Как се извършва ремонт на намокрен телефон 

намокрен телефон ремонт

Животът ни е невъзможен без мобилен телефон. Той служи не само за провеждане на разговори, но и за правене на снимки, работа и много други приятни занимания. Полезните му функции са много, а това означава, че трябва много добре да се грижите за своето устройство. Използването на мобилен телефон постоянно увеличава шанса за повреда и инциденти, като най-честите са удавени във вода или заливане, повредена букса и не зарежда, счупен дисплей, блокирано отключване или не се включва. Най-често се налага ремонт на намокрен телефон, който е изпуснат в тоалетната.

Какви са стъпките при поправка на удавено във вода устройство

Всеки смартфон, който е бил наводнен трябва да мине на ултразвукова профилактика. Тя е задължителна при ремонт на такъв проблем.

Тази профилактика се състои в:

  • разглобяване на съставните части на устройството – компонентите се почистват, а дънната платка се третира с изопропилова течност;
  • поставяне в ултразвукова вана за между 3 и 6 часа – целта е да премахне всички окисления, които са се образували по платката;
  • следва преглед под микроскоп дали всичко е изрядно, има ли наличие на останали дефекти. В случай че са налични, се отстраняват локално;
  • сглобяване на компонентите – това е последният етап от ремонта, след който телефонът трябва да работи, както преди.

Ако някой от етапите бъде пропуснат или не бъде извършен правилно, има опасност от късо съединение. След като се направи профилактиката, се извършва диагностика.

Грешки, които най-често допускаме

След като смартфонът се намокри, хората може да не потърсят веднага специалист, който да поправи устройството. Едно такова бездействие може да направи вашето устройство напълно неизползваемо, както и без възможност за ремонт и поправка. Ако телефонът работи, но вътре има вода, съвсем скоро ще се изключи, защото платките вътре ще дадат на късо. Друга грешка, която може да се направи, е да го изсушите със сешоар или в микровълновата. Това не се препоръчва от специалисти, защото струята може да помогне на влагата да се придвижи до всички компоненти на смартфона и да нанесе непоправими щети.

Вариантът да го увиете в кърпа и да го поставите във фризера също не е решение на въпроса, въпреки че в Интернет можете да го видите като съвет. Първото нещо, което трябва да направите, ако намокрите телефона си, е да го изключите. След това му махнете батерията и картите, ако не е капсулован и го подсушете, доколкото е възможно. Не го поставяйте в купа с ориз, защото това няма да може да изтегли влагата от него. Не го включвайте отново, а го занесете на ремонт и потърсете професионална помощ.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here