5 съвета за един наистина полезен тиймбилдинг

Съвети за тимбилдинг

Тиймбилдингът не е просто забавление за персонала – от него може да извлечете неподозирани ползи

Тиймбилдингът може да се превърне в максимално ефективно събитие, което носи не само приятни емоции за всички от екипа, но и ползи за постигане на отлична комуникативност и мотивация в работата. Ползите от планиране на периодични фирмени обучения, като част от забавлението, са неизмерими.

Те могат да са наистина ефективни, ако подходите стратегически към задачата и се фокусирате правилно върху целта, която искате да постигнете.

Професионалната консултация е изключително ценна в такива случаи (доверете се на „Адженда Тренинг Солюшънс“).

Следните съвети също могат да ви ориентират и да ви бъдат полезни при задаване на параметрите на тиймбилдинга:

  1. Опитен експерт в областта на обучението и развитието на персонала

Наемете тиймбилдинг треньор, за да ви предложи и изготви програма, която отговаря на очакваните резултати. Той има усета и опита да изгради спойка между служителите във фирмата, при това с помощта на конкретни активности и игрови роли. Лекциите могат да са интересни, но практическите упражнения и предизвикателствата носят реална добавена стойност.

  1. Правилно избран момент

Бъдете съобразителни и проучете готовността на членовете на екипа да вземат участие в събитието. Ако те имат лични планове или са натоварени с конкретен проект в съкратени срокове, едва ли ще откликнат с радост на допълнителни ангажименти през уикенда. Може да го насрочите в дните от работната седмица, за да не крадете от ценното време със семейството им, или да рискувате да получите отказ и скромно присъствие.

  1. Мислете за крайната цел

Тя трябва да е поставена от самото начало, преди да започнете с организацията. През цялото време не забравяйте да се придържате към рамките, защото в тях влиза и предвидения бюджет за осигуряване на необходимите дейности.

Може би този път сте избрали да създадете повече активности за опознаване в една непринудена атмосфера, или предпочитате да вложите усилия в разрешаването на назрели конфликти и елиминирането на проблематични ситуации? Това не са просто маловажни детайли, а основната ви отправна точка.

  1. Без излишни неудобства

Няма как да си позволите лукса да неглижирате някои елементи за сметка на други. Как ще пътуват вашите служители, попитахте ли ги дали разполагат с транспорт, осигурихте ли безпроблемното им придвижване? Ако са налице излишни неудобства, отново ще се сблъскате с риска голяма част от тях да не присъстват. Уверете се лично, че сте се справили с тях в зародиш, покажете отношение и уважение към колектива.

  1. Всички обичат изненади и провокации

Ако те са в духа на добрия тон, със сигурност няма да сгрешите! Извадете счетоводителя от обичайната му скучна среда, защото може би той обича да пече сладки? А финалната дегустация биха оценили всички.

Организирайте тематично състезание извън рутинните задължения, където също се изискват определени качества и синхрон между екипа.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here