Абсолвентски шапки и тоги – традициите са живи

шапки за дипломиране

Може би и вие сте гледали някой американски филм, в който колежани, облечени в тоги хвърлят във въздуха своите абсолвентски шапки?

Изключително красив момент – шапките летят нагоре, мечтите се сбъдват и предстои ново начало в живота.

В България от няколко години определено има интерес към академичния ритуал, при който преподаватели и студенти в деня на връчване на дипломите за висше образование, са облечени с черни, червени или друг цвят тоги. Младите хора на главите си слагат абсолвентски шапки с пискюл, а после с тях си правят незабравими снимки, отбелязвайки успешното приключване на образованието си в университета или колежа.

Традицията за използването на тези квадратни шапки за дипломиране идва още от Средновековието, по-точно от най-старите университети в Европа. Първоначално този тип облеклото е било присъщо само за църковните училища.  Такава четвъртита шапка е била носена само най-просветената част от духовенството. Тя обозначавала единството на многостранността на живота и стабилността на придобитите знания и добродетели. С нея се отличавал  учения човек от невежата. Ролята на пискюла на абсолвентските шапки също е особена – той виси вдясно, ако обучението не е приключило.

Цветът му обикновено съответствал на област от науката. Белият означавал изкуство, литература, хуманитарни науки, синият – живопис, кафявият – архитектура, зеленият – медицина, лилавият – право и т.н.

С течение на годините тази шапка не се е променила твърде съществено, но в наши дни има по-скоро ритуален характер за конкретното събитие – дипломиране при завършване на висшето образование. Но в никакъв случай не може да се каже, че е с масова или ежедневна употреба.

За формата й историците имат 2 мнения. Или че  тя символизира книгата, или че имитира формата на кампуса на Оксфордския университет. Но в крайна сметка наистина е доста специфична и не може да бъде сбъркана с друг вид шапка.

През последните години завършващите студенти  в България и Европа  предпочитат да са с академични тоги и шапки (на английски език:  square academic cap или oxford cap).

В наши дни тази  традиция е най-утвърдена в САЩ, там тя съществува от повече от век и половина. Тя  е плод на английското академично наследство. Самите шапки и тоги се използват там от колониално време

Тържествеността на церемонията по дипломиране в университета и колежа остава в паметта в продължение на много години. Атрибутите от този ден напомнят за студентските години.

Интересно е да се отбележи, че в България, в някои училища, при завършване на средното образование също се слагат шапки за дипломиране и тоги. Родителите на 18-годишните ученици са във възторг от този начин на приключване на средното образование.

Всеки университет и колеж има свои конкретни правила за избор на тоги и абсолвентски шапки. Би могло да се каже, че при шапките има по-голяма степен на унифицираност, докато при тогите разнообразието е огромно. Те се различават като цвят, дължина и кройка. Тогите често пъти се комбинират с шалче, на което има годината на випуска.

В някои университети не обличат тоги при дипломирането, но пък задължително слагат тези толкова специални квадратни шапки. Те обикновено са черни, но пискюлите са различни като цвят, като включва институционалните цветове на висшето учебното заведение.

Ентусиастите от онлайн магазина Diplomirane.bg предлагат богата гама продукти, които са идеални за отбелязване на един уникален момент от живота – приключване на висшето образование. Те са задължителен елемент при връчване на дипломите на абсолвентите от: УНСС, СУ „Св. Климент Охридски“, УАСГ, ТУ, ЮЗУ, НСА „Васил Левски“, ВТУ „Т. Каблешков“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Медицински университет, Лесотехнически университет и др.

Не забравяйте: дипломирането е отличен пример за ритуал, който човек може да изживее. Подобно на булчинската рокля и воала, носенето на академични атрибути като тоги и абсолвентски шапки е уникална културна традиция, която е преминала през катаклизмите на времето и е достигнала до модерния 21-ви век почти непроменена.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here