Шоколадохолизъм

1128
Обичате ли шоколад?

Шоколадът, подобно на кафето, чаят и колата, действа като стимулант за централната нервна система – кара ни да се чувстваме щастливи и енергични.

На пръв поглед звучи привлекателно, но проблемът със стимулиращите дроги е, че те просто карат тялото да отпусне част от собствените си енергийни ресурси.

Когато ефектът от стимуланта отмине, тялото ни остава с по-малко енергия от обикновено и се нуждае от презареждане. Чувстваме се смачкани, сънени и депресирани. Много лесно можем да попаднем в капана на стимулантите – приемаме ги постоянно, за да избегнем усещането за потиснатост, което следват първоначалното приповдигнатост. За съжаление, веднъж поддали се на изкушението, стимулантите бързо създават зависимост у нас. Колкото по-редовно ги приемаме, толкова по-очевидно става, че вече не можем да функционираме нормално без тях.

Ако разглеждаме по-детайлно шоколадът, ще установим, че той е изграден от химически съставки, които са тясно свързани с настроението, емоционалното състояние и пристрастяването. Остава голямата загадка дали ненаситената страст към шоколада се дължи на пристрастеността на мозъка към химическите съставки в какаото или на психологическа зависимост?

Вълшебните съставки на шоколада са: фенилетиламин, теобромин, анадамид и триптофан. Общото между всички тях е, че подтикват производството на химикали и невротрансмитери в мозъка, които влияят пряко на настроението.

Фенилетиламинът е съединение, което се произвежда в нашия мозък и отговаря за усещанията, свързани с удоволствието, еуфорията и превъзбудата. Подтиква мозъка да отдели допамин в центровете, отговарящи за удоволствието, а действието на фенилетиламина наподобява това на амфетамините.

Теоброминът е основната, действаща съставка в шоколада. Представлява горчив на вкус алкалоид, чиято химическа структура е близка до кофеина, но действието му е далеч по-слабо. Важно е да се отбележи, че до голяма степен теоброминът стимулира сърцето и може да доведе до учестяване на пулса.

Анадамидът е невротрансмитер, който действа на мозъка ни като марихуана, облекчава болките, регулира хранителното поведение и изграждането на невронни мрежи, отговарящи за удоволствието и мотивацията.

Триптофанът е незаменима аминокиселина, чиято основна роля е на участник в синтеза на серотонин и мелатонин. Триптофанът е гарант за емоционален баланс и добра мисловна дейност. Използва се като безвредна алтернатива на синтетичните антидепресанти и играе важна роля в превенцията и лечението на депресия, мании, неврози, зависимости и дори шизофрения.

В умерени количества шоколадът е приятно допълнение към хранителния ни режим, но предозирането не е добро решение, особено като вземем предвид комбинацията от захар, мазнини и вещества, които имат способността да създадат у нас повтарящи се модели на поведение и зависимост.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here