Здравословно хранене в офиса

1130
Здравословно хранене на работа

Да се храниш здравословно е определено трудно начинание. Когато се хапва в обособени от фирмата столове, тях изобщо не ги е грижа за талията на клиентите. Все пак, ако не се изкушаваме и внимаваме, мазната столова храна може и да ни запази фигурата.

Здравният портал „Фармацевтичен преглед“ препоръчва да се акцентира най-вече на задушените и варените ястия, а пържените и печените да се избягват. Картофите са една от най-малко калоричните храни и са добър пример. Те принципно изобщо не водят до напълняване, 100 грама имат само 160 килокалории, но пък 100 грама пържени картофи – 300. Този пример анонсира как пак опираме до начина на приготвяне на храната. Трябва да бъдем изключително предпазливи към използването на сосове, например – спагети „Карбонара“! Те съдържат сметана, и имат два пъти повече калории от спагетите само с доматен сос.

Специалистите съветват да се приготви вкъщи служебното меню. В интерес на истината никой не е длъжен да обядва в обособен стол, ако прекарва по цял ден в офиса – варианти има повече от един. Ако има под ръка печка или микровълнова фурна, тогава всеки може да си приготви нещо вкусно вкъщи, а на работа само да го затопли или доготви.

Може и да се импровизира – ако се свари супа, стопли се на сутринта и се отнесе в термос на работното място – така ще се разполага с топла храна. Най-препоръчителна е разбира се салатата. Освен, че е здравословна, тя лесно може да се приготви вкъщи предварително. Варианти да се разнообрази салатата има много – могат да се добавят парченца месо, царевица или скариди, а заливката е най-добре да се донесе в службата в отделен съд.

След като хапнем такива вкусни неща, е време за десерт! Ако всеки ден се набляга на шоколадовия крем и сладоледа, резултатът се забелязва на кантара доста бързо. Този, който задължително иска да яде и нещо сладко, е по-добре през седмицата да си накупи плодове или плодово кисело мляко – при това положение спокойно би могъл да си позволи в през уикенда да похапне крем карамел например.

Експертите препоръчват да се храним бавно, желателно е времето за хранене да е достатъчно, за да я има и насладата от процеса. Това е не само по-здравословно, но и насищането ще е на 100 %. Този, който се храни твърде бързо, често не забелязва, че вече е сит, което се отразява и на формите.

Друг проблем, който се дискутира на „Фармацевтичен преглед“, е този с кисилините, които не са приятни за никой. Според Петер Канцлер – главен редактор на портала, причините на киселини са освен обилното и богато на мазнини ядене и сладкишите, алкохолът, кафето, но най-вече газираните питиета. Той съветва да се пие повече вода и мляко, като превантивна мярка против омразните киселини. Изключително важно е да се храним повече пъти през деня, на по-малки порции.

Обичам съвременните техно-джаджи. Смартфони, компютри, телевизори - ако работи с ток или на батерия - значи е по моята част.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here