Ябълков оцет – странични ефекти

Странични ефекти на ябълковия оцет

Едва ли някой се съмнява в ползите от консумацията на ябълковия оцет и неговите предимства. В същото време, някои научни изследвания показват, че употребата на ябълков оцет има странични ефекти, които е добре да познаваме, за да ги избегнем, доколкото е възможно.

Страничните ефекти при оцета от ябълки се появяват главно поради неговото съдържание на оцетна киселина, и по-специално те се проявяват, ако се премине определена граница в количеството. Но ние ще се погрижим да избегнете тези странични ефекти, като ви обясним точно как да го използвате безопасно. При това ще подкрепим всичко с конкретни примери.

Страничните ефекти на ябълковия оцет

1. Уврежда тъканите

Всеизвестен факт е, че ябълковият оцет е с много силна киселинност. В каквато и форма да го консумирате – течен, на прах или под формата на таблетки, да прекалите с дозата може да доведе до проблеми със стомаха и стените на хранопровода облицовка. Също така, ударна доза неразреден ябълков оцет върху кожата може да доведе до алергични реакции като парене, обриви, и дразнене.

Превантивна мярка

Ако имате чувствителна кожа, добре е да се разреди ябълков оцет или с мед, вода или с щипка сода за хляб. И ако сте вярвали в мита, че содата никога не трябва да се смесва с ябълков оцет, вие грешите!Странични ефекти на ябълковия оцет

2. Намалява нивата на калия

Различни проучвания показват, че прекомерната консумация на ябълков оцет може да доведе до ниски нива на калий в кръвта и ниска костна плътност. Тези две причини са изключително сериозни за хората страдащи от сърдечно-съдови заболявания и остеопороза. Имайте предвид този факт, ако приемате препарати, които понижават допълнително калия в кръвта. Ниското ниво на калий може да доведе до мускулна слабост, често уриниране, болки, ниско кръвно налягане, гадене, замаяност и дори парализа. Отново, киселинността на ябълковия оцет всъщност понижава нивата на калий, което води до състояние, известно като хипокалиемия.

Превантивна мярка

Въпреки, че локално приложение на ябълков оцет е безопасно, поглъщане на същото може да доведе до здравословни усложнения. Най-добре е да се консултирате с лекар преди да започнете третиране с ябълков оцет.

3. Реакции към някои лекарства

Ябълковият оцет може да взаимодейства с някои лекарствени препарати като дигоксин (за сърце), диуретици като Лазикс (фуроземид), лаксативи и инсулин. Ако приемате, или ви предстои да приемате някое от тези лекарства с голямо количество оцет, задължително се консултирайте с лекар!

Превантивна мярка

Много просто – избягвайте смесване на ябълков оцет с всякакъв вид лекарства.

4. Стомашно-чревни проблеми

Пектинът, естествено вещество в ябълковия оцет, може да доведе до заболявания като киселинен рефлукс, киселини в стомаха, гадене и диария. Това важи в най-висока степен за хората с по-чувствителни стомаси. Освен това, противно на общоприетото схващане, няма научно изследване в подкрепа на твърдението, че ябълковият оцет може да лекува запек.

Превантивна мярка

Според здравните специалисти, можете да избегнете нежелани реакции до голяма степен, ако можете да консумирате ябълков оцет с ниво на рН 5-7. Въпреки това, ако са налице нежелани симптоми, веднага преустановете употребата му.

5. Поврежда зъбния емайл

Има безброй клипове в социалните мрежи, които показват как безалкохолните напитки могат да ерозират зъбния емайл. Нещо подобно се случва и с консумирането на ябълков оцет, който не само прави зъбите жълти, но и ги прави по-чувствителни.

Превантивна мярка

Винаги смесвайте този оцет със сок или вода, за да се предотврати неговия пряк контакт с вашите зъби. Също така, не забравяйте да миете зъбите си веднага след като сте консумирали ябълков оцет, така че да се намалят страничните ефекти.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here