За Депресията, която мъчи мъжете

472

Когато лекарите говорят за депресия, те имат предвид състоянието тежка депресия. Тя се характеризира с комбинация от симптоми, включително лошо настроение, което е постоянно и съществено намалява способността за работа, хранене, води до липса на сън и получаване на удоволствие от ежедневните дейности.

Жените боледуват два пъти по-често от мъжете, което не значи, че последните не боледуват. Мъжете не обичат да говорят за депресията, макар да страдат от нея. Те най-често търсят спасение в кварталната кръчма, където да удавят мъката, или пък остават да работят до късно в офиса. Съществуването на тази болест не трябва да бъде премълчавано, защото това може да бъде опасно. Понякога завършва с опит за самоубийство.

44-годишният германец Михаел Блуменщайн в един момент станал раздразнителен. Карал се на децата си, крещял на съпругата си за най-малкото нещо. Към това се прибавили и проблеми със стомашно-чревния тракт при все, че всичките му изследвания били в норма.

След като постъпва в болница в Хановер той коментира, че е успял да преодолее загубата на работното си място. Тогава пренасочил грижите за децата си, но и от там изникнали проблеми – на едното му дете открили генетичен дефект, а на другото – левкемия. „Външно се опитвах да прикривам грижите си. Човек си изгражда фасада, която обаче все някога рухва“, изповядва се Блуменщайн.

Сега той, посъветван от лекарите, говори всекидневно за всичките си проблеми, довели го до нервен срив. Германецът е част от уникален проект – клиниката, в която се намира е само за мъже, страдащи от депресия. Пациентите са между 20 и 50 години и се лекуват по иновативен начин – тренират мозъците им за преодоляване на страса. Това става посредством намиране отговори на въпроса: „Какво трябва да направя, когато усетя, че съм силно напрегнат, при това без да посягам към алкохола, без да избухвам или пък да карам с бясна скорост по аутобана?“. Друга част от лечението е активният спорт в почивките между часовете за терапия.

Друг проблем според психолога Михаел Хетиф е, че според него: „Мъжете определят себе си като независими, разчитащи на разума си и ориентирани към успеха личности с добро самочувствие. Това не пасва на признаците за депресия“. Дупката се появява понякога между представата за самия себе си или пък очакванията спрямо теб самия от една страна и реалността, от друга.

Обичам съвременните техно-джаджи. Смартфони, компютри, телевизори - ако работи с ток или на батерия - значи е по моята част.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here