Петте големи мита за диетите

Диети и хранене

Националният институт по здравеопазване на САЩ реши да разбули петте най-разпространени мита, свързани с диетите. Ако и вие някога сте се подлагали на диета или обмисляте подобна крачка, защото приятелката ви убеждава да пробвате заедно, ето какво е добре да знаете:

1. Диетите на звездите водят до трайно отслабване

Просто не е вярно. Модните диети почти задължително не са най-добрият начин за трайно отслабване. Обещанията за безопасна загуба на тегло за отрицателно време със сигурност звучат съблазнително, но са неосъществими. Такива диети обикновено изключват цели групи храни от менюто ви, което вреди на здравето, защото лишава организма от важни хранителни вещества. Когато загубата на тегло е повече от 1,5 кг на седмица, е почти сигурно, че изгубените килограми много бързо ще бъдат наваксани след края на диетата.

Според експертите най-успешният вариант е да отслабвате бавно – с не повече от 0,5-1 кг на седмица.

Научните проучвания сочат още, че бързото отслабване е свързано с повишен риск от образуване на камъни в жлъчния мехур. Диета с по-малко от 800 калории на ден пък може да доведе до аритмия в дългосрочен план.

2. Диетите с малко въглехидрати и протеини са здравословни

Дългосрочните ефекти от подобни диети, най-известната от които е тази на Аткинс, остават неизвестни. Получаването на повечето калории от богати на протеини храни като месо, яйца и сирене обаче със сигурност не е балансиран режим на хранене. Тези храни обикновено съдържат и много наситени мазнини и холестерол, които увеличават риска от коронарна болест на сърцето. Освен това липсата на въглехидрати означава по-малко прием на плодове и пълнозърнести храни, което може да доведе до запек, поради липса на влакна.

Освен това продължителната недостатъчна консумация на въглехидрати (по-малко от 130 грама дневно) е свързана с увеличен риск от свръхпроизводство на пикочна киселина, която води до появата на подагра и нефролитиаза.

3. От нишестето се пълнее

Повечето хора, които искат да губят тегло, са склонни да изключат от менюто си храни, богати на скорбяла, като хляб, ориз, паста и картофи. Въпреки това тези храни, когато се ядат без масло и сосове и в разумни количества, носят много малко мазнини и калории. Освен това скорбялата е сложен въглехидрат, а въглехидратите са ценни източници на енергия за организма.

4. Грейпфрутът и зелето горят мазнини

Няма храни, които горят мазнини. Някои храни с кофеин могат да ускорят обмяната на веществата за кратко, но не водят до отслабване. Просто водят до обезводняване, а загубата на течности води до намаляване на теглото. Прекомерната употреба може да доведе до дехидратация, която е опасна за здравето.

5. Натуралните продукти за отслабване са безопасни

Продукт за отслабване, на който пише, че е натурален или билков, не е непременно безопасен. За да се докаже безопасността на продукта са необходими няколко години добре организирани клинични проучвания, които обикновено не се правят. До неотдавна, например, на Запад се продаваха билкови продукти, съдържащи ефедра, вещество, което причинява сериозни здравословни проблеми при много хора. Веществото беше забранено и продуктите бяха изтеглени от пазара. Така че винаги трябва да избирате много внимателно и да четете съдържанието на продуктите за отслабване, ако въобще решите да вземате такива.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here