Прически с кок

Красива прическа с кок

Спокойно може да се каже, че кокът е една от прическите, която е любима на дамите и сякаш каквото и да става, не излиза от мода. От една страна това се дължи на огромното разнообразие от варианти да приберете косата си на кок.

Освен това, тази прическа е толкова универсална, че можете да я използвате при абсолютно всякакви поводи. С добре направения кок можете да се сдобиете с  елегантна и изискана визия, делова или по-небрежна, романтична или ежедневна визия.

Всичко зависи от вас и от това какъв ефект искате да постигнете за своята прическа с кок.


За красива коса – изберете правилната преса за коса в Elis.bg.


Няма как да не сте виждали, например, някоя ваша приятелка с прекрасно вдигната коса, която ви казва, че сама е успяла да си я направи. Най-вероятно сте си помислили, че това не е за всеки, или че не ви се удават такива неща.

Но истината е, че не е толкова трудно, колкото ви се струва. С помощта на няколко лесни трика и идеи, съвсем ще забравите за скъпите прически при фризьорите и ще бъдете неотразими във всеки един момент.

Преди всичко, е важно да се снабдите с няколко неща, които ще ви помогнат страшно много в направата на който и да е кок. Това са:

 • фиби и фуркети,
 • ластици,
 • гъби за коса,
 • лак за коса,
 • екстеншъни (ако имате),
 • гребенче за тупиране и
 • разбира се, по желание можете да добавите всякакви аксесоари като ленти за коса, шалове или пък разнообразни украшения за коса към арсенала си.

Също така е добре да знаете, че всяка коса е различна и по различен начин се поддава на обработка. Например, ако вашата коса е рядка и тънка, по-добре ще е да работите с нея когато е чиста. Но ако е доста гъста, обемна и немирна, ще се справите по-лесно с нея, ако сте я измили преди ден или два.

Ще ви предложим няколко варианта за кокове, които със сигурност ще ви станат любими и ще си ги правите с голямо удоволствие, независимо дали отивате на официална вечеря, или пък просто ще излезете на неделна разходка с приятелка.

Бърз небрежен кок

Това е възможно най-бързият кок, който може да направите. Естествено, започва се с чиста и суха коса.

Събирате я на висока конска опашка и я хващате с ластик. Сресвате назад косата в конската опашка.

Правите още едно прехвърляне на ластика, но не прекарвате косата изцяло през него, а го оставяте така.

 

 

Кок с гъба

Гъбите за коса са доста нашумели в последно време и също така са изключително практични. Предлагат се в различни цветове и размери, за това се уверете, че сте си купили правилния цвят, според този на вашата коса. Добре е да имате няколко размера, тъй като всеки придава съвсем различен завършек на прическата ви.

И така, срешете косата си назад и я хванете на опашка. След това прекарайте косата си през дупката на гъбата и я разстелете, така че да покрива цялата гъба. Ето тук е много важно да сте взели правилния цвят гъба, защото ако косата ви е малко по-рядка, няма да успеете да покриете цялата гъба равномерно и може би на места тя ще се вижда.

Например, ако косата ви е руса, а имате черна гъба, няма да получите добър ефект.

След като сте разположили косата си достатъчно добре върху гъбата, можете да я фиксирате с помощта на ластик. Косата, която остава да стърчи около гъбата можете да усучете и да приберете покрай ластика с фиби.

Ако имате доста дълга коса, се опитайте от стърчащите краища да направите плитка, която също увийте около самата гъба и закрепете с фибички. Този тип кок е много изчистен и е подходящ за делови срещи или пък за по-официални поводи.

Ако обаче, искате да го „раздвижите” малко и да го добавите към по-ежедневните си визии – увийте основата на гъбата с тънко шалче, което подхожда на облеклото ви. Така ще съчетаете елегантността на кока с малко свежест и закачливост. Като за край – напръскайте с лак за коса. Този кок е подходящ средно дълга и дълга коса.

Небрежен кок с гъба

Ако търсите малко по-интересен ефект, гъбата отново може да ви влезе в употреба. Този път трябва да подготвите косата си, преди да я приберете, като най-напред я накъдрите. Няма значение дали ще изберете преса или маша.

Леко разрошете къдриците и ги напръскайте с лак. След това повторете стъпките с опашката и гъбата.

Тук обаче, не фиксирайте косата върху гъбата с ластик, а просто с няколко фибички я приберете съвсем небрежно около основата на самата гъба. Можете да издърпате няколко къдрави кичура, които да падат свободно около лицето ви.

Нисък кок

Ниските кокове са наистина уникални и придават елегантност и женственост на всяка дама. Получават се по същия начин, като ползвате гъба, само трябва още от самото начало да хванете косата си на по-ниска опашка.

Също така – за малко по-загадъчен вид – пробвайте да си направите нисък кок, но на една страна. При него опашката трябва да бъде издърпана ниско зад едното ухо.

Ако желаете кокът да е раздвижен, отново накъдрете косата си предварително. Този тип прическа също е подходящ за средно дълга и дълга коса.

Висок кок

Висок кокВисоките кокове от своя страна пък, биха допринесли за стил и класа във вашата визия и също така може да се каже, че остават в графата „строго официални“.

Затова добре преценявайте случаите, в които избирате тази прическа. Прави се съвсем лесно и бързо, разбира се, отново с гъба. Косата се вдига на доста висока опашка – почти на върха на главата и там се оформя с гъбата, фиби и каквото още решите.

Важното при високия кок е добре да сте опънали и загладили косата си нагоре в опашката, за да не започне да се свлича сама.

Кок от плитка

Ето и един вариант, за който не е необходимо са използвате гъба, но за сметка на това е подходящ за дълга или доста дълга коса.

Първо изберете на каква височина искате да е разположен кокът ви и фиксирайте косата си там с ластик. Сплетете дългата си опашка до края и започнете от долу на горе леко да издърпвате външните краища на самата плитка. По този начин вие ще направите така, че да изглежда малко по-обемна.

След това от вас се иска единствено да увиете плитката около ластика, като постепенно я захващате с фибички и фуркети. Това отново е доста изчистен вариант, но все пак е малко по-различен от обикновения кок.

Кок „Панделка“

Това е едно интересно предложение, което в крайния си вариант е доста закачливо и нестандартно. Подходящо е за дами, които харесват различните и по-разчупени идеи и никак не е сложно.

Отново се започва с хващането на опашка, като е важно да знаете, че тази прическа е трудно изпълнима на чуплива или къдрава коса, за това ако се налага изправете косата си, за да може да боравите с нея по – лесно. Освен това „Панделката“ изглежда доста по – добре ако е направена на малко над средната височина на главата, а не ниско долу до тила. Така че направете опашката на средно ниво и я разделите вертикално на две равни части. Отделете си и едно кичурче от върха на опашката, което за момента закрепете някъде напред с фиба – то ще ви потрябва накрая.

Тупирайте леко всяка от равните части – лява и дясна –  от вътрешната страна и подвийте към скалпа. Загладете с гребенче ако е необходимо, и фиксирайте двете страни на „панделката“ ви върху главата си. Винаги можете леко да ги разперите, ако искате панделката да изглежда по-голяма.

С помощта на още едно огледало преценете дали има нужда от корекции и се стремете двете страни да бъдат равномерни.  Кичурчето коса, което ви остана трябва да поставите по средата на вече почти готовата панделка и го захванете отново с фибички около ластика. Имайте предвид, че този кок може да ви отнеме малко повече време и не се отказвайте ако не ви се получава от първия път.

Бъдете търпеливи, защото резултатът определено ще си заслужава.

Както и при повечето горе изброените кокове, така и при този – получава се страхотно ако се прави на средно дълга или дълга коса.

Всички видове кокове – от изчистения, строго елегантен до разрошения и небрежен кок, са наистина страхотни и разнообразни прически, които е добре всяка жена да умее да прави.

И както вече сами разбрахте – за да си направите кок не се изисква кой знае какво.

С помощта на тези няколко идеи ще можете да сте винаги интересни и различни. Разбира се, помнете, че грешки няма – използвайте и въображението, креативността си и всички идеи, които ви хрумнат и всеки път ще се изненадвате от себе си.

2 МНЕНИЯ

 1. Нещо тея снимки не изглеждат на коковете, които описвате.
  Може ли към всеки кок да сложите снимка как се прави?

 2. Има ли възможност да качите упътване как се прави кок от описаните в текста?

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here