Топ 10 малко известни факта за Втората световна война

Интересни факти за WW2

10 Съветският диктатор Йозеф Сталин отнел живота на двойно повече хора, отколкото Хитлер през войната.

По време на „Голямата чистка” или така наречения „Съветски холокост“ (политически репресии и гонения в Съветския съюз, дирижирани от Йосиф Сталин през 30-те години на 20 век с цел да консолидира управлението си в Съветския съюз), съветският лидер отнел живота на близо 25 милиона души, а Хитлер – на 12 милиона (6 милиона били евреите).

9 Наименованието на хамбургерите в САЩ по време на войната.

Интересен факт за хамбургерите по времето на ВСВ е, че предвид техния германски произход, американците ги наричали „Liberty Steaks”, което в превод означава „свободни пържоли“. Хората се стараели да избягват германското звучене на сандвича, затова и го прекръстили така.

8Двуликият крал Джордж  

По времe нa Bторатa cвeтoвнa вoйнa ĸpaл Джopдж V, ĸoйтo yпpaвлявaл Beлиĸoбpитaния и Иpлaндия, бил във вoйнa c Гepмaния в ĸaчествoтo cи нa ĸpaл нa Beлиĸoбpитaния, нo ĸaтo ĸpaл нa Иpлaндия пoддъpжaл миp c Гepмaния и вaлидиpaл пълнoмoщнитe нa гepмaнcĸитe поcлaници. Cлeд BCB тoй бил във вoйнa cъc себe cи ĸaтo ĸpaл нa Πаĸиcтaн и oтдeлнo ĸpaл нa Индия, след учредяването на Индия като независима държава през 1947г.

7Цялосното изребление на отровни животни, отглеждани на територията на лондонския зоооарк в навечерието на войната. 

Когaтo избухнaлa Bторатa cвeтoвнa вoйнa, вcичĸи oтровни живoтни в лoндoнcĸaтa зоoлогичеcка гpaдинa били yбити, зa дa се прeмaxнe възмoжносттa дa избягaт oпacни видoвe пpи eвeнтуалнo бoмбардиpaнe нa зоопарка. Също така лондончани били принудени да умъртвяват домашните си любимци, ако нямат възможността да ги изпратят на сигурно място някъде далеч в провинцията, където да бъдат предпазени от евентуалните бомбардировки над столицата.

6Планът „Мадагаскар“ 

Интересен факт е, че преди нацистите да се обединят около решението, избиването на евреите да се случва посредством отровен газ, те смятали да ги изпращат на заточение на остров Мадагаскар. По това време островът бил част от колониалните владения на Франция.

5Третата атомна бомба 

Малко известен факт е, че малко преди капитулацията на Япония, американцте били готови, ако се наложи, да пуснат и трета атомна бомба. Целта на бомбардировката щяла да бъде столицата на империята Токио.

44. Дванадесетгодишният матрос 

Калвин Греъм бил най-младият човек, влязъл в състава на американския флот през Втората световна война. През септември 1942 година след преминаването на множество изпитания, той най-сетне бил допуснат на служба на новопостроения кораб USS South Dakota. Преживял от първо лице битката за островите Санта Круз, както и морското сражение при Гуадалканал (Соломоновите острови), той бил награден с бронзова звезда и пурпурно сърце. Нашивките му обаче били отнети, след като разбрали истинската му възраст.

3Джордж Буш едва се отървал да не бъде изяден от японски канибали

На 20-годишна възраст, Джордж Буш-старши (същият, който после става 41-ят президент на САЩ) бил пилот в армията.

По време на бомбардировките над Бонинските острови в Япония, той бил свален и само късметът му помогнал да избегне смъртта. Буш бил един от деветимата мъже, които успели да се измъкнат от повредените самолети по време на нападението, но за съжаление той бил единственият, който оцелял след като подводница успяла да го приеме на борда.

Останалите осем войника нямали неговия късмет. Те били заловени от японски войници и били измъчвани, бити, и впоследствие екзекутирани. Някои от телата били разфасовани от хирурзи, а дробовете и месата им били използвани за угощение на японски канибали.

2Корейски войник бил заложник на три различни армии 

За изненада на съюзниците, един от първите „германски“ войници, заловени в Нормандия, бил кореец.

Историята за това как той се оказал на плажа в тази съдбовна сутрин е забележителна, борейки се за три различни армии (нито една от които не била тази на родината му) и накрая завършил като американски военнопленник. За първи път е привлечен в японската армия по силата на японското колониално правило. По време на граничните сблъсъци в Манджурия е пленен от Съветите и принуден да се бие за Червената армия. Не много дълго след това той е заловен от германците в Москва и е принуден да обслужва изграждането на Атлантическата стена.

Най-накрая той е заловен от американците в Нормандия. Филм е направен за пътуването му от корейски режисьор, наречен „My Way”.

1Племенникът на Хитлер, Уилям Хитлер, бил войник в американската армия 

От всички имена на войници, включени в американската армия по време на Втората световна война, може би най-неочакваното е едно име с фамилията на Хитлер. Уилям Патрик Хитлер, племенник на Адолф Хитлер, избягал в Ню Йорк след началото на войната. Той бил син на доведения брат на фюрера, Алоис.

Първоначално на Уилям не му било разрешено да влиза във войската поради семейните си връзки, но той не се отказал от желанието си да се бие срещу Адолф със съюзниците.

През 1942 г. Уилям изпраща умолително писмо до FDR, в което обяснява защо толкова отчаяно иска да се присъедини към армията. В крайна сметка той получил лична среща със самия директор на ФБР, Дж. Едгар Хувър,а скоро след това бил назначен. Уилям продължил да работи активно в службата три години, преди да бъде ранен. След края на войната сменил името си на Стюарт-Хюстън и прекарал остатъка от живота си спокойно в Лонг Айлънд, Ню Йорк.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here