Как да защитим дома си със системи за сигурност

охранителни системи за дома

Степента на престъпност постоянно се увеличава, а самите престъпници стават все по-изобретателни в опитите си за кражби. И тук много хора си задават логичните въпроси относно ефективната защита на дома, чрез подходящи системи за сигурност, техните видове, компоненти и инсталации. Къде се използват и какво управление и контрол на достъпа да извършват?

Къде се използват

Алармените безжични системи за сигурност представляват цялостни комплексни решения за защита на дома, офиса или друга недвижима и движима собственост. Тази техника може да предлага отделни функции, като защита срещу пожар, кражби с взлом и т.н. Често подобни инсталации се срещат в обществени помещения, като гари, хотели, търговски центрове, банки и навсякъде, където трябва да се извършва управление и контрол на достъпа.

Разбира се, в това число влиза и домът, където често предпочитани са безжичните алармени системи за сигурност, тъй като не се налага допълнително окабеляване.

Какви видове има

Както вече стана ясно, безжичните алармени системи за сигурност са различни видове и те се отличават според нуждите на собственика на охраняемия обект. Например, те могат да бъдат:

 • Жични или безжични алармени инсталации – връзката между отделните компоненти се осъществява чрез кабел или по радио-канал;
 • За периметрова охрана – предназначена за външен монтаж и контрол на определен периметър;
 • За контрол на достъпа – устройства, осъществяващи контрола на отваряне и затваряне на врати, порти, електронни брави и други подобни механизми, осигуряващи достъп до определени помещения;
 • Безжични алармени системи за сигурност и пожароизвестяване – използват се за известяване при възникване на пожари и необходимост от мигновена реакция.

Какви компоненти включва

Когато планираме избора и покупката на подходяща безжична алармена система за сигурност, важно е да сме наясно с отделните компоненти от цялостната инсталация. Това ни позволява по-добре и ефективно да планираме мястото и разположението на цялото оборудване и съпътстващите го елементи. Например, основният списък изглежда така, но в зависимост от вида на избора, той може и леко да се различава:

 • Контролен център – централа;
 • Сензори за движение;
 • Детектори за счупване на стъкло;
 • Датчици за отваряне на врати;
 • Сирена;
 • Клавиатура;
 • Камери за видеонаблюдение.

Как се инсталира и обслужва

Преди монтажа на охранителните и алармени инсталации на безжичните системи за сигурност, непременно се разработва схема за разположението на сензорите и камерите, което ще предотврати допускане на грешки при монтажа и ще определи вида на оборудването и консумативите. На следващия етап, инсталацията започва, съобразно съставената схема за разположение на елементите, като се започва от контролния панел. Той обикновено стои на стената в коридора или в близост до входната врата. След това се преминава към сензорите, сигналното устройство и т.н.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here