Размерът на бутилката за вино е от значение

Всички, които обичат виното, обикновено се интересуват от сортове, аромати, послевкус, комбинации и т.н. и често забравят някои основни параметри, като например вида и размера на бутилката.

Всъщност бутилката не е само съд за съхранение и транспортиране на виното. Формата, качество и размерът ѝ са от голямо значение за качеството на виното и удоволствието, което в крайна сметка ще ни даде.

От миналото до днес

В началото виното се е съхранявало и е било превозвано в глинени амфори. Разбира се, това нито е практично, нито е лесно за използване, а загубите от счупване по време на транспортиране и съхранение са били големи. Римляните първи са разработили бутилирането на виното в бутилки, изработени от ръчно духано стъкло, но стъклената бутилка се налага като стандарт много по-късно, едва в края на 17 век.

Днес типичният размер на бутилка вино е 750 мл, въпреки че формата може да бъде съвсем различна – бутилки тип Бордо, Бургундия и т.н. Теоретично бутилката, побираща 750 мл течност е максималната, която може да бъде направена ръчно от майстор стъклар.

Важно е да се отбележи, че в поставките за бутилките вино също има стил, и те са също толкова важни за правилното съхранение на виното.

Големи бутилки за вино

Напоследък срещаме все по-големи бутилки на пазара. Обикновено се използват при скъпите, първокласни вина и по правило – при червените. От практическа гледна точка, голямата бутилка е по-удобна, когато става въпрос за голяма маса и голяма компания. Освен това е много по-впечатляваща, когато се предлага като подарък.

Практиката виното да се бутилира в големи бутилки се базира на много по-сериозна причина и тя е свързана със стареенето на виното. В голямата бутилка контактът на виното с кислород е минимален, затова то отлежава по-бавно и по-плавно. По тази причина колекционерите на вино предпочитат да обогатят колекциите си с големи бутилки, а не с класически.

Има още нещо, което трябва да знаем – големите бутилки обикновено са по-скъпи от броя на стандартните бутилки, на които се равняват по количество. Причината е не само, че са по-специални, но и защото производствените разходи в техния случай са много по-високи. Повечето бутилиращи компании разполагат с оборудване за бутилки от 750 мл и всички по-нестандартни размери трябва да бъдат бутилирани на ръка.

Най-често срещаният размер на голяма бутилка вино е двойният, известен още като „магнум“, който съответства на 1,5-литрова бутилка или на две стандартни. Максимумът е 15-литрова бутилка, еквивалентна на 20 бутилки от по 750 мл.

А малките бутилки за вино?

Бутилките вино с размери по-малки от обикновените (например по 187, 375 и 500 мл) са въведени с цел да бъдат сервирани в затворени пространства (самолети и влакове). Днес обаче ги срещаме често както в търговската мрежа, така и в барове и ресторанти. Въпреки, че все повече винопроизводители използват вино в такива бутилки и въпреки, че са необосновано скъпи, те са предназначени за бърза консумация.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here