Тенис първенства и турнири

Тенис на корт

Тенисът е един от най-известните спортове в наши дни. Дори можем да кажем, че в определени държави, тенисът е по-популярен от футбола.

Тенисът е разделен на няколко групи:

  • Тенис за мъже – сингъл
  • Тенис за жени – сингъл
  • Тенис по двойки

Тенисът като вид спорт е основан и патентован през 1874 година, като първия вид е тенис на трева.

Историята на тениса в България започва през 1896 година Това е рождената дата на тениса в България, като в София се създава първата тенис организация. През 1911 година е учреден българския спортен тенис клуб, като по-късно вече се създават и тенис организации и клубове в други големи градове в България. Строят се нови тенис игрища и все повече хора се впускат в този спорт.

Можем да кажем, че тениса на корта се играе на твърда настилка и на тревна настилка. Налична е и керамична настилка. Това е традиционната червена настилка или така наречения „клей“.

Твърдата настилка е настилката, която е тип в цимент и е разработена за първи път в Австралия. Тревната настилка и клейя са едни от най-популярните и повечето тенис-кортове са с тревна настилка.

Тенис на червен кортТова са вторите по бързина и като терен имат общо с Голф игрищата. Използват такъв вид почва и трева за направата на тези терени, подобни като на голф терените.

Освен на да наблюдавате тенис турнири, независимо дали на живо или на вашия телевизор или лаптоп, можете и да залагате на тенис мачове в почти всяка реномирана букмейкърска къща. Предлагат се тенис залози най-вече на известните турнири, като може да прочетете и в интернет за различните тенис системи, които биха могли да ви бъдат от полза при вашите прогнози на тенис мачовете. Турнири по тенис

Турнирите освен по разделение нa мъжe и жени или двойки, могат да бъдат и турнири разделени по възрастова група. Популярни са тенис турнири за деца, за младежи, за ветерани и други. Освен на турнири по двойки има и турнири за смесени двойки, където играят мъж и жена в един екип, срещу мъж и жена от друг екип.

Нека да разгледаме и турнирите на за тенис и какви са наградните фондове, като цяло. Има турнири от серията 250 турнири, от серията 500 или наречените ATP world tour 500 и турнири от сериите Master 1000.

Mеждународните серии на 250 се състоят от 39 турнира за една година. По ранк след тях следват турнирите  АТП 500, 10-те турнира от сериите Мастърс 1000 и най-реномирания е заключителния турнир за най-добрите 8 тенисиста в света.

Всеки турнир води носи точки на състезателя и колкото по-напред се изкачва в класирането, толкова повече точки той събира за ранглистата за годината и за генералната ранглиста. В Европа се провеждат 21 турнира в различни държави, като най-много това са Франция, Швейцария, Русия, Великобритания, Германия  и други. В САЩ се провеждат 6 турнира и един в Мексико. Тениса в в Южна Америка също е популярен. Имаме тенис турнири в Бразилия Аржентина и Еквадор.

Основния стимул на тенисистите е изкачване в ранглистата и паричните награди, които не са никак малко в този спорт, стига да си сред най-добрите. Всеки турнир има награден фонд, като първият спечели турнира взема най-голяма парична награда, а след това останалите пари от фонда се разпределят между местата по-надолу в класирането. С най-голямо реноме е Големия Шлем, след това следват сериите Мастърс на осемте най-добри. Също така Олимпийските игри също носят точки и са от полза в класирането на всеки тенисист. Относно наградните фондове, те са различни според турнира. За Аустралиън Оупън наградния фонд е над 30 милиона долара, като участниците, които отпаднат още в първия кръг взимат около 30 хиляди долара. За тези които достигат до втори кръг възнаграждението е около 50 хиляди долара. Достигналите до трети кръг получават над 70 хиляди долара. Шампионите взимат при мъжете и жените вземат над 2,4 милиона долара в този турнир. Наградният фонд беше увеличен и вече е надхвърля 30 милиона долара.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here