Услуги от алпинисти – какво е полезно да се знае?

Услуги от алпинисти за външна изолация

Може би когато човек чуе, че става дума за услуги от алпинисти, си мисли, че става дума за услуги в планината, които са свързани със спасителни дейности, лавини или просто екологични инициативи за опазване на околната среда.

Но днес все по-често се говори за ползите от индустриалния алпинизъм, тоест за използването на техники за катерене с оглед извършване на височинни работи в жилищни и промишлени съоръжения. Самите алпинисти работят на голяма надморска височина без скелета или ползване на подемни съоръжения. Тяхната работа е силно търсена, когато се работи в труднодостъпни места. Професионалната дейност на алпинистите винаги е свързана с повишен риск, така че работата им е добре платена.

Всъщност кога се появява този тип услуга?

Човечеството винаги се е стремило да покори висините. Това се изразява в създаването на самолети, космически совалки, изкачване на планински върхове, изграждане на небостъргачи и кули. В края на 19-ти век се появяват първите доста високи сгради и приблизително по същото време започва завладяването на най-високите планински върхове на света.

От средата на 20-ти век развитието на планинарско оборудване позволява на алпинистите да се катерят по отвесните скали по-лесно и с по-малък риск за живота и това не остава без внимание от представителите на индустриалния свят. Оттогава датира извършване на височинни работи като се ползват методи, които се ползват в алпинизма.

В наше време една от най-популярните услуги от алпинисти е инсталирането на климатици. Алпинистите имат реално работа по отстраняване на външното тяло на климатика за почистване, ремонт и пълнене с фреон; както и смяна на стария климатик с нов, когато това е на много високо и трудно достъпно място. Климатици се ползват не само за отопление през зимния сезон. Да се живее през лятото в климатизирана стая е много по-хубаво, така че с началото на летния сезон, броят на хората, които решават да направят ремонт на инсталацията на климатика, драстично се увеличава.  Често компаниите за продажби и ремонт на климатици си сътрудничат с  фирми, които предлагат услуги от алпинисти.

Подобна е ситуацията и при монтажа на топлоизолация по високите етажи на сградите – там услугата на фирма за външни ремонти с алпинисти отново е за предпочитане, тъй като много често етажът е прекалено висок за скеле, а и цената на скелето е по-висока.

Услугите от алпинисти са търсени при поставяне на външна реклама. Билбордове, табели, надписи от обемни букви се монтират по-високо, често на горните етажи и покривите на сградите. Ето защо, както рекламодателите, така и рекламните агенции, които предлагат на своите клиенти монтаж на рекламни материали в различен вид, ползват услугите на алпинистите.

Много строителни фирми опират до услуги от алпинисти за различни специфични дейности, които са свързани с монтаж на топлоизолация, боядисване на фасади на големи височини, подобряване на покривните конструкции на изключително високи сгради и боядисване и ремонтни дейности на мостове. Така се постига високо качество при строеж или ремонтни дейности на строителни обекти.

Често услугите на алпинистите се използват, когато е необходимо да се повдигат товари до определена височина.

Но може би не знаете това…

Понякога алпинистите вършат толкова приятни и необикновени услуги като доставка на цветя, подаръци, балони през прозореца или терасата. Такъв изключителен романтичен поздрав е за определен повод: обяснение в любов, предложение за брак, рожден ден… Това обикновено предизвиква много положителни емоции във всички, които участват в тази тайна мисия. Но изненадата е най-приятна за самия получател.

Всяка година у нас се увеличава броят на етажите в жилищните и обществените сгради. Изискванията към нивото на комфорт се повишават – все повече хора поръчват монтаж на климатици, правят топлоизолация на фасади, а рекламите ни атакуват дори и отвисоко – така че услугите на алпинистите стават все по-популярни и търсени. И няма алтернатива за тях в обозримо бъдеще. Човешкият фактор остава основен, а това означава едно – тези услуги ще са желани все повече в нашия модерен и динамичен 21-ви век.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here