Защо да изберем Тесла пред другите електрически автомобили

Електромобили Тесла

Как да се ориентираме, към коя компания да се обърнем, когато става въпрос за електрически автомобили

В предишната статия говорихме за електромобилите, които все повече изместват дизеловите и бензиновите коли като средство за придвижване. След като вече се запознахме с тяхната история, развитие, положителни и отрицателни характеристики е време да пристъпим и към въпроса, към коя по-точно марка или компания да се обърнем ако решим да поемем риска и да инвестираме в електромобил.

Автомобилните компании, които се занимават с разработването и продаването на електромобили

Първо нека обобщим компаниите, които към момента се занимават с разработването и продаването на електрически автомобили на пазара днес. На първо място, разбира се, се нарежда Tesla, чиято основна концепция е именно в същността на създаването и масовото интегриране на електромобилите. Непосредствено след тях се нареждат автомобилни компании като Nissan, с техния най-продаван модел- Nissan Leaf (Nissan са и компанията, продала най-голямо количество електрически автомобили до момента изобщо), BMW, с техния компактен, луксозен BMW i3, както и други автомобилни брандове като Chevrolet, Ford, Volkswagen и Kia. Разбира се трябва да се има в предвид и фактът, че технологията, нужна за изграждането на електрическите автомобили към момента е все още в начален стадий на развитие. Все пак тяхната щастлива звезда тепърва ще изгрява.

Обобщение на темата и систематизацията на статията

За да изясним с детайли, защо точно Tesla е подходящият бранд, когато става въпрос за покупка на електрически автомобил, ще преминем малко през самата история на компанията и ще хвърлим един поглед и върху плановете за близкото бъдеще на нейния съосновател и понастоящем главен изпълнителен директор – Илън Мъск.

Факт е, че някои от идеите му са доста внушителни и се надяваме в скоро време да станат реалност. Сред плановете му е и небезизвестната идея за колонизирането на Червената планета- Марс, която с оглед на стремглавото развитие на SpaceX (ракетната компания, собственост на Илън Мъск), добива напълно реалистичен сценарий. В крайна сметка е само въпрос на време все повече инвеститори да бъдат привлечени от съблазняващата идея за така нареченото „космическото колонизиране“.

Кратка история на „Tesla

Да се върнем обаче към главната тема на днешната статия. Когато през 2010 година Tesla става публична, тя е и първата американска автомобилна компания, достигнала подобна степен на развитие след Ford Motor Company през 1956 година.

Оттогава акциите на Tesla нарастват, докато компанията продължава да разгръща нови функции и модели, като същевременно пленява въображението на любопитната публика. Самата компания води началото си не от Илън Мъск, а от Мартин Еберхард и Марк Тарпеннинг през юли 2003 г. Оттогава насам пионерите в разработването и произвеждането на електромобили жънат успехи пред широката публика, докато в действителност изпитват затруднения не само със сроковете, свързани с производствените процеси, но и със самата техника, използвана в автомобилите им.

 Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще – Ашли Ванс Разбира се ако искате да се запознаете повече с приключенията, съпътстващи Илън и компания около създаването на Tesla, SpaceX и другите фирми на господин Мъск, горещо ви препоръчвам неговата лична биографична книга, авторът на която е журналистът Ашли Ванс. В нея ще научите повече подробности около живота и делото на Илън Мъск, които са повече от интересни.

Модели на компанията

Tesla, към момента предлага на потребителите четири модела електромобили за продан, като има и пети модел Tesla Roadster, като той е временно спрян от производство поради изначални дефекти. Интересен факт е, че всъщност този модел е бил първият произвеждан преди още да се появят Tesla Model S, Model X, Model 3, както и последният писък на компанията Model Y. За него не знаем много, но ако трябва да го обобщим с няколко думи, то той е по-евтината версия на SUV-то на TeslaModel X.

Спецификации, дизайн и подробно описание на характеристиките, характерни за автомобил на „Tesla

Когато става въпрос за електрически автомобили, колите на Tesla се представят блестящо във всяко едно отношение. Като започнем от най-малкия детайл (като например факта, че когато влизате в Model X, за да затворите вратата на шофьорското място трябва първо да натиснете педала на спирачката) до издръжливостта на батериите. Всичко е изработено с голямо внимание и с усет към красивото. Колите на компанията са снабдени с последно поколение технологии, повечето от които, свързани с уникалния за Tesla автопилотен режим. Всяка от колите на компанията го притежава. Той е тестван многократно от различни специалисти, но все пак бих ви препоръчал да не му се доверявате прекалено, защото при липсата на внимание инцидент винаги може да се случи. Не е тайна, че през изминалите няколко години е имало няколко такива по-тежки случаи.

Почти всичко в една Tesla се управлява от сложен софтуер, който от  бордовия компютър помага за настройването на различните варианти на управление или пък ваши лични програмируеми настройки напълно автоматично. Колите на компанията са направени така, че да имате пълна свобода по отношение на интерфейса (можете да персонализирате почти всичко по свой собствен вкус), което добавя една голяма червена точка по отношение на цялостното мнение за колата. Интересно е, че в интерфейса на компютъра могат да се разкрият, макар и с известна доза усилие, множество така наречени „Easter eggs“. Това са един вид скрити забавни възможности и настройки на колата. Например ако натиснете и задържите логото „Т“ на Tesla Model X и въведете думата „holiday“ на екрана на огромния дисплей, ще станете свидетели на така нареченото „Model Xmas show“, което включва синхронизирани движения на „летящите“ задни врати на колата в комбинация с атрактивно светлинно шоу от красивите LED предни и задни светлини на колата.

Разбира се от гледна точка на интериора имаме представяне, достойно за висок клас автомобил, каквито са всички модели на марката Tesla. Като цяло можем спокойно да отбележим, че той е максимално опростен, което може да не се хареса на някои потребители, но за мен лично не представлява проблем. Казано накратко това описание се откроява най-ярко при Model 3. Отпред имаме буквално два основни компонента, а именно елегантен волан с два релефни бутона и огромен, хоризонтално разположен 15 инчов дисплей. Под масивния монитор се разполага така наречената „плочка“ за безжично зареждане на максимум два телефона и пред нея двете стандартни поставки за чаши.Тесла Модел 3

Друг огромен плюс е фактът, че при наличието на нов софтуерен ъпгрейд, той автоматично бива инсталиран без почти каквито и да е било усилия от страна на шофьора. Тази възможност за актуализация на операционната система важи за всяка от колите на компанията.

Влизайки в самата кола човек няма как да не забележи изцяло стъкления покрив, който елегантно се слива с предното стъкло, което изглежда не само приятно за окото, но и значително подобрява видимостта. Отделно от компанията са се погрижили всяко едно кътче в колата да бъде добре аклиматизирано, като дори базовият модел идва с възможност за затопляне на предните и задните седалки (в това число и петата, средна седалка на задния ред), както и затопляне на предните, задните и страничните стъкла. Не са много моделите автомобили, които идват със всички тези екстри, вградени директно още при стандартната конфигурация. Все пак идеята на Tesla Model 3 е да бъде достъпна и за средната класа хора. Това си личи главно и от базовата и цена в САЩ, която е около 35 000 долара. Обърнато в лева това са близо 53 000 хиляди.

Още една причина, която тласка потребителите към Tesla е футуристичния дизайн на техните автомобили. Те просто карат хората на улицата да се обръщат назад винаги когато видят тяхна кола. Самите дизайнери на Tesla не се страхуват да експериментират. Доказателства за това са уникалните „Falcon Wings“ задни врати на Model X. Те са изключителни по рода си, поради факта, че вместо настрани или напред, се отварят нагоре като крилете на сокол. От там идва и наименованието им.

Но докато дизайна все пак си остава въпрос на вкус, по важното за потребителя е надеждността и разбира се автономността на колата. Тъй като тук говорим за електромобил, а не за кола, задвижвана на дизел или бензин, нейният пробег е значително по-малък, но тук Tesla имат приятна изненада за купувачите.

Всеки един модел на компанията идва в три различни варианта. Първият е стандартен, вторият представлява модел с уголемена батерия, а в някои случаи дори с втори електромотор и накрая можем да си поръчаме и най-скъпата възможност, която представлява Tesla, с подобрени характеристики по отношение на скоростта, но с леко занижен пробег. Разликите в пробега между втория и третия вариант не са особено големи, но това не означава, че са за пренебрегване. Говорим за разлика от около 15 до 20 километра повече в полза на модела с уголемената батерия. Ако сте любител на високите скорости и изключително бързото ускорение, които предлага по-бързият вариант на Tesla, за вас едва ли ще е проблем да преглътнете тези няколко километра в полза на несравнимото изживяване, което ще изпитате докато шофирате това произведение на изкуството на колела по високоскоростните магистрали или по малките, лъкатушещи планински пътища.

Заключение и финални препоръки

Ако обмисляте идеята да инвестирате средства в електромобилите, то обезателно трябва да хвърлите едно око на предложенията, които ви предоставя Tesla. Автомобилите, произведени от компанията на Илън Мъск съчетават в себе си перфектната комбинация между цена, качество на изработката, дизайн, технология и най-важното- автономност. Всяка една от тях има минимален пробег от малко под 400 километра, което към момента е изключително много за електрически автомобил.

Важно е да сте взели в предвид факта, че при закупуването на който и да е изцяло електрически автомобил, трябва да имате и необходимото пространство, където да го зареждате. Говоря за предварителното закупуване на гараж, където да можете да инсталирате зареждаща станция за вашия автомобил.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here