Как да си направите проект за кухнята?

Проект за кухня как се прави

Кухнята е мястото, където домакинята прекарва по-голямата част от времето си, готвейки вкусни гозби и ястия. За целта обаче проектът за кухненско обзавеждане и оборудване трябва да е подбран, така че всичко да е оптимизирано за лесен достъп до нужните прибори, електроуреди и съдове. В съставения от Vivre наръчник по-долу, ще бъдат обсъдени вариантите за собственоръчно създаване на проект за кухня.

Как се създава проект за кухня?

При проектирането трябва да се съобразят някои фундаментални моменти, единият от които е красотата и стилът на интериора. Акцентът е към създаване на привлекателност, приятен за окото вид и провокиране на добро впечатление. За целта, препоръчително е използването на цялостен комплект от мебели, които са създадени в единен стил и цвят, така че дизайнерски да се допълват помежду си. На следващо място, цветовете на стените и пода, също трябва да се допълват както помежду си, така и с обзавеждането на кухнята.

Другият важен момент от проекта е разположението на отделните електроуреди и прибори, които домакинята ще използва. Те се разполагат, така че с едно движение на тялото или на ръката, да се осигурява достъп до всичко необходимо. Същото важи и за показателите и индикаторите от отделните електроуреди. Разположението им трябва да осигурява постоянен визуален достъп до дисплея на фурната, на пералнята, на съдомиялната и т.н.

За целта има три варианта за създаване на проект за кухня:

  1. Създаване на абсолютно индивидуален и собствен чертеж на лист хартия. Този вариант е най-труден, тъй като изисква максимална креативност и комбинативност от Ваша страна. Тук проектът е индивидуален и уникален. В случай че имате подобни способности, това е възможност да се отличите с оригиналност и демонстрация на умения.
  2. Проектиране на кухненски дизайн, чрез използване на специализирана програма. Този метод изисква отделяне на известно време за привикване към функционалността, но след това всичко е лесно и бързо. Тук можете да визуализирате по-ясно идеите си и да правите нужните корекции, когато това се налага.
  3. Употреба на стандартни и готови шаблонни проекти. Такива можете да свалите от интернет. Те са готови, но са доста стандартизирани. Тоест, ако Вие имате стандартна кухня, без някакви дизайнерски особености и класическа правоъгълна форма на помещението, нямате някакви особени предпочитания, то тогава можете да се възползвате и от този вариант. Възможностите за избор са доста и вероятно ще се наложи извършването на минимални промени за приспособяване, ако се налага.

На какво е редно да се обърне внимание?

По-долу ще се спрем на първия вариант за индивидуално създаване на проект за кухня. Вторият вариант Ви позволява компютърна реализация, а третият всъщност е стандартен и предварително съставен. Индивидуалното проектиране обаче е по-трудно и затова, в следващите редове, ще се спрем именно на него. Нека видим важните неща, на които е редно да се обърне внимание при изпълнението.

Важна част при съставяне на проекта за кухнята е нейната работна част, където човек извършва редица процеси: съхранение на храна, измиване на посуда, рязане и готвене на храната. В тази връзка, сред основните електроуреди в кухнята са хладилникът, мивката и печката. Тези три уреда сформират така наречения работен триъгълник. Там всъщност са концентрирани и повечето действия на домакинята, така че правилното им разположение ще осигури лесен и бърз достъп до всеки от тях.

При създаването на проекта за кухнята, на първо място се определя местоположението на мивката. Тя не трябва да се намира на повече от 2,5 м. разстояние от щранга. Например, нейното разположение до прозореца е оригинална идея, като по този начин се възползвате от естествената светлина. До мивката се поставят съдомиялната и пералнята. При определяне дали отляво или отдясно да са разположени спрямо мивката, вземете предвид, дали домакинята борави повече с лявата или дясната ръка.

Какви са оптималните размери?

Още на ниво чертежи, трябва да се правят и реални измервания с метър така, че съобразно свободното пространство адекватно да се определи и разстоянието между печката и мивката. То не трябва да е по-малко от 40 см и повече от 180 см. Важно е да се вземе под внимание възможността за монтаж на абсорбатор над печката за готвене. Ако тя е електрическа, абсорбаторът се поставя на около 65 см височина над плота. Ако печката е газова, височината трябва да е поне 75 см.

При проектиране на новата кухня, ако има окачени шкафове на стената, разстоянието от тяхното дъно до повърхността на работния плот под тях, трябва да е около 50 – 70 см. Също, непременно съобразете подредбата на електроуредите, така че тези с врати да имат достатъчно място за свободното отваряне и затваряне. Това са например пералната машина, съдомиялната, хладилникът и фурната. В това разстояние трябва да влизате и Вие, така че свободно да застанете и да извадите готовото ядене, измитата посуда или прането. Оптималното разстояние е около 120 см.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here