7 стъпки към релаксираща спалня, която прогонва стреса и гарантира здрав сън

как да обзаведем спалнята

Качественият сън стои в основата на нашето здраве, а липсата му води до много проблеми. За да си осигурите добър сън, е добре да се погрижите за атмосферата в спалнята. Тя трябва да е спокойна, хармонична, уютна и да предразполага към релаксиране. Цветовете, материите, осветлението, ароматите, шумовете – всичко това оказва влияние на съня. Именно спалнята е помещението, в което трябва да се чувстваме най-комфортно и уютно, да забравим работните проблеми и тревожни мисли и да си починем истински.

Как да създадете спалня, в която да релаксирате с удоволствие?

1. Успокояваща цветова гама

Подходящите цветове ще ви помогнат да се отпуснете и да си осигурите качествена почивка. Твърде ярките и наситени тонове е добре да се избягват. Вместо това, заложете на меки, неутрални цветове, които не напрягат очите и са близки до природата – светлосиньо или зелено, сиво, крем, праскова, лавандула.

2. Комфортно легло и спално бельо

Удобното легло е първата стъпка към здравословния сън. Изберете възможно най-голямото легло, подходящо за размера на спалнята, за да си гарантирате комфорт по време на сън. Тапицираните легла са чудесен избор за създаване на уютна и релаксираща обстановка. Магазин GRANDecor предлага легла за спални в различни интериорни стилове. Големият избор на материи и цветове гарантира задоволяването на всеки вкус.

Не пренебрегвайте и избора на матрак. Качественият матрак ще ви служи дълго и ще ви гарантира пълноценна почивка. Изберете го според теглото, здравословното си състояние и предпочитанията си относно степен на твърдост.

Удобната възглавница също е задължителен елемент, без който няма как да постигнете комфорт. Спалното бельо оказва съществено влияние върху начина, по който се чувстваме по време на почивка и сън. Заложете на чаршафи от естествени материи като памук или бамбук в нежни, неутрални цветове.

3. Аксесоари и декорация

За да създадете релаксираща спалня заложете на минимална декорация като сантиментален спомен, семейна снимка, живо растение или картина с природен мотив. Изберете ефирни и елегантни завеси в подходящ, пастелен цвят. Ако спалнята ви е малка може да увеличите оптически пространството като поставите огледало срещу прозореца.

4. Осветление

С подходящо осветление може да създадете различна атмосфера в спалнята според желанията си – релаксираща, романтична, уютна. Естествената светлина е отличен вариант през деня, но вечер светлината трябва да е мека и приглушена. Използвайте затъмнителни щори. Заложете на топла, мека светлина, димируеми крушки и осветление на няколко нива, за да може да използвате само нощните лампи или аплиците, например.

Приглушете светлината 10 минути преди лягане за да подготвите тялото си за сън. С постепенното намаляване на осветлението ще направите прехода към съня по-плавен и приятен.

5. Ароматерапия

Ароматите въздействат силно на тялото, борят се със стреса и главоболието и ни осигуряват здрав сън. Много от етеричните масла имат седативни, успокояващи и аналгетични свойства. Най-подходящи са: масло от лавандула, жасмин, кедрово дърво, бергамот, портокал, сандалово дърво.

6. Подредба и организация

Спалнята трябва да се поддържа подредена. Представете си, че се прибирате след дълъг и изморителен ден и тепърва трябва да оправяте хаоса в спалнята за да си легнете? Това определено ще ви натовари и няма да подпомогне добрия сън. Подредената спалня успокоява ума и благоприятства почивката.

За да поддържате лесно реда в стаята заложете на добра организация. Планирайте интериора така, че да има достатъчно място за съхранение и да не се налага да държите вещите неприбрани. Не претрупвайте стаята с много аксесоари и други предмети, заложете на минимализма.

7. Без електронни устройства

Колкото и да е удобно да гледаме филм в леглото, клипчета на компютъра или снимки на телефона преди лягане, специалистите препоръчват да не се използват електронни устройства поне 1 час преди сън за да се подготви тялото за почивка.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here