Тампоните и СТШ

1053
Тампони

Как ли е постъпила Ева, когато изяла забранената райска ябълка и веднага след това й дошло за пръв път? Може би е използвала листа?

В Библията се разказва една притча, която илюстрира как жените са прекарвали тези проблемни дни – те не използвали никакви превързочни материали, ами прекарвали менструалните дни, седейки върху съд, в който изтичал секретът. В писанията на античния лекар Хипократ се казва, че жените изработвали нещо като първобитни тампони, състоящи се от плат увит около малко парче дърво. Това звучи болезнено!

Древните египтянки пък изработвали тампони от мек папирус. През Елизабетинския и Викторианския период, жените започнали да използват парцали, но не малък бил и броят на тези, които не ползвали никакви предпазни средства и кръвта се стичала по краката им. Истинска гадост!

Векове по-късно на медицински сестри им хрумнала идеята за създаването на превръзките за еднократна употреба.

Тампоните

Продажбата на тампони за комерсиална употреба датира от края на 1920, началото на 1930 г., а за техен създател се счита д-р Ърл Хаас от Денвър, Колорадо. Рекламата си свършила работата и те бързо придобили световна популярност. По-късно, обаче, се оказало, че тампоните крият някои здравни рискове, като Синдрома на токсичния шок (СТШ).

През 1978 г. д-р Джеймс Тод идентифицира този синдром първо при деца, но едва през 1980 г. той достига до вниманието на Американския център за контрол на заболяванията. Около 97% от регистрираните случаи обхващали жени в цикъл. Установило се, че причината била в употребата на тампони със много висока степен на попиване.

СТШ може да възникне ако тампонът остане твърде дълго време в тялото на жената. Тампонът е чуждо тяло в женския организъм, което задържа кръвта в тялото, а това е предпоставка за развитие на инфекции и бактерии. Самите тампони не съдържат бактерии, но могат да отключат бактериална влагалищна инфекция и да доведат до нейното бързо размножаване и разпространяване в цялото тяло. Затова категорично се забранява използването на тампони от жени, които страдат от влагалищни инфекции.

СТШ възниква, когато токсините попаднат в кръвта. Възбудителят на болестта е златист стафилокок, който се среща в малки количества в слизестите лигавици на човешкото тяло. Под въздействието на тампона бактериите започват да се размножават и отделят токсини, които попадат в кръвта. Повечето жени са със силна имунна система, която се справя бързо с инфекцията, но са наблюдавани и случаи с по-тежък изход.

Симптоми на Синдром на токсичния шок

Симптомите, по които можете да познаете Синдрома на токсичния шок, са висока температура, гадене, диария, рязко падане на кръвното, прилошаване, повръщане, кожен обрив, гърчове, припадъци.

При появата на един или повече от споменатите признаци веднага извадете тампона и се обърнете към лекар.

Какви тампони да ползваме

При ползването на тампони, обезателно трябва да се съблюдават няколко прости правила. Старайте се да използвате тампони с възможно най-ниска степен на попиване и избягвайте употребата на тампони super plus; сменяйте тампона на всеки четири часа; колкото и банално да звучи – обезателно мийте ръцете си преди и след използването на тампона.

Най-добре ползвайте тампон с апликатор. Това са тампони, които имат вид на спринцовка. Обградени са от пластмасова тръбичка,която играе ролята набутало. Единствената ни грижа е да пъхнем тампона до върха във влагалището и натискаме. Лесно и хигиенично!

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here