10 инструмента, които всеки мъж трябва да има у дома си

2096

Дръжките се чупят, прозорците увисват, чешмата започва да капе… а подобни домашни щети нямат навика да се поправят сами. Представяме ви десет инструмента, които всеки мъж трябва да има у дома си, за да се справи с елементарни проблеми. А ако все още ги нямате в дома си, бързо „бягайте“ към онлайн магазина, за да ги набавите.

1. Бормашина

9 от 10 от най-простите ремонти като закачване на рафтове, закачане на врати и дори сглобяването на нова кухня изискват бормашина. След отвертката и макетното ножче, бормашината сякаш се използва най-често.

Въпреки че хубавите бормашини за домашна употреба са скъпи, една такава инвестиция ще ви се отплати многократно.

И не забравяйте да си вземете комплект с бургии.

Може да изберете качествена евтина бормашина ТУК.

2. Макетно ножче

Използва се за рязане на опаковки, изчегъртване на боя, оголване на жици и др. Контролът върху макетното ножче е много по-голям, отколкото върху един кухненски нож, например.

А и прецизността е по-осеазема.

Освен това е много по-безопасно, тъй като винаги можете да приберете острието. А когато се изтъпи, просто го сменяте, без да се занимавате с наточване.

3. Отвертка

Има тайна: нужна ви е само една отвертка.

Във всеки железарски магазин и магазин за битови стоки има от онези 4в1 отвертки със сменяеми връхчета, в повечето случаи, плоски и звездовидни.

4. Чук

Ако искате само един чук, най-добре си вземете лек със завит край. Нямате нужда от нищо по-тежко от 450 грама.

Ако това ви се струва малко тежичко, можете да опитате от модерните титаниеви чукове.

Вижте също 15 задължителни принадлежности за автомобила

5. Шпакла

Малкият плосък нож има множество функции. От запълване на фуги до премахване на боя. Изберете си шпакла, която да е здрава, но под натиск все пак да се огъва леко.

6. Трион

trionРано или късно ще ви се наложи да режете нещо. Ако държите на пръстите на ръцете си, оставете кухненските ножове. Добрата новина е, че новите триони вече режат и при бутане и при дърпане. Това дава сигурен контрол и право, лесно рязане.

Можете да си вземете и японски трион, който реже само при дърпане, но пък го прави доста прецизно.

7. Гаечен ключ

Френски ключ

Нямате ли гаечен ключ, няма да можете да оправите тръбите. Капещи чешми, запушени канали и мивки, запушени радиатори – всички те изискват силата на гаечния ключ.

Вземете си два: сърповиден и един по-голям стандартен.

8. Клещи

Клещите ви дават повече сила, особено когато ви се налага да държите малки неща, с които пръстите ви не могат да се справят.

Най-добре си вземете комплект с 3-4 различни по размер клещи, за да покриете основните нужди на дома си.

9. Фенер

Фенер, челникЗаконът на Мърфи по време на домашни ремонти гласи, че това, което трябва да се поправя, винаги се намира на най-недостъпното място в стаята, под мивката или в мазето. Тогава ще се молите за светлина.

Полезен съвет: Вместо да захапвате фенерче и да си счупите някой зъб, най-добре си купете т. нар. челник. Така ръцете и вниманието ви ще бъдат напълно концентрирани върху работата.

10. Ролетка

Почти всяка поправка или подобрение у дома изисква нещо да бъде измерено.

Боядисвате всекидневната?

Нужна ви е квадратурата на стаята, за да знаете колко боя да купите.

Сменяте дивана?

Трябва да премерите вратите, за да видите дали новата придобивка ще може изобщо да влезе.

Рулетката е толкова задължителна, че просто няма накъде. Към нея можете да добавите и здрав ръбест молив (за да не се изтърколи на някое незнайно място, както винаги се случва), с който да си записвате измерените неща.

 

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here