Стадиони за Световното 2010

492

стадион ДърбанДо началото на Световното първенство в Южна Африка остава по-малко от година или точно 330 дни. Въпреки затрудненията които изпита страната домакин с подготовката на първенството, голяма част от спортните съоръжения и инфраструктурата бяха реновирани или наново изградени. В страната през Юни месец се проведе и Купата на Конфедерациите, турнир в който Бразилия вдигна купата, а отборът на Южна Африка се представи повече от достойно.

В рамките на две статии ще ви представя десетте стадиона, на които ще се проведат срещите от Световното първенство следващото лято. Ето първите пет:

Елис Парк

Стадион Елис Парк е с капацитет от 60 000 седящи места и се намира в Йоханесбург. На този стадион през 2000 г. футболният отбор на Южна Африка се изправя срещу тогавашния световен шампион Франция и постига престижно равенство. На стадион Елис Парк се играха и срещи от Купата на Конфедерациите през тази година.

Грийн Пойнт

Стадионът се намира в предградие на град Кейптаун, чието име носи – Грийн Пойнт. Капацитетът му е за 70 000 зрители и е изграден върху терен, използван за голф курсове. В близост се намира важен транспортен център на града, което ще улесни до голяма степен придвижването на феновете по време на първенството.

Дърбан

Стадионът се намира в град Дърбан на източното крайбрежие и е с капацитет от 70 000 седящи места. Архитектурата му е доста впечатляваща, като над стадиона се извисяват две стоманени арки, а височината на покрива му е 100 м. Спорният парк около стадиона предлага условия за различни спортове, сред които ръгби, лека атлетика, плуване и голф.

Лофтус Верселд

Стадионът с капацитет от 45 000 седящи места се намира в сърцето на Претория и тук също се проведоха срещи от Купата на Конфедерациите. На този стадион често играе и националният отбор на Южна Африка, както и футболният отбор Мемелоди Съндаунс, чийто треньор в момента е Христо Стоичков.

Мбомбела

Стадионът е построен специално за Световното първенство през следващата година. Има правоъгълна форма със заоблени краища и е с капацитет от 46 000 седящи места. Стадион Мбомбела се намира в град Нелспруит и носи името на провинцията, в която се намира градът. Близо до стадиона се намират редица национални паркове, където в почивните дни зрителите ще имат възможност за организиране на сафарита.

Nelson-Mandela

Нелсън Мандела

Стадион Нелсън Мандела е с капацитет от 48 000 седящи места и е построен специално за Световното първенство през 2010 г. Намира се в града Порт Елизабет и въпреки, че в момента на стадиона се играят мачове предимно от втора футболна лига на Южна Африка, всички срещи се играят пред пълни трибуни.

Петер Мокаба

Специално за Световното първенство в Южна Африка в град Полокване бе построен стадион Петер Мокаба с капацитет от 45 000 седящи места. Стадионът носи името на Петер Мокаба, политически активист от времето на апартайда, който е живял в град Полокване.

Роял Бафокенг

Стадион Роял Бафокенг е с капацитет от 42 000 седящи места и се намира в град Рустенбург в северната част на Южна Африка. Спортният комплекс е кръстен на хората от народа Бафокенг, които живеят в околностите на града. Отдалечеността на стадиона от центъра му е 12км.

Сокър Сити

На стадион Сокър Сити ще се играят най-много срещи от Световното първенство през 2010 г. Съоръжението е с капацитет от близо 95.000 седящи места и се намира в град Йоханесбург. Интересен факт е, че 40% от жителите на града живеят в съседния на стадиона комплекс Совето, като това е и най-многолюдният квартал с чернокожи в страната.

Фрий Стейт

Стадион Фрий Стейт се намира в град Блумфонтейн и побира 48 000 зрители. Спортният комплекс е кръстен на провинцията, в която се намира. На този стадион се играха и срещи от купата на конфедерациите през тази година.

Ако желаете получите повече информация за провеждането на Световното първенство в Южна Африка, посетете официалния български сайт на първенството: Svetovno.com

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here