Видеоконферентни системи – за какво да внимаваме при избора?

видеоконферентни системи

Видеоконферентните системи са отдавна утвърдени в корпоративните среди. Става дума за модерна технология, която осигурява едновременно предаване на видео и звук между двама или повече потребители, използвайки хардуерна и софтуерна комуникация.

Това позволява бързо разрешаване на всякакъв тип бизнес проблеми и създаване на комфортни условия за комуникация с колеги, клиенти и партньори. По този начин, използвайки видеоконферентни системи, всяка компания би могла да си спести сериозни финансови разходи.

Избор на видеоконферентна система

Предлагаме на вниманието ви няколко съвета от експерти, които ще ви помогнат да спестите време и пари в търсене на най-доброто оборудване за видеоконферентна връзка.

Комплексни решения

Класическите хардуерни конферентни системи, например тези на Polycom и Yealink, които можете да разгледате в сайта DigitalBox, предлагат комплексни решения за оборудване на помещения. Те включват микрофон, камера, терминал и някои други периферни устройства. Подобен подход гарантира, че няма да срещнете никакви проблеми със съвместимостта между компонентите на устройството.

Инфраструктура за видеоконференции

Има три типа внедряване на UC&C (Unified Communication and Collaboration) – локални, облачни и хибридни:

  • При локално внедряване, видео инфраструктурата се хоства на хардуерни съоръжения на вашата компания и се управлява от ваши IT служители. Този тип внедряване осигурява по-голяма сигурност, тъй като имате пълен контрол върху видео инфраструктурата и също така си осигурявате работа в затворена, тоест напълно защитена мрежа;
  • Облачната видеоконферентна среда се управлява от доставчик на услуги и се счита за много добър вариант за малки или току-що стартирали фирми. Тя предлага удобен модел плащане за употреба въз основа на действителното потребление и броя на потребителите;
  • Хибридното внедряване е комбинация между локалното и облачното. То осигурява голяма оперативна гъвкавост, тъй като имате възможност за превключване между двете опции.

Изборът на типа инфраструктура за дадена компания не е лесно решение. Преди да я разгърнете и управлявате, да мигрирате към облака или хибрида, трябва да сте сигурни, че вашият избор на видеоконферентна система и свързаните с нея периферни устройства е съвместим тях.

Инсталиране и поддръжка

Когато избирате система за видеоконферентна връзка, лекотата на инсталиране е решаващ фактор. По-сложната система ще изисква намесата на IT специалисти от по-високо ниво. Някои решения от доставчици, като например Polycom, изискват напълно професионална инсталация, включваща съдействие от страна на техниците на доставчика.

Ако разполагате с множество конферентни зали, тогава дистанционното централно управление е от решаващо значение. То ще ви позволи да избегнете физическото посещение на конферентната зала при евентуално възникване на проблеми, тъй като мултимедийната система дава възможност на IT специалистите да получават информация за оперативното състояние на устройствата, да прилагат актуализации и като цяло да управляват цялата конфигурация от разстояние.

Функционалност за видеоконференциите

Функционалността, която трябва да осигуряват видеоконферентните системи, включва комуникация, сътрудничество и производителност:

  • Комуникацията се отнася до всяка функция, която улеснява и подобрява общуването между участниците в срещата – видео разговори от точка до точка, многоточкова видеоконферентна връзка, планирани срещи и т.н.;
  • Сътрудничеството е функция, която ви позволява да показвате и споделяте различен вид съдържание, за да улесните работата на участниците в срещите – чатове, споделяне на файлове, гласуване, видеозапис на конференции и други;
  • Функциите за производителност от своя страна намаляват времето и усилията по време на срещите.

Някои функции са основни и съществуват в повечето конферентни решения, като например възможността за стартиране и присъединяване към срещи в движение или по график, докато други зависят от вида на системата за видеоконференции, която сте избрали. Затова добре е да се запознаете по-отблизо с някои от най-добрите видеоконферентни системи на специализираната платформа DigitalBox.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here