SSD с DRAM или без DRAM? Каква е разликата?

какво SSD

SSD устройствата са чудесен начин да увеличите производителността на вашия компютър. За съжаление не всички са SSD-та са еднакви. Една от ключовите разлики (с изключение естествено на интерфейса) между всички модели твърди дискове на пазара е дали имат DRAM.

Няма значение кой форм-фактор търсите да си купите- SATA, M.2 или PCIe. Всички SSD или имат DRAM, или нямат. Наличието на DRAM почти винаги ще повиши цената на SSD.

И така, какво е DRAM? Имате ли нужда от него или можете да изберете по-евтино SSD като жертвате тази „екстра“?

Какво е DRAM?

Независимо дали обмисляте да закупите 2.5 ″ SATA SSD или M.2 NVME SSD, вероятно сте забелязали характеристиката в спецификациите, означена като DRAM. Някои устройства имат DRAM, докато други нямат (подходящо наричани SSD без DRAM).

SSD устройствата съхраняват данни в редица клетки от паметта, известни като NAND Flash (вижте повече тук). По време на живота на SSD, данните се движат доста около тези клетки. Това става автоматично, за да се гарантира, че нито една клетка от паметта не се износва поради многократно четене/запис. В резултат на това вашият SSD трябва да поддържа карта на мястото, където се намират данни на устройството. Това значи, че когато искате да стартирате програма, да стартирате игра или да отворите файл, вашият SSD знае точно къде да го намери. Тази карта се съхранява в DRAM на вашия SSD или в памет с динамичен произволен достъп.ССД с драм или без

Предимства на SSD дисковете с DRAM

SSD устройствата с DRAM чип могат да се похвалят с по-добра производителност от SSD без DRAM. Това е така, защото DRAM е много по-бърз от флаш паметта NAND. Вместо вашият компютър да се налага да се “лута” из вашия SSD за съответните данни, той може да отиде направо в DRAM. В резултат на това ПЦ-то няма да трябва да чака много дълго, докато SSD устройството ви извлече необходимите му данни. Това води до много по-добро възприятие на работата с компютър за крайния потребител.

SSD NAND памет

SSD устройствата без DRAM съхраняват картата с данни директно във флаш паметта NAND. Както споменахме по-рано, NAND паметта е по-бавна от DRAM.

За съжаление, това води до по-бавно цялостно представяне. Освен това, съхраняването на картата директно на NAND флаш означава повече износване на клетките на паметта. За съжаление, той може значително да намали живота на SSD. Обикновено това е причината SSD-дисковете без DRAM да имат по-кратък гаранционен срок от SSD дисковете с DRAM.

Предимства на SSD-та без DRAM

Да, дори и да се учудвате, дисковете без DRAM имат определени предимства. Въпреки че има някои недостатъци на SSD без DRAM, те все още заслужават вашето внимание.

Първо, SSD без DRAM почти винаги са по-евтини от SSD дисковете с DRAM.

Второ, докато SSD без DRAM е по-бавен от SSD с DRAM, SSD без DRAM все още е много по-бърз от традиционния механичен твърд диск. Следователно, ако надстройвате от механично устройство към ССД, ще видите значително увеличение на скоростта, дори ако изберете SSD без DRAM. Ако имате ограничен бюджет, може да искате да проверите SSD без DRAM.

Какъв SSD диск да купя

Предвид по-добрата производителност и по-дълъг живот, препоръчваме повечето хора да изберат SSD с DRAM. Като се има предвид това, устройство без DRAM може да бъде по-добрият вариант за вас, при условие че сте наясно с присъщите ограничения.

SSD дисковете без DRAM са по-евтини. Това означава, че те могат да бъдат финансово достъпен начин да вдъхнете нов живот в стар компютър или да добавите по-бърз диск (в сравнение със HDD) към текущата си система. Ако мислите да купите SSD без DRAM, препоръчваме ви да проучите и да проверите мненията, преди да купите, тъй като те обикновено страдат от по-кратък живот.

Как да следите здравето на SSD

SSD бързо заменят механичните твърди дискове като предпочитан метод за съхранение както за производителите, така и за крайните потребители. Освен че са по-бързи и по-тихи от механичните дискове, SSD също не изискват толкова поддръжка. Например, никога няма да се налага да дефрагментирате SSD.

Като се има предвид това, ще искате да проверявате SSD от време на време. За щастие можете да следите здравето на вашето SSD устройство много лесно, независимо дали имате SSD без DRAM или такъв с DRAM.

Ако имате Mac, просто стартирайте Disk Utility и стартирайте инструмента за първа помощ на вашия SSD. Когато инструментът приключи, щракнете върху „Показване на подробности“, за да видите дали има проблеми. Ако има проблеми с вашия SSD, ще имате възможност да опитате да ги поправите.

На компютри с Windows препоръчваме да изтеглите CrystalDiskInfo, за да проверите здравето на вашия SSD. Просто инсталирайте стандартната версия на софтуера и го стартирайте. Стартирането на приложението ще покаже прозорец с различна информация за всички устройства на вашата машина, включително температура и лоши сектори.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here