Кръгла или правоъгълна трябва да бъда трапезната маса?

Усещането за пространство е изключително важно за геометричното разположение на една стая. Още по-важно е как се използва това пространство, както в кухнята, така и в трапезарията – за това има и различни по форма маси, за да позволят на едно домакинство да използва своята трапезария по възможно най-добър и удобен за тях начин.

153
Избор на трапезна маса

Ето какво научихме за формите на една маса

Формата не е просто избор на дизайн, тя има и практична страна, която е значима за ползването на едно помещение. Масата е център на привличане, около който едно семейство се събира. Формата ѝ, както и нейният плот, до голяма степен диктуват това как ще се ползва тя.

Предимствата на кръглата трапезна маса

Кръга и овала споделят мека форма, която много добре може да се интегрира в една стая. Дори помещението да е било декорирано в по-класически стил, една кръгла маса може съвсем адекватно да пасне на вече установения ред в стаята.

Окръжността, като геометрична фигура, е пространство при което всичко точки от радиуса са равномерно разпределени от центъра, иначе казано – на кръглата маса всички са равни. Не е случайно, че в легендата за крал Артур и неговите доверени рицари, всички са се събирали около кръгла маса – по този начин всички са били символично равни.

Прекрасен пример за функционална кръгла маса е изработената от Виго кръгла разтегателна маса в дървесен цвят. Тя нежно комбинира формата и избраните от производителя материали в красиво и стилно завършен модел, подходяща за многочленно семейство.

Кръглата маса е за споделяне – всичко сложено в центъра е еднакво достъпно за всеки седнал по периферията й. Разбира се достъпът до останалите е неравномерен, като също така трябва да се вземе предвид дали масата ще има солидна основа в центъра или ще бъде с крака.

Предимствата на правоъгълните и квадратни плотове

Правоъгълните форми могат да бъдат полезни в помещения, които не разполагат с много пространство, или такива с по-квадратни и чисти линии. Не е нужно масата да бъде огромна, за да може да събере голям брои хора, които едновременно да се насладят на взаимното си присъствие.

Квадратните маси са ограничени в своя размер, тъй като прекомерната големина оставя празно и неизползваемо пространство по средата. За това има и правоъгълни маси, които могат да бъдат по-широки и просторни, събирайки повече хора, без да има неизползваеми точки по тях.

Едно добро фюжън изпълнение като този модел трапезна маса със сиво стъкло и дървесен цвят от Halmar e удивително решение, тъй като основата и е в центъра на плота, вместо да е с отделни крака. Тя умело комбинира различни по усещане материали, като не изневерява на стабилността и функционалността, която се очаква от една семейна маса.

Правоъгълна трапезна маса

Така, всеки получава достатъчно пространство под масата, правейки я подходяща за всички поколения, без значение дали имат нужда от това да са по-близо до плота или не. Правоъгълните маси предлагат стабилност, функционалност и практичност не само заради своята форма, но и заради възможното разпределение на посуда и хора по нея.

Обобщение и заключение

Истината, е че няма фиксирано и универсално решение за избор на форма на една трапезна маса. Това е изцяло индивидуално, като зависи от вашите нужди, броят на седящите и размера на самата стая.

Кръглите форми се интегрират по-лесно в просторни пространства, докато правоъгълните могат да намерят своята роля при трапезарии с ограничени площни. Размера на избраното от вас, както и неговата форма, ще определи колко и какво може да се слага на масата, както и това колко ще ви бъде лесно да интегрирате други интериорни избори в това пространство.

Можете да изберете и да купите трапезна маса според нуждите си от GRANDecor.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here