Какви витамини трябва да приемаме, за да сме здрави 

витамини за здраве

През лятото тялото ни е в състояние да компенсира липсата на витамини по естествен начин, набавяйки ги заедно с храната и слънчевата светлина. Но лятото започва и свършва бързо, което означава, че само правилното хранене е недостатъчно. Ето защо е важно да знаем кои витамини да приемаме през цялата година, така че хиповитаминозата или недостигът на витамини да не застрашават здравето ни.

Защо имаме нужда от витамини?

Витамините са необходими за нормалното функциониране на всички органи и системи на тялото.

Ето защо:

  • Те допринасят за подобряване на метаболизма
  • Повишават способността на организма да се противопоставя на инфекции и болести
  • Осигуряват нормалното функциониране на нервната система
  • Действат като антиоксидант, който предпазва човешкото тяло от въздействието на вредните фактори
  • Допринасят за нормалното функциониране на имунната система
  • Необходими за по-добро съсирване на кръвта

И това е само малка част от функциите, които изпълняват витамините.

Какви витамини е най-добре да приемате?

Най-пълното необходимо количество витамини заедно с храната ви позволява да получите витаминно-минерални комплекси. Като цяло те могат да бъдат разделени на два вида: моновитамини и мултивитамини.

Моновитаминни комплекси

Моновитаминните комплекси обикновено съдържат един витамин, който се съдържа в капсула или таблетка. Например витамин D, който е полезен за абсолютно всички – новородени за укрепване на костите, възрастни хора, както и жители на онези региони, където метеорологичните условия не се отдават на изобилие от слънчева светлина.

Разликата между мултивитаминните  и моновитаминните комплекси е, че една таблетка съдържа различни витамини и минерали. В дози на доза можете да получите пълен набор от витамини, който е необходим за поддържане на тонус и здраве.

Моновитаминни комплекси

За да разберете по-добре какви хранителни добавки да използвате и защо, трябва да знаете основната информация за витамините:

Витамин А

Дефицитът на витамин А води до влошаване на зрението, състоянието на кожата, намаляване на имунитета и забавяне на растежа.

Витамини от група В

Витамините от група В участват в метаболизма, всеки витамин от тази група контролира функционирането на нервната система. Дефицитът на витамини от група В се отразява на общото състояние на организма и се проявява под формата на лошо настроение, умора, апатия, безсъние, раздразнителност.

  • B1 играе важна роля в метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините, необходим е за нормален растеж и развитие, помага за поддържане на правилното функциониране на сърцето, нервната и храносмилателната системи
  • B2 необходими за образуването на червени кръвни клетки, антитела, за регулиране на растежа и репродуктивните функции в организма
  • B12 играе важна роля за нормалното функциониране на нервната система и образуването на кръвни клетки
  • B9 необходимо за растежа и развитието на кръвоносната и имунната система, приемането на фолиева киселина по време на бременност намалява риска от развитие на дефекти на невралната тръба при плода

Витамин С

Витамин С е отговорен за имунитета, е мощен антиоксидант и нормализира редокс процесите. Признаци за неговия дефицит често са суха кожа, косопад, чупливи нокти, кървене от носа, умора, отслабване на мускулния тонус, болки в кръста и крайниците.

Витамин D

Витамин D се предлага в две форми. Витамин D3 (холекалциферол) се синтезира от кожата под въздействието на слънчевата светлина и влиза в тялото ни с храната. Витамин D2 (ергокалциферол) влиза в тялото само с храна.

Основната функция на витамините D2 и D3 е да осигурят усвояването на калция и фосфора от храната от нашето тяло. Липсата му се проявява в повишена чупливост на костите, развитие на рахит при деца, лош сън, влошаване на паметта и мускулни спазми.

Витамин Е

Витамин Е е от съществено значение за нормалното функциониране на имунната система и действа като силен антиоксидант. Липсата му в организма често е трудна за определяне, често е характерна за хора, живеещи в екологично неблагоприятни райони.

Витамин К

Витамин К е необходим за синтеза на протеини, които осигуряват нормално ниво на коагулация на кръвта. Той играе важна роля в метаболизма на костите и съединителната тъкан, както и в здравословното функциониране на бъбреците.

Ако нямате нужда от нито един витамин и се нуждаете от комплексно „хранене“ на тялото за подобряване на общото благосъстояние, обърнете внимание на витаминно-минералните комплекси. Въпреки това е необходимо да ги използвате, като следвате препоръките на специалистите – трябва да помните и за такъв ефект като хипервитаминоза.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here