Каква е разликата в сексуалните фантазии на мъжете и жените?

Вече е и научно доказано – мъжете и жените имат различни сексуални фантазии. Анализ на проучвания по темата със сексуалните фантазии през последните десетилетия заключава, че докато мъжете фантазират повече да направят нещо на някого, то жените си фантазират да им бъде направено нещо (Leitenberg & Henning, 1995). Освен това мъжките фантазии са много по-визуални и плътски, а женските включват емоции и чувства.

Мъжете много по-често си представят секс, в който участват повече от двама души.

Друг интересен факт е, че жените са по-склонни да си се представят в подчинена роля, а силният пол – в доминираща роля. Leitenberg & Henning обясняват това желание с усещането на жените , че са до такава степен привлекателни и възбуждащи за мъжа, че са склонни да му се отдадат.

Друго проучване (Zurbriggen & Yost, 2004) разкрива, че мъжете се фокусират повече върху чувството, че доставят удоволствие на жената, докато жените върху усещането за лично задоволяване. Според проучване на Hicks & Leitenberg от 2001 г. 98% от мъжете и 80% от жените имат сексуални фантазии за трети лица, но в същото време 50% и от двата пола смятат, че изневярата е неприемлива, дори когато се случва само във фантазиите.

sexualni-fantazii

Ефектът на сексуалните фантазии върху половия живот

По-старото мнение, споделяно от Фройд и други учени, че хората имат сексуални фантазии, когато не са задоволени, не се потвърждава от последните изследвания (Davidson & Hoffman 1986, Hariton & Singer 1974, Person, Terestman, Myers, Goldberg, & Borenstein 1992). Съвременните проучвания показват, че както мъжете, така и жените, които фантазират често, имат по-активен и задоволителен сексуален живот (Haavio – Mannila & Konnula, 1997).

Много изследвания показват, че фантазиите могат да обслужват различни цели, сред които засилване на възбудата и привличането между половете, и по-лесното стигане до оргазъм. Въпреки това, фантазии, включващи социално и морално неприемливо сексуално поведение, може да създадат чувство за вина, а оттам и сексуални проблеми.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here