Мощността е въпрос на турбо, а не на кубатура

Мощност и обем на двигателя

Турбо колите са олицетворението на най–мощните модели в автомобилната индустрия. Някои от тях се превърнаха в икони, които трудно могат да срещнат конкуренция на пътя. BMW, NISSAN, FERRARI, AUDI, SUBARU, BUGATTI, PORSCHE, McLaren…от къде идва тяхната мощност и защо успяват да се преборят с всяко препятствие?

Мощността преди всичко

Ако до неотдавна толкова мощни играчки бяха достъпни само за малцина избрани, днес всеки фен може да модифицира колата си. Все повече производители намаляват обема на двигателя и използват силови агрегати с турбо пълнене, за да могат да посрещнат нарастващото търсене за по–мощни автомобили.

Какво представлява турбо компресорът и как работи

Това общо казано са две перки, обединени от общ вал. Едната турбина е свързана към изпускателната система и се задвижва от изгорелите газове, които отделя вашият автомобил. Другата перка представлява компресор, който черпи въздух от атмосферата и го вкарва под високо налягане в двигателя.

Тук много важен елемент са маркучите на турбината. Именно през тях преминава дебита на въздуха. Ако има наличието на какъвто и да е пробив в тях, количеството въздух няма да отговаря на изискванията за висока мощност. Това е първото, което трябва да проверите при загуба на обичайната сила на автомобила. Ето колко важни могат да бъдат едни маркучи за турбо. Адекватната работа на турбината зависи пряко от чистотата и интензивността на подаваните гориво и въздух. Плътността на цялата система е много важна за правилната дейност.

Как да експлоатираме правилно деликатния турбокомпресор

Поддръжката е много важна за правилното функциониране на този чувствителен елемент. Както и при всяка друга техника, последователната и редовна грижа се отплаща с желаната мощност. Много е важно да не пропускате смяната на въздушния филтър и маслото.

Подходящото смазване и охлаждане гарантира правилната работа на редица компоненти, които подлежат на изключително голямо натоварване при работата на двигателя. Компресорът се върти с над 10 000 оборота в минута, което е показателно за прецизността на инструмента и неговата поддръжка. Високите температури също оказват своето пагубно въздействие. Бъдете особено внимателни по отношение на параметрите и нивото на маслото. В противен случай няма да получите необходимите свойства. При неговата смяна не пропускайте и масления филтър.

Чистотата на двигателя е изключително важна за правилното действие. Дори и минимално замърсяване на въздушния филтър може да повлияе върху начина на действие.

Износването на турбината е друг важен момент. Не гасете двигателя след интензивен работен режим. Изчакайте оборотите да се успокоят преди преустановяване на работата му. В противен случай маслената помпа ще спре да работи, а лопатките на турбината ще продължат да се въртят. Това ще преустанови контакта на маслото с лагерите и другите части, което води до тяхното прегряване.

Ниските обороти при шофиране също не са предпочитане. Турбокомпресорът копнее за високи скорости. Все пак той е създаден за движение и мощност. Не форсирайте двигателя. След неговото стартиране е много важно маслото да достигне бавно и постепенно до всички части. Недостатъчното смазване неминуемо ще доведе до тяхното бързо износване.

Не подценявайте правилната грижа. Заедно с умното шофиране тя е важна предпоставка за дълга и безпроблемна употреба.

Маркучи за турбо и други авточасти онлайн можете да разгледате и поръчате в интернет магазин Т-Auto.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here