Могат ли чаят и миенето на зъбите да съсипят хубавата усмивка?

938

Винаги миете зъбите си два пъти на ден или дори след всяко хранене?

Пиете билков чай вместо газирани напитки и плодове вместо сладки неща?

Може и да звучи като идеалната формула за перфектни зъби, но всъщност не е така. Всеки един от тези навици може да увеличи риска от ерозия или разваляне на зъбите. Ето и други изненадващи неща, които могат да съсипят усмивката ви:

Плодов чай

Чаят с аромат на плод може да бъде три пъти по-вреден от портокаловия сок, сочи изследване, проведено от Университета в Бристол. Много плодови чайове са кисели и разяждат зъбния емайл, като сред най-вредните са тези с лимон и касис.

Намалете риска: Придържайте се към черен или зелен чай. Неотдавнашно проучване на университета в Тохоку в Япония, доказа, че една или повече чаши зелен чай дневно намаляват риска от кариес.

Виж качествени електрически четки за зъби на промоция

Здравословни закуски

zdravoslovna-zakuskaДори и да сте на лека закуска от плодове, семена и ядки, яденето им често и по малко може да навреди на зъбите ви. Зъбите могат да издържат пет киселинни атаки на ден – на слюнката й отнема около час, за да неутрализира киселините, създадени от храна или напитка. Така че, ако цял ден отпивате по глътка от една чаша газирана напитка, зъбите ви ще са под постоянна атака.

Намалете риска: След ядене изплакнете устата си с вода или дъвчете дъвка без захар, за да стимулирате производството на слюнка, която неутрализира киселината.

Капки за очи

Може да ви звучи невероятно, но противовъзпалителните капки за очи могат да допринесат за зъбния кариес. Те са едно от многото лекарства, сред които антидепресанти, ибупрофен, антихистаминови препарати и медикаменти за лечение на високо кръвно налягане, които предизвикват сухота в устата, а това на практика означава по-малко слюнка за борба с киселините. Слюнката действа като бариера, защитавайки зъбите чрез неутрализирането на киселинните храни като портокали и на киселините, произведени от бактериите, докато разграждат храната.

Намалете риска: Има дъвки, таблетки и гелове, подходящи в борбата със сухотата в устата.

Плуване

Проучване на 500 плувци установи, че 66% от тях са с разрушени зъби заради хлора. Хлорът променя рН на водата и я прави кисела, а погълнатата вода може да доведе до ерозия и пожълтяване на зъбите. Хлорираната вода е проблем за редовни плувци, които прекарват дълго време в басейна ежедневно.

Намалете риска: Опитайте се да държите устата си затворена, докато плуване.

Избелване на зъби

Проучвания установиха, че някои комплекти за избелване на зъбите в домашни условия не само ги рушат, а дори и вредят на венците, ако не са използвани както трябва.

Намалете риска: Ако държите да си избелите зъбите, идете на зъболекар.

Видео игри

Хората, които играят много на компютърни и видео игри, имат двойно повече кариеси от по-спортно ориентираните хора. Изследователите смятат, че когато сте погълнати от игра или телевизионна програма, сте по-склонни да ядете сладко и то в неограничени количества.

Намалете риска: Напълнете кухненските шкафове със сурови зеленчуци вместо с вафли.

Бяло вино

Може би сте си мислили, че червеното вино е по-вредно за зъбите. И все пак проучвания показват, че бялото вино е по-вероятно да причини щети на зъбите, защото е по-кисело. Освен това оцветява зъбите повече от чая.

Намалете риска: Пийте по време на хранене, хапнете парче сирене веднага след пиене на вино, за да неутрализирате киселината или изплакнете устата с вода.

Миене на зъбите след консумация на сладко

Ако обичате да си хапвате шоколад или сладко, не се изкушавайте да отстраните повредите като измиете зъбите си веднага. След като сте яли сладки храни, средата в устата ви става киселинна, от което зъбният емайл леко омеква. Ако след това веднага измиете зъбите си, ще изчеткате и част от емайла, което води до ерозия на зъбите и повишаване на чувствителността.

Намалете риска: Изчакайте най-малко половин час след хранене, преди да си измиете зъбите. Не изплаквайте устата си след вечерното измиване на зъбите, тъй като флуорът в пастата ще помогне да защитите зъбите си през нощта, когато са по-изложени на ерозия заради забавеното слюноотделяне.

Усърдно миене

Някои хора смятат, че като търкат зъбите си по няколко пъти на ден, ще ги опазят много чисти, но в действителност могат да си навредят повече, предизвиквайки ерозията им. Търкането с движения напред-назад може да износи емайла, особено при зъбната шийка. През последните години се наложи мнението, че електрическите четки за зъби са за препоръчване за здрави и красиви зъби – вижте повече информация в ръководството за избор на четка в Elis.bg

Намалете риска: Придържайте се към мека или средно твърда четка. Дръжте я под 45-градусов ъгъл към зъбите и използвайте внимателни кръгови движения. Зъбите трябва да се почистват два пъти на ден – за предпочитане преди закуска, за да се отървете от бактериите, натрупали се през нощта.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here