Тестове за бременност – кога и как, и кои тестове са най-верни

33681
Тест за бременност - кога и как

Съмнявате се, че сте бременна – можете да разберете дали е така, съвсем лесно и бързо. Купувате си тест за бременност от най-близката аптека (или онлайн), следвате инструкциите в описанието на продукта и между 3 и 7 минути разбирате дали ще ставате майка, или не.

Кога и как се прави тест за бременност

На първо място е добре да знаете как и кога да си направите домашен тест за бременност. Обикновено жените правят по няколко теста, преди да се уверят в резултата. Това не е проблем, защото в момента повечето качествени тестове за бременност са с цена от няколко лева, като лентичките са дори стотинки.

НЕ пропускай! Разопаковани стоки – ниски цени

Първото и основно нещо е да имате истинско основание за съмнение, т.е. например цикълът ви да закъснява (най-естественият симптом за бременност). Можете да се тествате поне един ден след закъснението му, а ако сте забелязали нередовност в менструацията ви и не можете да прецените дали всъщност ви закъснява – най-добре се посъветвайте с вашия гинеколог.

Може да закупите тест за бременност онлайн оттук

Има определени марки тестове, които смело гарантират вярно отчитане още няколко дни след полов контакт, но според опита на много жени, не е особено удачно да се осланяте на тези обещания.

И така. Вече сте си взели съответния тест и остава само да го направите. По принцип се твърди, че може да бъде направен по всяко време на денонощието, но от изследователска гледна точка е посочено, че първата урина за деня е с най-високо съдържание на hCG хормона, за това се препоръчва, ако има как, да се тествате сутрин.

Всяка опаковка съдържа пипета, касета и упътване. Уверете се, че сте си взели някакъв стерилен съд, в който да уринирате. След което с пипетата взимате малко от течността и поставяте няколко капки върху касетата на точно обозначеното място. След изтичането на определеното време (3-10 минути, в зависимост от теста) можете да проверите своя резултат. Той ще се появи в друго прозорче.

Положителен тест за бременност - 2 чертичкиАко там виждате две чертички – то той е положителен, а ако е само една – съответно отрицателен.

Тези тестове, познати като „касети” са едни от най-разпространените и може би с най-голям процент вярност в отчитането на резултат.

Има и тестове тип „лентичка”. В опаковката си те съдържат малка лентичка и съдче. За да разберете дали сте бременна, вие трябва да потопите тази лентичка до определено място, във вече пълното с вашата урина съдче. Изчаквате около една минута и вадите лентичката. Уверете се, че я поставяте на равно място, което не попива течности. Изчаквате до около три минути и пак следите за същия резултат – една или две чертички.

Тест за бременност - лента

Още един доста нашумял вид тест за бременност е „писалката”. При него просто поставяте писалката под струята с урина и отново чакате.Тест за бременност - кръстче, положителен

Твърди се, че и трите вида тестове успешно засичат наличен положителен резултат, дори при цветна бременност. Също така, имайте предвид, че дори да виждате много бледа втора чертичка, това също е знак за бременност.

Невалиден тест за бременност

Добре е да сте наясно с това, че има моменти, в които може да имате невалиден резултат от този тип тестове. Това са случаите, когато например тестът се прави след скорошно раждане, аборт, или пък се лекувате с медикаменти, в които има наличие на hCG.

Може да закупите тест за бременност Sure Check (ШУЪРЧЕК) онлайн оттук

Кръвен тест за бременност

Има един тест за бременност, който от своя страна бие всички останали, когато става дума за точност и вярност и това е кръвния тест. И при него, както при тези от аптеката, се засичат нивата на прословутия хормон с тази разлика, че той е доста по-чувствителен.

Или иначе казано – можете да разберете дали сте бременна още няколко дни след половия акт.

Кръвният тест се извършва само и единствено в лабораторни условия от специалисти. Прави се почти във всяка лаборатория и цената му обикновено е около 20 лева.

Тестът може да бъде два вида: количествен и качествен. При първият вид се измерва с точност наличните единици на хормона ЧХГ, а вторият ви дава просто категоричен отговор дали сте заченали, или не. Както вече споменахме, за да осъществите кръвен тест за бременност, трябва да отидете до медицинска лаборатория, където ще ви вземат кръв от вената. Обикновено в рамките на два часа би трябвало да имате готови резултати, на които със сигурност можете да вярвате.

Разбира се, от изключителна важност е все пак да държите в течение вашия личен гинеколог, относно това какви методи предприемате за вас и вашата евентуална бременност. Един обикновен преглед при него също би могъл да установи наличие на оплождане, но в малко по-късен етап, например поне след 1 седмица закъснение на цикъла ви.

Реално погледнато, в това време на страшно напреднали технологии, няма как да представлява трудност на една жена да разбере ще стане ли майка след около девет месеца, или не. Определено, както вече стана ясно, жените разполагат с огромен избор тестове за бременност. Няма как да не се отбележи, че  „тестовете”, правени от нашите баби и прабаби, са доста интригуващи и чак примамващи. Все пак, не разчитайте на това, че резултатът е 100% истина. Според някои по-експериментално настроени жени, изпробвали например варианта с оцета, не само върху себе си, но и върху мъжете си, се оказало че и двамата са бременни. Затова, поинтересувайте се за мнения относно някои марки тестове от аптеката и си вземете,  или отидете да се изследвате чрез кръвен тест в някоя от близките до вас лаборатории.

Тестовете за бременност станаха изключително удобни и достъпни в наши дни, но замисляли ли сте се, как се е случвало това в миналото. Все пак съвременните тестове за бременност са открити едва преди около 50 години, но  със сигурност нашите баби и прабаби също са искали да знаят дали очакват.

Домашни тестове за бременност (с подръчни средства)

Ще останете изумени като разберете колко много начини и методи за отчитане на бременност са се използвали в миналото. Някои от тях са не само изненадващи, а направо шокиращи. Освен това, имало и такива, които могат да определят дори пола на нероденото ви бебче.

Един такъв пример за разбиране пола на бебето е методът с жито и ечемик. Не особено труден метод, който отнема от приблизително седмица до разбиране на резултата. Състои се в това да поливате всеки ден семената от житото и ечемика с урината си и да ги наблюдавате. В края на отчетния период – последния ден от тази седмица – ако видите, че е покълнало житното семенце – ще се радвате на момиче, и обратното, ако е покълнал ечемикът, ще си имате момче. Този интересен тест за бременност е и един от най-старите до момента, познати на човечеството. Бил е използван от древните египтянки още преди повече от 600 години.

Следващите няколко вида тестове са подобни един с друг, като основната съставка винаги е вашата урина. Тя може да бъде смесвана с какво ли не и в зависимост от последващите промени, вие ще знаете дали сте заченали.

Например, някои жени са смесвали урината си с една четвърт чаша оцет. Тук момента на истината се вижда още при самото смесване – ако оцетът започне да кипи или да се запенва – честито! Ако ли не – опитайте следващия път. Важно е да ползвате за този метод първата сутрешна урина.

Няма как да пропуснем винаги и за всичко употребяваната сода бикарбонат, или така наречената сода за хляб. Това малко пакетче бяла прах  има доста широко приложение, не само в кулинарията, но и в много от домашните илачи на баба.

Сода с мед – за гърлото, сода с вода – за стомаха…защо не и сода с урина, за да разберем бременни ли сме или не?

За тази рецепта е необходима малко урина и една чаена лъжичка сода. Както и при оцета, очакваме като положителен показател кипене или шуптене.

Същото се получавало и ако към стрит на прах аналгин се добави част от урината. Ако кипне течността – налице е бременност.

През времето жените са смесвали урината си с яйце, сапунена вода, червено вино, захар и дори с белина, за да установят дали чакат дете. Има обаче един друг начин, в който е намесено и глухарче. Ако хубаво накиснете глухарчето в урината си и след десетина минути  забележите червени мехури по цветовете на растението, значи сте бременна.

Колкото и странно да звучи, дамите на времето са използвали и жаби. Да, съвсем истински и живи жаби!

Тестът се състои в това, да уринирате върху нея или да я инжектирате с урината си и ако до едно денонощие тя има яйца – ще си имате бебенце.

Всички тези методи са били използвани масово в миналото, но е важно да те отбележи, че тяхната достоверност няма как да се докаже. Може би, точно за това раждаемостта тогава е била значително по-голяма и неконтролируема.

Съвременни тестове за бременност

Учените, от своя страна, също са търсили начини за  установяването на бременност. В продължение на много години са провеждали разнообразни тестове и опити, които в крайна сметка са се увенчали с успех.

След откриването на един хормон, появяващ се само при бременни, известен като hCG (human chronic gonadotropin), става най-после възможно да се провери дали дадена жена е заченала. Получаването на резултат от тест отнемало до 2 часа, но след известно време и опити за усъвършенстване на този вид изследване, се стигнало до абсолютно оптимизиране и както при тестовете, които ние познаваме, е  можело да разберете наличието на бременност съвсем бързо.

Както по-горе се спомена, тестовете за домашна употреба са широко разпространени и достъпни на нашия пазар. Цените им също варират, така че няма да имате затруднение, ако искате да се сдобиете с такъв. Повечето продавани тестове за бременност в магазинната мрежа „работят“ на един принцип и се смята, че отчитат с вярност до 99%.  В повечето случаи марката на теста определя цената.

Обичам да пиша на семейни теми, всичко свързано със семейството и децата ме вълнува и интересува. Любими са ми филмите по действителен случай. И естествено, като всяка дама, понякога залитам на шопинг тематика :).

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here