Спално бельо – креативни идеи и предложения

Идеи за спалното бельо

В зависимост от това какво помещение ви се налага да декорирате, може да изберете и спалното бельо. То зависи от пола на собствениците на спалнята. Ако ви предстои да обзавеждате спалня за момиче или момче, съответно за мъж или жена, има някои основни принципи, свързани с идеята за цветовете и нюансите, които може да ви е интересно да научите.

Обща информация за предпочитанията към цветовете от мъжете и жените се приема от деня, в който сме родени. Ето защо откакто съществуват хората, те имат желание да украсяват детската стая в синьо за момче и розово за момиче. Въпреки това, през последните години виждаме мъже, носещи ярко розови ризи, като рязък контраст с тъмните им ризи, носени в близкото минало, а жените носят рокли, поли и блузи във всякакви нюанси на синьото от десетилетия.

Може да ви е интересно да узнаете, че макар и по-малък процент жени да изберат синьо като любим цвят, в сравнение с мъжете, той все още е най-често срещаният сред жените, последван от лилаво, после зелено и т.н. Всъщност същият процент мъже и жени (14%) заявяват, че зеленият цвят е техният любим цвят.

И така, къде всъщност се намира разликата в цветовото предпочитание между мъжете и жените?

  • Мъжете предпочитат ярки, докато жените като цяло предпочитат по-меки цветове. Например, разликата между портокал и праскова може да определи диференциацията  между предпочитанията на мъжете и жените.
  • Мъжете имат по-висока толерантност към ахроматичните цветове (тези без цвят, като черно, бяло и сиво), отколкото жените. Това вероятно е част от причините, че жените са по-склонни да искат акцентни цветове в своето пространство за сън, които варират, за разлика от мъжете, които често нямат предпочитания в това отношение.
  • Докато жените предпочитат бели нюанси (разновидности на бял цвят), мъжете предпочитат черни нюанси (цветове с добавени черни тонове). Така че, жените са склонни да се навеждат към по-леки и светли опции на цвят, докато мъжете харесват по-дълбоките и интензивни нюанси.
  • Мъжете могат да харесват различни нюанси на даден цвят, но все още го наричат „зелено“, докато жените използват имена за различните нюанси, като „ дървесен мъх“,  „морска пяна“ и др. Това може да затрудни разграничаването при избирането на елементи от дизайна и често води до погрешно схващане, че мъжете не могат да виждат с такава пъстрота на нюансите, както жените, когато всъщност това е психологически проблем, а не физиологичен.

Разбира се, липсата на дефиниция на нюанса може да попречи на включването на най-добрите цветове в спалнята за мъжете.

Източник: www.spalnobelio.bg

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here