Анорексия – симптоми и лечение

2117
Анорексия симптоми, лечение

Някои наричат болните от анорексия сенки и действително визуалната асоциация е за твърде слаб човек.

Съвременните стандарти налагат множество норми на нездравословен живот. Медиите заливат с визиите на твърде слаби жени – манекенки и модели, а в медийното пространство непрестанно се тръби за диети, рецепти, съвети за стройно тяло.

Най-страшната последица от всички тези неща в комбинация с ниско самочувствие, слаба психика и комплексираност води до диагноза анорексия невроза.

Какво представлява анорексията

Анорексия е заболяване, което се проявява със загубата на апетит, заради емоционален характер. Като конкретна причина за появата на анорексията не е известна. Анорексия симптоми

Смята се, че биологична, психологична, социална и културна може да е провокацията за подобно действие от страна на страдащия. Факторите  определящи заболяването определят личността.

Анорексията се дефинира и като погрешен начин, при който пациентът се опитва да се справи с емоционални проблеми.

Кого засяга анорексията

Тази болест най-често засяга децата в подрастваща възраст. Любопитен е и фактът, че към тази категория се отнасят деца на родители с прекалено високи изисквания. На риск от анорексия са подложени и хората попаднали под силен емоционален стрес, жертви на сексуално насилие, преживяли травма и т.н.

Заболяването започва с видимо желание за сваляне на няколко килограма, след което преминава в пропускане на хранения, до пълно изключване на приема на храна. Болните от анорексия използват медикаменти, лаксативи, диуретици и предизвикват повръщане. Всичко се провокира от страха към затлъстяването. Анорексиците имат изкривена представа за образа си и дори като скелет пред огледалото те виждат себе си като дебели.

Анорексия лечение

Анорексия – симптоми

Освен привидната слабост, болният от анорексия е постоянно уморен, страда от

световъртежи, има чупливи нокти, суха кожа, остеопороза, при жените закъсняваща менструация, безсъние, депресия, може косата да започне да окапва, а тялото постоянно трепери от студ.

Как да разпознаем анорексията?

Умора, световъртеж, чупливи нокти, суха кожа, остеопороза, безсъние, депресия, затвореност, апатия, безсъние, смяна на настроенията.

От емоционална позиция симптомите на анорексия са загуба на апетит, затвореност,

апатия, безсъние, депресия, смяна на настроенията. Важна е помощта на най-близките, тяхната подкрепа, внимание и любов.

Как се лекува анорексия

Важно е да се знае, че анорексията е лечима, когато бъде открита навреме. При диагностициране на анорексия, трябва да се определят щетите от нея над цялото състояние на човека.

Анорексията се смята за психотично заболяване и затова е важно установяване на емоционалният проблем. Много често пациентите страдащи от анорексия биват изпращани за лечение в болнично заведение. Организмът при анорексия е толкова слаб, че се налага изкуствено възстановяване на загубени витамини и електролити.

Понякога в лечението се включват и антидепресанти. Съвременните допълнителни методи за лечение на анорексия често включват и терапия на дишането, медитация, йога и други похвати за трениране на ума, възстановяване на щастието у човек и преминаване към спокойствие.

Как да се предпазим от анорексия

Аанорексията е ясен показател за връзката между физически и психологичен баланс у всеки човек. Неслучайно специалистите оприличават заболяването анорексия нервоза като загуба на личността. Тялото не бива да се приема само като обвивка, то е част от цялото ни същество и трябва добре да го стопанисваме.

Психолози и лекари съветват да подхождаме с внимание към децата и подрастващите, да ги учим да се справят със света и различията. Тялото не бива да се третира като чужда собственост, нито храната да се възприема като лекарство. Тялото е част от истинската ни същност и неслучайно е измислена поговорката „Здрав дух в здраво тяло“. Храната е източник на жизнена енергия, която доставя всичко необходимо на цялото ни съществуване.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here