Как работи климатикът в автомобила? Съвети и профилактика

как работи автоклиматика

Автоклиматикът е един от най-използваните елементи, особено през лятото. Истината, е че се пренебрегва много често, а това може да се окаже пагубно и работата му да стане по-трудна или дори да спре. В днешната статия ще ви запознаем с това как работи климатикът и ще ви дадем полезни съвети.

Кои са основните части на автоклиматика?

Профилактиката на автоклиматика е задължителна грижа, както всяка една друга част, която се намира в колата ви. Лошото е, че понякога непознавайки добре частите му може да изпуснем момента за ремонт и след това да ни струва доста по-скъпо.

В частите на автоклиматика влизат компресор, задвижващ фреона, кондензатор, който го охлажда и неговото място е пред водния радиатор, както филтър, който има за цел да дехидратира и да премахне влагата от фреона. Клапанът има за цел да понижи налягането и да регулира дебита на фреона, а изпарителят, превръща фреона в газ, което всъщност чувстваме ние в автомобила. За различни авточасти, посетете сайта, където ще намерите онова, от което имате нужда, за да поддържате автомобила ви правилно.

Как всъщност работи автоклиматикът?
Автоклиматикът работи чрез хладилен агент, който има за цел да промени агрегатното състояние на течността и да го превърне в газ, както и обратното. Движението, което превръща това състояние се извършва от компресора, той повишава налягането на фреона и се загрява. По този начин фреонът отива до кондензатора и отделя от своята топлина в пространството. След това той се превръща в по-ниска температура, минава през дехидратиране чак тогава течността става по-студена.

Студенината, която се усеща в купето е дело на редуктора на дебит и налягане, което охлажда въздуха. После фреонът се връща в компресора и започва нов цикъл. Този процес се извършва непрекъснато, докато автоклиматикът е пуснат. Затова е изключително важно да се грижите за всяка една от неговите части и да се наслаждавате на по-комфортно шофиране в автомобила ви.

Как да разберете дали автоклиматикът се нуждае от зареждане?

Обикновено трябва да имате фреон през цялото време, освен ако системата някъде не изпуска или не е повредена. Но има и признаци, по които може да разберете дали има нужда от зареждане на фреон. Ако на стъклото на дехидратора се виждат балончета, то вероятно трябва фреонът да бъде допълнен или сменен. Имайте предвид, че не всеки дехидратор има такова стъкло, затова може да се ориентирате по ниската температура в купето. Ако не е достатъчно студено, то това е знак за нужда от профилактика.

Профилактиката е един от най-добрите начини да се погрижите за вашия автоклиматик. Не се колебайте да вземете качествени авточасти, с които да си предоставите безопасно и комфортно шофиране през цялото лято.

Знаейки работата на климатика, ще можете да забележите измененията и по-бързо да реагирате при нужда. Не забравяйте да изберете само доверени сервизи, които ще направят необходимата профилактика и ще ви дадат съвети за правилно поддържане на климатика. Добрите авточасти са в основата на доброто състояние на климатика през цялото лято, затова винаги избирайте доверени доставчици и достоверен сайт. Кога за последно направихте профилактика на климатика и къде е следващото ви планирано пътуване през лятото?

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here