И още една порция празнични вкуснотийки

0
345

След като ви представихме 2 изключително вкусни рецепти – за кюфтета с бял сос и за новогодишни сарми, днес ще продължим с 2 също толкова обичани от българите ястия – кюфтета по чирпански и, за да ни стане малко по-сладичко – немски коледни сладки.

Рецепта за кюфтета по чирпански на фурна

Кюфтетата по чирпански отдавна са надраснали родния Чирпан (ако въобще е истина, че идват от този район) и са любимо ястие на много хора. За да си приготвите вкусните кюфтенца, са ви необходими следните продукти:

  • 600 г смляно месо
  • 1 или 2 глави лук
  • 1/2 чаша прясно мляко
  • 1 яйце
  • 2 филии хляб
  • 3-4 средни картофа
  • 3-4 бр. домати или доматено пюре
  • 1 връзка магданоз
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1-2 с.л. брашно
  • 1/4 ч.ч. (50 мл) растително масло
  • черен пипер, сол, кимион, чубрица…
  • 2 червени чушки
  • 2 зелени чушки
  • 2 моркова
  • целина
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 с.л. бяло брашно

Готвенето на кюфтета по чирпански изисква някакви все пак прилични кулинарни умения, и не е за всеки начинаещ ентусиаст. Една от най-вкусните рецепти за приготвянето на тази вкусна гозба отново намираме в osata.eu, където в подробности са обяснили технологията (може да я видите тук). Нашият съвет е да следвате стриктно стъпките на експертите, за да получите наистина най-добрия представител на типично българското блюдо“чирпански кюфтета“.

Второто ни предложение днес е за един вкусен сладкиш, изключително подходящ за наближаващите коледни празници. Както името му подсказва, той идва малко по-далеч от Чирпан. Въпреки това, вкусът на тези сладкиши ще подслади вечерта ви, а нашият съвет е да не прекалявате със сладките.

Немски коледни сладки

За немските коледни сладки са ви необходими следните продукти:

  • 1/2 кг. бяло брашно
  • 1/2 бакпувер
  • 150 гр.захар
  • 1 прах ванилия
  • 2 яйца
  • 250 гр. масло

Технология на приготвяне

Размесваме качествено всички продукти до получаване на хомогенна смес – тесто.

Вече готовото тесто се разточва и с готови формички се оформя визията на сладките. Изрязаните сладки се намазват с яйчен жълтък, а отгоре се поръсва захар или стрити орехи. Печенето става в намазнена тава, до получаване на съвсем лек загар.

Да ви е сладко!

Сподели

Обичам да пиша на семейни теми, всичко свързано със семейството и децата ме вълнува и интересува.
И естествено, като всяка дама, понякога залитам на шопинг тематика :).

ВАШЕТО МНЕНИЕ