Покупка на матрак – Откъде и за какво трябва да внимаваме при избора

Избор и покупка на матрак

Съвети при покупка на матрак

Изборът на матрак не е от лесните задачи, затова е необходимо да отделите повече време в проучване на различните видове матраци, за да откриете модел, който да пасне най-добре на нуждите на вашето тяло. Грешният избор често пъти има пагубни последствия за тялото – вече съществуващи болки се задълбочават или пък ако сте нямали такива се появяват, появява се безсъние или пък алергии, ако не сте подбрали правилно материалите.

Преди да се гмурнете в морето от модели на пазара е добре да отговорите на няколко въпроса, отговорите на които биха помогнали да определите точни критерии в търсенето и да сведете до минимум възможните варианти:

  1. Помислете какво очаквате от новия матрак.
  2. Ако подменяте стария матрак е важно да знаете какво точно не ви харесва в него.
  3. Определете коя е позата за сън, в която спите най-често – настрани, по гръб, по корем или пък често се въртите през нощта?
  4. Усещате ли болки в раменете, гърба, кръста или таза?
  5. Страдате ли от нощно изпотяване?
  6. Имате ли някакви алергии към определени материи, домашен прах? Страдате ли от астма или други дихателни заболявания?
  7. Помислете предварително дали ще използвате механизъм и дали предпочитате еднолицев или двулицев матрак.
  8. Определете задължително ориентировъчен бюджет.

Отговорите на тези въпроси със сигурност ще ви помогнат при покупка на матрак. Не забравяйте, че в момента на пазара има богато разнообразие от модели за всеки вкус и всеки джоб, така че бъдете смели в желанията си.

За какво трябва да внимаваме при избора на матрак?

Най-важното нещо, на което трябва да обърнете внимание при покупката на такъв продукт, са материалите. Задължително се насочете към модел, чиито материали са качествени и не застрашават здравето ви. Това е особено важно, ако страдате от проблеми на дихателната система като астма, затруднено дишане или алергии. В този случай заложете на естествени материали като пяна с дишаща структура, натурален латекс или покет пружини, които осигуряват постоянно проветряване в ядрото.

Ако пък имате проблеми с опорно-двигателната система, ви съветваме да се насочите към ортопедичен матрак или специализиран медицински матрак, който да поддържа в правилна позиция всяка част на тялото.

Мемори пяната е подходящ материал, ако имате проблеми с кръвообращението, защото има свойството да се адаптира към извивките на тялото без да оказва съпротивление, предизвикващо напрежение в зоните на натиск.

Дамаската на матрака често пъти е подценявана, но истината е, че непременно трябва да обърнете специално внимание и на нея. Препоръчваме ви матраци с цип, който да улеснява поддръжката. Съдържанието на памук и фибри от бамбук, кашмир, Алое Вера, лавандула и канела биха допринесли за комфортното усещане и среда за сън без алергии, акари, бактерии и влага.

Сребърните нишки са друг материал, подходящ за предразположените към кожни и дихателни проблеми, защото имат силна антибактериална защита.

Покупка на матрак онлайн или от физически магазин?

Физическите магазини са традиционните места, на които може да отидете и да пробвате различни видове матраци. Този вариант обаче изисква да отделите много повече време за целта, а и лягането за 5 мин. върху даден матрак едва ли би ви дал ясна представа за неговите характеристики в бъдеще. Много по-лесно, удобно и предпочитано напоследък е покупка на матрак онлайн, защото има редица предимства. На първо място спестявате доста време, което бихте отделили в обикаляне на мебелни магазини.

Друго преимущество на електронната търговия е, че в повечето случаи предлага по-добри цени и промоции на матраци, благодарение на които бихте могли да се сдобиете с качествен матрак на добра цена. Този тип виртуални магазини предлагат професионално обслужване и с помощта на консултантите лесно ще изберете подходящия за вас матрак според изискванията ви. Не се притеснявайте от онлайн покупката, защото добрите онлайн магазини за матраци предлагат лесно връщане, а за някои модели и тест период.

Не на последно място, по-голямата част от онлайн търговците предлагат безплатна доставка до дома ви в удобно време. Без значение кой от двата варианта за покупка на матрак сте избрали, не забравяйте че изборът на матрак е ключов за доброто здраве и енергия.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here