Предимствата на UV-C стерилизацията и как да изберете правилната UV лампа

UV-C стерилизацията се превърна в един от най-жизнеспособните методи за дезинфекция поради ефективността и скоростта, с които UV-C светлината унищожава 99,99% от бактериите.

uv лампа има ли полза?

Въпреки че има успеваемост от почти 100% и история от над век, UV-C стерилизацията остава предмет, който не е изследван много предвид многото предимства, които този метод на дезинфекция може да донесе. Настоящата ситуация, причинена от пандемията COVID, върна UV-C технологията в центъра на вниманието на широката общественост и все повече медицински персонал публично декларира и подкрепя ефективността на UV-C лампите при стерилизиране на повърхности. Все още обаче има неизвестни за това как да изберем UV-C лампа, къде да я използваме и – много важно – как да я използваме.

Какви са предимствата на UV-C стерилизацията и как да изберете подходяща UV лампа за нашите цели

Всеки избор се прави въз основа на конкретна нужда. UV-C лампата много често се използва в болниците за дезинфекция на всички пространства вътре: от кабинетите до чакалнята или операционната и изборът се основава на необходимостта да се комбинира ефективността с бързината.

UV-C стерилизацията е идеалният избор за всеки, който не иска да отделя твърде много усилия и време в процеса на дезинфекция.

По този начин всяко пространство, което изисква стерилизация, често или от време на време, е подходящо за използване на UV-C светлина, а усилията са минимални и строго свързани с подготовката на това пространство.

Ако сте решили да закупите UV-C лампа, това означава, че вече знаете къде искате да я използвате и колко голяма е повърхността, върху която искате да действате.

Ако се интересувате от дезинфекция на стаите във вашия дом, изберете UV-C лампа, която покрива поне 30 кв.м. Много добър вариант са комбинираните пречистватели за въздух с UV-C лампа.

Искате ли ефективна стерилизация на стаите във вашия дом, с минимум усилия? Пречиствателят за въздух с вградена UV лампа AlecoAir P15 е оптималното решение за стерилизация на повърхности до 15 кв.м.

За стерилизация на по-голямо пространство с по-голям трафик и риск от замърсяване като магазин, лекарски кабинет, салон за красота или фризьор, хотелска стая, кафене, класни стаи в училища или детски градини или просто за офиси, ориентирайте към UV-C лампи, които имат капацитет за покриване на повърхности от прибл. 60 т. Т.

Как безопасно да стерилизираме UV-C повърхности?

Силата, с която UV-C светлината действа, е неоспорима, но тя идва с поредица от отговорности, които трябва да вземем предвид всеки път, когато я използваме.

Всяка UV-C лампа трябва да бъде придружена от ръководство с подробни инструкции, които трябва да се разбират и обмислят при всяка употреба. Следователно първата стъпка е да се проучи внимателно ръководството, предоставено от производителя, всеки вид продукт може да има специфични указания, в допълнение към общо валидните такива като:

Основните правила, които трябва да имате предвид при използване на UV-C лампа:

  1. Преди да пуснете уреда в експлоатация, отстранете от стаята растения, картини или други предмети, които биха могли да бъдат засегнати от UV-C светлина, или ги покрийте с кърпа.
  2. Уверете се, че в стаята няма хора или домашни любимци. Уверете се, че те не влизат в стаята по време на работа на уреда
  3. Очите и кожата не трябва да бъдат изложени на UV-C светлина. Препоръчва се използването на продукти със системи за дистанционно управление – дистанционно управление или приложение.

Внимание! Някои UV-C лампи излъчват също и озон, газ, който е ефективен при стерилизация на въздуха и повърхностите, но дразни и опасен за здравето. В този случай след стерилизация се препоръчва отваряне на прозорците и проветряване за около 30 минути. Добре е да знаете, че озонът се самоунищожава след около 4 часа.

Колко полезни могат да бъдат SMART UV-C лампите

Използването на UV-C лампа е съвсем просто, ако вземете необходимите мерки. Още по-опростен – и в същото време изключително полезен – може да бъде стерилизатор с UV-C лампа, която има вградена функция SMART, което означава, че можете да контролирате всичко от приложението дистанционно. Например офисите могат да бъдат дезинфекцирани в края на работния график, след като всички служители са напуснали, дори тези, които остават няколко минути извънредно или търговски площи след затварянето на магазина. Лампата SMART UV-C може да бъде надеждна помощ, особено ако работите „многозадачно“, поради простия факт, че ви предлага възможността да правите нещо друго, другаде, докато устройството работи за вас.

Изберете да стерилизирате SMART, където и да се намирате!  Лампата AlecoAir L60 SMART UV-C ефективно стерилизира чрез UV-C или озониране всяко пространство до 60 кв.м и може да се управлява дистанционно, директно от вашия телефон.

Преносими UV-C лампи

Когато искате да стерилизирате само определен предмет, можете да използвате преносима ръчна лампа, с която лесно можете да боравите или да вземете със себе си в чантата си навсякъде.

Те обикновено имат по-ниска мощност, като са проектирани да стерилизират само повърхностите в близост до лампата,  на максимално разстояние от 4 см от повърхността на обекта, който се стерилизира и са необходими 2-3 бавни преминавания на тази повърхност. Разбира се, трябва да внимавате да не насочвате UV-C светлина към деца или животни.

С такава UV-C лампа можете да стерилизирате цяла поредица от предмети и повърхности с висок риск от замърсяване като клавиатура на лаптоп, мобилен телефон до колети, получени от куриер, играчки, дрехи, спално бельо, очила. На практика всеки предмет може да бъде стерилизиран, независимо от материала, от който е направен, с изключение на повърхности, които могат да бъдат засегнати от UV светлина, като рисувани с маслени бои картини или прясно боядисани предмети.

Искате ли да се уверите, че предметите около вас са правилно стерилизирани?  Бактерицидната лампа L10 HANDY е вашата дясна ръка за ефективна стерилизация на малки повърхности и всички предмети, изложени на риск от замърсяване.

UV-C пречистватели и изсушители на въздух

Да, UV-C технологията е възприета от производителите на пречистватели и изсушители на въздух именно поради неоспоримата ефективност на UV-C светлината, но принципът на действие е малко по-различен.

UV лампата не се вижда, което означава, че UV-C функцията може да бъде активна, без да е опасна за тези в помещението, където работи пречиствателят или изсушителят. В този случай UV-C светлината има съществена роля при стерилизирането на филтъра в устройството, но също така е истинска опора за него, като помага за почистване на циркулиращия въздух.

Пречистете въздуха в дома си с P40 SMART , Wi-Fi функция, UV-C светлина, йонизация и сложна система за филтриране (предфилтър, ИСТИНСКИ HEPA филтър и активен въглен), подходяща за помещения до 40 кв.м.

В заключение, за да се насладите на безпогрешната UV-C технология, просто трябва да закупите продукта според вашите нужди, да прочетете внимателно инструкциите и след това да се насладите на резултатите от чиста и здравословна околна среда, с минимални усилия!

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here