Тренировки и отслабване: митове и реалност

Както по много от въпросите касаещи здравето, така и по темата с отслабването и тренировките може да бъде открита най-противоречива информация. За да помогнем малко в ориентацията кое е вярно и кое – не, сме събрали на едно място някои от най-често срещаните въпроси, за да ви дадем еднозначен отговор.

Можете да свалите тлъстини от корема с коремни преси. МИТ

За горенето на мазнини са необходими над 30 минути аеробни упражнения, така че няколко коремни преси не са в състояние да ви активират мастните депа в организма ви. Коремните преси просто упражняват и укрепват мускулите ви, но те все още ще бъдат покрити от мастна тъкан.

Сауната помага за топенето на мазнини. МИТ

Истината е, че сауната ускорява циркулацията на кръвта, повишава метаболизма, подпомага нервно-мускулната релаксация, допринася за елиминирането на течностите от организма, както и за премахването на токсините, които се отделят с потта. Това е и причината да отчитате намаляване на теглото след сауна. Мазнините обаче не се стопяват.

Упражненията „задържат“ мазнините в тялото. МИТ

Упражненията не само не „задържат“ мазнините, но и съдействат за изгарянето им. Ако някои хора се чувстват и дори изглеждат „подути“ след тренировка, това би могло да се дължи на задържане на течности или увеличаване на мускулната маса. Тя обаче търпи промени най-малко осем седмици след старта на системни тренировки.

Протеините трябва да се приемат преди или малко след тренировка. ИСТИНА

Протеините трябва да се приемат до 2 часа преди или след физическо натоварване. Този период е най-подходящ за най-доброто им усвояване от организма. 1,5-1,8 грама протеини на килограм телесно тегло е количеството, необходимо на тялото на трениращия. По-големи количества може да предизвикат проблеми с бъбреците и нежелано увеличаване на теглото. Това, което е от най-съществена роля, обаче, е биологична стойност на протеините – най-висока е тя при протеините от животински произход, включително яйца, месо, риба и пилешко месо.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here