Ябълков оцет – странични ефекти

485
Странични ефекти на ябълковия оцет

Едва ли някой се съмнява в ползите от консумацията на ябълковия оцет и неговите предимства. В същото време, някои научни изследвания показват, че употребата на ябълков оцет има странични ефекти, които е добре да познаваме, за да ги избегнем, доколкото е възможно.

Страничните ефекти при оцета от ябълки се появяват главно поради неговото съдържание на оцетна киселина, и по-специално те се проявяват, ако се премине определена граница в количеството. Но ние ще се погрижим да избегнете тези странични ефекти, като ви обясним точно как да го използвате безопасно. При това ще подкрепим всичко с конкретни примери.

Страничните ефекти на ябълковия оцет

1. Уврежда тъканите

Всеизвестен факт е, че ябълковият оцет е с много силна киселинност. В каквато и форма да го консумирате – течен, на прах или под формата на таблетки, да прекалите с дозата може да доведе до проблеми със стомаха и стените на хранопровода облицовка. Също така, ударна доза неразреден ябълков оцет върху кожата може да доведе до алергични реакции като парене, обриви, и дразнене.

Превантивна мярка

Ако имате чувствителна кожа, добре е да се разреди ябълков оцет или с мед, вода или с щипка сода за хляб. И ако сте вярвали в мита, че содата никога не трябва да се смесва с ябълков оцет, вие грешите!Странични ефекти на ябълковия оцет

2. Намалява нивата на калия

Различни проучвания показват, че прекомерната консумация на ябълков оцет може да доведе до ниски нива на калий в кръвта и ниска костна плътност. Тези две причини са изключително сериозни за хората страдащи от сърдечно-съдови заболявания и остеопороза. Имайте предвид този факт, ако приемате препарати, които понижават допълнително калия в кръвта. Ниското ниво на калий може да доведе до мускулна слабост, често уриниране, болки, ниско кръвно налягане, гадене, замаяност и дори парализа. Отново, киселинността на ябълковия оцет всъщност понижава нивата на калий, което води до състояние, известно като хипокалиемия.

Превантивна мярка

Въпреки, че локално приложение на ябълков оцет е безопасно, поглъщане на същото може да доведе до здравословни усложнения. Най-добре е да се консултирате с лекар преди да започнете третиране с ябълков оцет.

3. Реакции към някои лекарства

Ябълковият оцет може да взаимодейства с някои лекарствени препарати като дигоксин (за сърце), диуретици като Лазикс (фуроземид), лаксативи и инсулин. Ако приемате, или ви предстои да приемате някое от тези лекарства с голямо количество оцет, задължително се консултирайте с лекар!

Превантивна мярка

Много просто – избягвайте смесване на ябълков оцет с всякакъв вид лекарства.

4. Стомашно-чревни проблеми

Пектинът, естествено вещество в ябълковия оцет, може да доведе до заболявания като киселинен рефлукс, киселини в стомаха, гадене и диария. Това важи в най-висока степен за хората с по-чувствителни стомаси. Освен това, противно на общоприетото схващане, няма научно изследване в подкрепа на твърдението, че ябълковият оцет може да лекува запек.

Превантивна мярка

Според здравните специалисти, можете да избегнете нежелани реакции до голяма степен, ако можете да консумирате ябълков оцет с ниво на рН 5-7. Въпреки това, ако са налице нежелани симптоми, веднага преустановете употребата му.

5. Поврежда зъбния емайл

Има безброй клипове в социалните мрежи, които показват как безалкохолните напитки могат да ерозират зъбния емайл. Нещо подобно се случва и с консумирането на ябълков оцет, който не само прави зъбите жълти, но и ги прави по-чувствителни.

Превантивна мярка

Винаги смесвайте този оцет със сок или вода, за да се предотврати неговия пряк контакт с вашите зъби. Също така, не забравяйте да миете зъбите си веднага след като сте консумирали ябълков оцет, така че да се намалят страничните ефекти.

Сподели
Моята страст е модата, а по-наблюдателните ще забележат, че много обичам палачинки. Ще се радвам да прочета вашето мнение по любимите ми теми.

ВАШЕТО МНЕНИЕ