15 задължителни принадлежности за автомобила

Какво трябва да имаме в колата си

Модерните автомобилни принадлежности не само украсяват интериора и външния вид на колата, като я правят уникална, но и осигуряват допълнителни удобства за шофьора и спътниците му. В същото време повишават комфорта и безопасността при шофирането. Те отчитат индивидуалните предпочитания и навици на собственика на автомобила, а в съвременният свят на колела това е огромно предимство.

В магазините може да намерите огромен брой принадлежности за автомобили, но разбира се, има първо законово задължителни принадлежности, които всеки водач на автомобил трябва да притежава. Те включват:

Задължителни по закон принадлежности за автомобил

 • Комплект за оказване на първа помощ на жертвата при злополука;
 • Пожарогасител, разположен в колата, със стикер;
 • Теглещо въже за аварийна евакуация на автомобила;
 • Жилетка светлоотразителна;
 • Обезопасителен триъгълник – отразяващ авариен знак при неизправността на автомобила.

Посоченият списък на необходимите задължителни принадлежности се препоръчва да се закупи в същия ден, когато се закупи автомобила, ако те липсват в неговата фабрична конфигурация, тъй като тяхната наличност се проверява от инспектори при извършване на технически преглед.

Но какви още допълнителни принадлежности може да има в една кола – разберете в тази статия.

Какво е добре да имаме в автомобила си извън задължителния списък?

Съвременната индустрия предлага голям брой различни технически средства и джаджи, които улесняват работата на водача и увеличават безопасността при шофиране. Ето и най-подходящите

Топ 15 необходими принадлежности за колата

 1. Видеорегистратор (Камера)

Видеорегистратор DVR 2Drive EXECUTIVE 4 Full HDКачествената камера ще осигури добро и ясно записване на пътната ситуация. Качеството на записания материал зависи също от метода и мястото на монтиране на камерата. Важно е камерата да не се клати или да трепери при шофиране.

Такава камера за автомобил е видеорегистраторът DVR 2Drive EXECUTIVE 4″ Full HD.

Записът от нея може да бъде разгледан по всяко време и да го предостави като доказателство за невинността на собственика на колата в случай на противоречива ситуация при оценката на нарушението от страна на КАТ или други участници в произшествието. Трябва да се помни, че тя е обективен свидетел на всички пътнотранспортни нарушения.

Купи тук

 1. GPS навигатор

Навигация Garmin Drive 51Почти всички съвременни автомобили са оборудвани с GPS навигатори фабрично, но при някои модели производителите оставят на клиентите си правото да избират модела. GPS навигаторите са надеждни помощници и водачи на шофьора в непознат град, те  показват правилния път при всякакво време, като се вземат предвид задръстванията и промените в трафика.

Изключително добър модел за навигация е Garmin Drive 51 Central Europe LMT-S, 5″ GPS Navigator, с карта на цяла Европа.
Купи тук

 1. Огледало за обратно виждане

Комплект огледало за обратно виждане с вграден монитор и камера Такова огледало за автомобили осигурява разширена зона за наблюдение. На практика то няма слепи зони в сектора на 120 градуса.

В същото време, водачът не се нуждае от коригиране или завъртане на огледалото, достатъчно е само да го погледне, без да си променя позицията на главата.

Такова огледало за обратно виждане е незаменимо в условията на градско кормуване в пиковите часове, когато трябва многократно да се превключва от една лента в друга.

Купи тук
Налице е голямо разнообразие от цветови асортименти от огледала – така изборът им може да е в комбинация с интериорния дизайн на автомобила. И нещо ново – за шофьорите ще бъде добър избор комплекта с огледало за обратно виждане с вграден монитор и камера.

На задна скорост, камерата и вградения в огледалото монитор с големина 4.3 инча са активират и водачът вижда всичко идеално.

Вижте също и 10 инструмента, които всеки мъж трябва да има у дома си

4. Радар детектор

Радар детектор WHISTLER GT-138XiЛюбовта към бързото шофиране е в кръвта на българина и той е вечно раздразнен от постоянните ограничения на скоростта, поставени по пътищата, особено по селските пътища. Това е място, където може да се кара с по-висока скорост.. Но представители на властта инсталират „засади” по пътя, има пътни постове с радари, измерващи скоростта на превозните средства.

Радар детекторът работи в специфичен честотен диапазон. Чувствителността на радарния детектор е ограничена до радиус на действие от около 4 км. Обхватът му зависи и от силата на полицейския радар и от метеорологичните условия на пътя. Той само предупреждават за  полицейското присъствие.

Във всеки случай, когато се появят предупредителни звукови сигнали, скоростта трябва да бъде намалена до 60 km / h или друга скорост, определена от пътния знак, за да се избегнат санкции. Налице е голям избор, но всеки избира според финансовите си възможности.

Купи тук

 1. Автомобилен хладилник

Хладилник за кола Mobicool G26 AC/DCХората, които обичат да пътуват със собствен автомобил, си купуват хладилник, който е от съществено значение. Той дава възможност за пренасяне на определено количество храна и запазването й. През летните жеги студените напитки в колата са приятни и необходими. А леките хладилници се монтират лесно в купето и в багажника.

Произвежда се голямо разнообразие видове хладилници за автомобили, които се различават по принцип на работа, функционалност, обем, форма и външен дизайн.

Цените също варират при различните модели и марки.
Купи тук

 1. Автомобилна прахосмукачка

автомобилна, преносима прахсмукачка EvertopКомпактните автомобилни прахосмукачки могат да са със захранващ кабел, включени в гнездото на запалката или със самостоятелно захранване от вградени акумулаторни батерии, позволяват да се почисти праха и пясък в най-труднодостъпните места в купето. Те са в широк ценови диапазон и всеки може да си позволи да има такъв уред.
Купи тук
Изключително удобна е вакумната прахосмукачка Evertop. Тя е със сменяеми и миещи се филтри.

 1. Освежител на въздух и йонизатор

През летните жеги е необходимо да се освежи въздуха в колата. Отварянето на прозорците не дава осезаем ефект, поради прегряването на асфалта и отработени газове. Освен освежители на въздух се продават и йонизатори. В тази ситуация незаменим е йонизаторът на въздуха, който премахва миризмите и придава сутрешна свежест. Както шофьорът, така и пътниците усещат прилив на бодрост.
Купи тук

 1. Адаптер за свързване на електрически уреди

Адаптер за кола за запалкаВсички допълнителни електрически консуматори в автомобила обикновено са свързани към гнездото за запалка. За да могат едновременно да се включат няколко принадлежности за автомобила, се използва адаптер. Той позволява да се зарежда мобилния телефон по пътя, без да се изключват други устройства.
Купи тук

 1. Мултимедиен плеър за кола

Мобилен стерео MP5 Player , 7 инча touchscreen +SD card 2 GB Sandisk и мултимедия за кола .OEM с камера за задно виждане 7010BБез музика е невъзможно да си представим модерния автомобил. Музиката при пътуване е задължителна за шофьорите и пътниците, така че мултимедийният плеър за кола се счита за неразделна част от автомобила. Различни компании произвеждат голямо разнообразие видове и модели за всеки вкус.
Купи тук

 1. Автокомпресор

Автокомпресор DENZELВ съвременния живот времето е ценно и затова за колата е добре да има автокомпресор. Един добър модел е DENZEL DC-20, 12V, 35 л./мин, който е на съвсем достъпна цена. Бързо и лесно с него гумите се напомпват. Затова винаги е страхотно човек да има под ръка автокомпресор, който ще  помогне в най-необходимия момент. Той е незаменим и при почивка, когато може да се ползва за надуваем басейн, матрак или дори за топка за футбол или волейбол.
Купи тук

11. Комплект инструменти

Гедоре ZHONGXIN TOOLS Комплект инструменти в куфар 108 частиСъвременните автомобили нямат почти никакви проблеми, ако се обслужват своевременно и се зареждат с висококачествено гориво. Но това не означава, че може да се предприеме дълго пътуване без никакви инструменти за кола. Винаги може да има проблеми на пътя и най-често срещаните са: спукана гума или потъване в калта. В първия случай, ще трябва нова гума и гаечен ключ, във втория – теглич и въже. Разбира се, че е нужен и комплект с всякакви ценни инструменти. Такъв е комплектът  Гедоре ZHONGXIN TOOLS с инструменти в куфар 108 части. Винаги автомобилът трябва да е подготвен за извънредни ситуации.
Купи тук

12. Държач за телефон

Без телефон един съвременен човек не може дори когато е в колата. Хубаво е да има държач за телефон по време на път. Смартфонът може да се използва като навигатор или с него да се търси отговор на всеки въпрос. И за да не се налага постоянно да се държи в ръката и да се мисли къде да се постави, може да се монтира специален държач – благодарение на него телефонът ще е точно пред водача на превозното средство. Много функционален е държачът с безжично зарядно за телефон Automax, универсален за кола с функция QI Fast Wireless Chargr C9.
Купи тук

 1. Поставка за чаша за автомобила

При продължително пътуване шофьорите могат да поискат да се освежат с кафе, енергийна напитка или чай в колата. Решението е просто – универсална поставка за чаши и напитки. Така водачът винаги може да не се страхува, че чашата ароматен чай или кафе може да се излее и да причини щети в купето.
Купи тук

14. Калъфи за седалките на автомобила

Калъфи/тапицерия за предни и задни цели седалки Задължителна принадлежност за колата са калъфите за седалките. В края на краищата, за автомобила те са нещо като връхни дрехи. С тях се придава изискан вид и напълно се променя интериора на автомобила. Има различни варианти за избор: според дизайна, според материал на производство, според цената и според бранда.

Калъфите за седалките най-често са изработени са от памучен трикотаж, така че те са меки, удобни, абсорбират влагата и не се зареждат със статично електричество, освен това имат удобни джобове. Предлагат се в богат избор от цветове. Но тези калъфи за седалки лесно се износват. Разбира се, има такива, които са изработени от  специален плат с еластични ленти, те са по-издръжливи. Важно е да се знае, че някои модели трудно се инсталират (по-добре е да се използва помощта на професионалисти), но те повтарят всички форми на седалката на колата.

Купи тук

15. Четка за почистване на автомобила от сняг и лед

Телескопична четка за сняг за колаКогато зимата е наистина снежна, шофьорът не може без тази принадлежност. Четката за сняг ефективно ще почисти както снега, така и заскреженото от каросерията на автомобила. Тя е лека, но много здрава, благодарение на конструкцията, и не надраска лаковото покритие, няма да се счупи по време на употреба. Тази четка е с удобен дизайн, позволява да се свали леда дори на труднодостъпни места.
Купи тук

Вярваме, че тази статия е била от изключителна полза за всеки, който има автомобил. Така с тези задължителни принадлежности колата се кара с удоволствие и е с по-голям комфорт.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here