Защо мъжете живеят по-малко от жените?

Средностатистическият мъж бяга по-бързо от една жена, вдига по-големи тежести, но в крайна сметка се оказва, че силният пол са жените, защото живеят по-дълго. В целия свят жените живеят средно с пет години повече от мъжете. Въпросът от години занимава учените и изглежда вече са близо до отговора.

Причината е, че мъжете генетично се „изразходват“ по-бързо за разлика от жените. Разликата на продължителността на живота при мъжете и жените става по-осезаема с напредването на възрастта – така например при 85-годишните на шест жени се падат средно четирима мъже, докато във възрастовата група на 100-годишните жените са двойно повече. Показателно е, че най-възрастният човек, живял на земята, е жена, починала през 1997 г. на 122-годишна възраст.

До момента общоприетото обяснение на факта с по-продължителният живот на жените беше, че мъжете полагат повече физически усилия, което значи че се износват по-бързо, подложени са на повече стрес и участват в по-рискови или опасни дейности, отколкото жените (война, сбивания, пушене, алкохол, лошо хранене и т.н.). Новата теория, която набира популярност и има за цел да хвърли светлина върху една от най-големите загадки на човешката биология, е формулирана от проф. Том Керууд от университета в Нюкасъл. Британският учен твърди, че женското тяло е в по-голяма степен в състояние да изпълнява операциите по рутинна поддръжка на клетките.

Теорията гласи, че въпреки че гените са безсмъртни и могат да живеят вечно като преминават от едно поколение на друго, тялото се „износва“, защото е предназначено (генетично програмирано) от еволюцията и естествения подбор да живее достатъчно дълго, за да прехвърли гените на следващото поколение. Тялото, както и колата, се нуждаят от ремонт, т.е. от непрекъснато поддържане на клетките и тяхното подновяване, но през годините различни бъгове (увреждания на ДНК) се натрупват в клетките и тъканите. Тези „грешки“, които постепенно стават все повече и повече, отнемат много енергия за остраняване, така че в крайна сметка тялото се поддава и умира. Изглежда, че на жените са им необходими по-малко усилия да поправят тези грешки и да поддържат клетките си здрави и това вероятно има връзка с факта, че женското тяло трябва да бъде по-издръжливо, за да може да износи и роди дете.

ВАШЕТО МНЕНИЕ