атлантическия океан до брега на Червено море, предлага много забавления за туристите. Тя покрива 30% от общата площ на Тунис. Ако се чудите кой е най-добрият начин да опознаете Сахара, това е да се отправите на пътешествие пеша. Но не се отчайвайте, винаги можете да се включите в сафари или да се качите на гърба на някоя камила.

Създайте своята екзотична приказка сами, отправяйки се на почивка в Тунис.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here