Кога се сменя фреонът на климатика

кога трябва да се сменя фреона на климатика

Повечето домове и офиси се отопляват (през зимата) и охлаждат (през лятото) посредством климатици. Този вид техника е определена като стандартен подход, при който постигането на желаната температура се случва сравнително бързо. Освен обаче да я купим, трябва да знаем и как да я поддържаме, в това число да не пропускаме да сменяме фреона, от който зависи производителността на машината.

Как да разберем дали трябва да сменим фреона на климатика

Има различни видове климатици – обикновени, инверторни, хиперинверторни, таванни, подови и т.н. За който и модел да става въпрос, е нужно да бъде извършен правилен монтаж, а след това и профилактика на вътрешното и външното тяло, за да се запазят работните параметри на техниката. Почистването и ремонтът на климатичния уред са също две много важни неща. Част от профилактичните процедури е смяната на фреона. Добре е това да се прави, когато:

  • от техниката излиза топъл въздух през лятото и студен през зимата. Това явление е основателна причина да се замислим да сменим фреона. Ако хладилният агент отсъства, стайната температура няма да може да бъде абсорбирана и отведена към външното тяло;
  • налице е теч, идващ от вътрешното тяло – това означава, че неговият топлообменник е замръзнал, а респективно и че няма фреон;
  • Питата трупа лед през зимните месеци, наместо само да заскрежава. Това е един от сигурните знаци, че климатикът се нуждае от фреон, за да продължи да работи адекватно;
  • двата крана на климатичното тяло отвън са замръзнали – отново основателна причина да повикаме специалист, който да извърши профилактика и да направи така, че техниката да продължи да функционира правилно.

Освен от смяна на фреона нашата климатична система може да се нуждае и от други процедури, като почистване на филтрите, турбината или изпарителя. Дори и дистанционното е важно да бъде поддържано чисто.

Защо е препоръчително да правим редовна профилактика на уреда

За да използваме по-дълго време своя климатик, трябва да правим редовна профилактика. Това може да се случи по всяко време, но е препоръчително да го правим преди експлоатация, за да бъдем напълно готови за предстоящия отоплителен или охладителен сезон.

Процедурата включва старателно почистване на елементите, с които се осъществява въздушната циркулация – филтрите. Можете да го направите и сами, премахвайки предния панел, за да си осигурите достъп до замърсените компоненти. Това се прави с цел елиминиране на неприятните миризми и удължаването на живота на климатичната техника. Смяната на фреона е също заложена в нейната поддръжка.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here