За сутрешното неразположение при бременните

731
Сутрешно гадене при бременност?

Гаденето при бременност може да се прояви по всяко време на деня, но най-често това става сутрин, оттам произхожда и терминът „сутрешно гадене“.

Неприятният момент на неразположение може да се забележи още на първия месец от бременността и да започне да отшумява полека-лека към третия. Но не всяка жена има този късмет – повечето бременни имат гадене чак до настъпване на термина.

Причини за сутрешното гадене

Хормоните на бременните жени циркулират из цялото им тяло и влияят на всички органи. Това е, защото организмът на бъдещата майка се подготвя да износи плода. Съществува теория, според която гаденето означава, че зародишът се развива добре и с повръщането организмът изхвърля навън вредните за него вещества. Медицински специалисти дори са доказали, че жените, които изпитват перманентно неразположение по време на цялата бременност, са застраховани срещу риска от спонтанен аборт. Като аргумент в полза на това становище те изтъкват, че гаденето спира, когато се развият основните жизнени органи на бебето.

Съвети при сутрешно гадене

1/ Хранете се на често, но по малко. Това ще облекчи симптомите на повръщане. Избягвайте тежките и пържени храни, особено съдържащите много мазнини, защото те излишно натоварват храносмилателните процеси в организма.

2/ Не оставяйки стомаха си празен повече от два часа. Яжте сухари или бисквити, за да не се нарушава правилното функциониране на стомашно-чревните процеси.

3/ Слагайте на нощното си шкафче пакет с бисквити от по-хрупкавите и изяжте две-три преди да станете от леглото сутринта.

4/ Плодовете и зеленчуците са по-добрия вариант пред сладките изделия.

5/ Подправката джинджифил облекчава гаденето. Лекарите горещо я препоръчват на бременните под различни форми – чай, бисквити дори бира, които съдържат екстракти от растението.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here