Ще строя къща – какво трябва да знам

ще строим къща - а сега накъде?

При строежа на къща има много стъпки и етапи, и още повече подводни камъни. Понякога изглежда, че има толкова много от тях, че е просто невъзможно да се вземе всичко под внимание.

За да Ви подпомогнем в този процес, ние събрахме за Вас опита на много строители, както и от техни клиенти: те споделят грешките си, за да не ги правите и Вие. Оформихме техните грешки като съвети – на какво трябва да обърнете внимание при изграждането на къща.

Подготвителен етап на строителството

Етапът, предшестващ строежа на къщата, е не по-малко важен от самия процес на нейното изграждане, тъй като допуснатите сега грешки могат да повлияят на комфорта на живот в сградата и оформлението на обекта и вече няма да е възможно да ги поправим.

Едно от първите неща, на които следва да обърнете внимание е да потърсите мнения за доверен склад за строителни материали в София, защото разходът за материали е едно сериозно перо във всеки строеж.

Какво да търсите при избора и закупуването на парцел?

Когато купуват парцел чрез агенция, много клиенти се сблъскват със следните проблеми:

 • Агенцията не винаги разполага с надеждна информация за помощните програми, предоставени на вашия сайт. По-добре е да изясните това отделно с управляващите компании.
 • За да адаптирате основата на типичен проект за вашия сайт, по-добре е да извършите геоложки проучвания предварително. Това ще даде подробна информация за дълбочината на подпочвените води, състава на почвата и ще помогне на етапа на изграждане на къща.
 • След разговор със съседите си, след като изберете парцел, можете да научите много неща, които агенцията няма да ви каже.
 • Ако решите да закупите сайт чрез агенция, не бива да вярвате сляпо на всичко казано. По-добре е да разберете всичко сами.
 • Освен това собствениците на къщите дадоха редица полезни съвети за избора на място за строителство:
 • Когато купувате земя под наклон, имайте предвид, че ще трябва да похарчите много пари за планиране на работа и изграждане на подпорни стени. Ако не сте готови за подобни разходи, купете парцел с плосък релеф.

Не мислете, че земята със започнато строителство ще улесни живота ви. Ще получите такива проблеми: при избора на проект ще трябва да се обвържете със съществуващата основа, ако недовършената конструкция е в лошо състояние, тя ще трябва да бъде подсилена, което ще доведе до допълнителни разходи.

Съвременни материали за изграждане на къща. Къща от камък

Това означава използването на камък, тухла, бетон (монолит), пенобетон и газобетон. Каква е разликата между тухла и газобетон? Тухлите са по-трайни, от тях можете да построите многоетажна сграда.

Пенобетонът не е подходящ за високо строителство, той се използва в дву-, триетажни вили. Да се строи частна къща от тухли, може и да е по-скъпо, макар че няма да стане по-некачествено със сигурност. Тухлите, за разлика от пенобетона, са хигроскопични и абсорбират вода.

Евтино строителство на жилище. Методи за спестяване

Първият вариант, който ще ви помогне да спестите пари, се отнася до характеристиките на избрания проект. Такъв план трябва да бъде рационално и практически изчислен. В този случай не забравяйте, че е важно архитектите да ви представят схемата в красива опаковка, но не и да намалят разходите си по никакъв начин. В повечето случаи специалистите предлагат красиви големи сгради с ярки фасади и мнозина са очаровани от дизайнерската картина. Но нашата задача е да построим къща по-евтино и с качествени материали от доверен склад за строителни материали.

За да построите къща на ниска цена, можете да се придържате към следните изисквания – сгради с един етаж, двускатен покрив, под на земята (без мазе) или на плитка основа. Оптималният показател за площ не трябва да надвишава 120 кв. м. Възможно е да се изключи инсталирането на вътрешни носещи стени и тавански покрития.

Тухлена къща

Друг класически и проверен във времето материал за изграждане на къща е тухла. Въпреки появата на маса алтернативни материали, той остава най-популярният материал за изграждането на нискоетажни частни къщи и има много причини за това.

Плюсове:

 • висока издръжливост и здравина;
 • инертност към гризачи, насекоми и плесени;
 • огнеустойчивост;
 • материалът е дишащ;
 • тухла ви позволява да превърнете в реалност проект с всякаква сложност.

Минуси:

 • необходимостта от внимателна подготовка на основата, тъй като тухлата е тежък материал, а зидарията се извършва в няколко реда;
 • ниски топлоизолационни свойства;
 • висока интензивност на труда и ниска скорост на строителство;
 • тухлена къща е по-скъпа от строителството от други материали.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here