Плодовете и зеленчуците, които си струва да хапвате всеки ден

полезни плодове и зеленчуци

В забързаното ежедневие, поддържането на балансиран хранителен режим и здравословно тегло, често се превръща в изпитание на волята. Бързите храни, изобилстващи от калории, са интуитивен избор, когато нямате време да хапнете на спокойствие. За съжаление, редовната им консумация може да доведе до нежелани за вас последствия.

Не се притеснявайте, има един лесен начин да се храните здравословно, дори когато сте заети. И това е да увеличите количеството на плодовете и зеленчуците, които консумирате на дневна база. Те са нискокалоричен избор и едновременно с това съдържат в себе си полезни витамини, от които тялото ви се нуждае.

Затова следващия път, когато ви се прииска да похапнете нещо набързо, изберете плод или салата, която сами сте си приготвите вкъщи, вместо пакет чипс, например.

Ето и кои са едни от най-полезните плодове и зеленчуци, които си струва да хапвате всеки ден:

Ябълки

В английският език има една популярна поговорка, която казва, че “една ябълка на ден държи доктора далеч от мен”. Това никак не е случайно, защото ябълките са едни от най-полезни плодове. Може да ги откриете в различни разновидности и да се насладите на техния сладък или кисел вкус, в зависимост от вашите предпочитания.

Те са нискокалорични плодове и намират заслужено място в много от хранителните режими за отслабване. Според диетолозите, ябълките могат да помогнат за намаляване на телесното тегло, да предпазят натрупването на излишни килограми. Според някои изследвания те оказват положително въздействие за функциите на сърдечно-съдовата система и подпомага здравето на костите.

Кръстоцветните зеленчуци

В тази обширна категория попадат – зеле, карфиол, броколи и други техни събратя. Освен че са много вкусни и с тях може да приготвите разнообразни салати и ястия, представителите на това зеленчуково семейство са известни със своите полезни свойства. Те имат мощен противовъзпалителен ефект, а според скорошни проучвания могат да осигурят превенция срещу развитието на определени онкологични болести. В допълнение, те са богат източник на фибри, минерали и витамини, затова си струва по-често да ги включвате в менюто си.

Моркови

Този любим оранжев зеленчук може да придаде приятен вкус на всяко ястие, към което го добавите, но сме сигурни, че мнозина обичат да го похапват без никаква термична обработка. Той е богат на витамин А, който е полезен за доброто зрение.

Морковите също така съдържат антиоксиданти и калий, които помагат за здравето на сърцето и подсилват имунната ви система.

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са известни с високото съдържание на витамин C, на което се дължи и техният преобладаващо кисел вкус. Както вероятно знаете от часовете по биология в училище, витамин C е един от най-важните витамини, необходими за правилното функциониране на имунната система и на човешкото тяло, като цяло. Затова е добре в хладилника ви винаги да имате някой от тези вкусни плодове: лимон, портокал, лайм, грейпфрут и т.н.

Хубавото е, че може да ги консумирате под формата на прясно изцеден сок, който ободряващ и енергизиращ.

Това са едни от най-полезните плодове и зеленчуци, които може ежедневно да консумирате. Разбира се, списъкът далеч не се изчерпва с тях. Купувайте сезонни плодове и зеленчуци, за да си гарантирате тяхната свежест и чудесен вкус!

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here