Видеонаблюдение – малко сигурност не е излишна

Видеонаблюдение и IP камери

Когато се нуждаете от система за видеонаблюдение, независимо по каква причина, е важно да бъдете добре информирани относно предлаганите продукти на българския пазар и техните характеристики. Информацията определено ще ви е от полза, за да можете да направите най-правилния избор за вашия конкретен случай.

Видеонаблюдението може да се извършва по различни начини. Един от вариантите е с помощта на скрита камера. Този вид устройства се използват в случаите, когато не желаете снимания обект да е на ясно с това, че е наблюдаван. Чрез тях спокойно можете да записвате различни ситуации и разговори без да присъствате „лично“ и без никой да знае за това. Ще се изненадате колко много възможности ще откриете – скрити камери в ръчни или стенни часовници, в лампа, в закачалка и къде ли още не. Интересните джаджи от шпионските филми вече са напълно достъпни за всички, просто трябва да откриете тази, която ще отговаря на вашите изисквания.

Когато избирате подобно устройство за видеонаблюдение помислете добре от какво точно имате нужда.

 • Колко време ще записвате?
 • Колко памет ще ви е необходима?
 • Желаете ли добро качество?
 • Ще се налага ли камерата да снима на тъмно?

Според отговорите на всички тези въпроси ще можете правилно да се ориентирате каква камера да търсите.

ВидеонаблюдениеСледващият вариант за видеонаблюдение е чрез IP камери. Тук по-скоро става дума за видеонаблюдение с цел сигурност и охрана на даден обект. Най-често това са вашите дом, вила, двор или просто там, където съхранявате ценни вещи и желаете да ги държите под око.

IP камерите се характеризират с това, че при тях можете да имате постоянна и директна връзка, т.е. – можете да наблюдавате в реално време какво се случва на друг монитор. Разбира се, когато говорим за избор на такава камера, отново трябва да сте наясно какво точно търсите. Хубаво е да си отговорите на следните въпроси:

 • Какво ще охранявате?
 • Колко голям да е обхвата на зоната за наблюдение?
 • Цветна или чернобяла да е камерата?
 • Силно осветени или слабо осветени обекти ще записвате?
 • От какъв тип да е самия обектив?

Всеки един от тези въпроси е от изключителна важност, но най-голямо отражение върху резултата ще даде избора на обектива.

Подходящи обективи според големината на наблюдаваната площ:

 • За видеонаблюдение на малки площи – стая, антре или входна врата, най-често се употребяват камери с широкоъгълни обективи. При тях фокусното разстояние е 2,6-4мм.
 • Когато целта ви е да наблюдавате среден по големина обект, например по-голяма стая, магазин, или малък паркинг, редно е да търсите дългофокусни обективи с фокусно разстояние 4-12мм. Камерата в този случай трябва да е с добра разделителна способност.
 • Големите площи вече изискват обективи с променящо се фокусно разстояние и камери с доста висока разделителна способност.
 • Ако пък желаете да наблюдавате конкретни детайли като номер на кола или лице на човек, ще ви е необходимо да търсите така наречените телеобективи с фокусно разстояние, по голямо от 12мм.

Преди да пристъпите към покупка, все пак е добре да се консултирате със специалисти в бранша – Spy.bg е една добра отправна точка за консултации и справка за цените онлайн.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here