Цвят резеда у дома

Резедав цвят в стая

Ако сте от хората, които ценят красотата и ви харесва да я намирате навсякъде около вас – тази статия със сигурност ще ви е от полза. Днес ще си говорим за съчетаването на цветове у дома и за това как може да превърнем собственото си жилище в едно уникално, уютно и стилно място. В частност сме решили да обсъждаме съчетаването на един малко по-особен цвят с другите цветове. Става дума за цвят резеда – доста различен, но в същото време все по-популярен цвят, който със сигурност може да бъде едно съвременно и модерно решение при декорирането на дома.

Аксесоари за дома в резеда

Нека най-напред обърнем внимание на това какво точно представлява този цвят. Резедата се възприема по принцип като част от зеления цвят и по-точно бледо зеленото.

Както всички цветове, обаче и този може да бъде разпознаван в много и различни оттенъци. Може да го срещнете и като „убито зелено“, „круша“ или дори цвят пистачо – иначе казано шам фъстък.

Цвят резеда

Всички знаем за страхотното успокояващо действие на зеленото. Резедата има не по-малко благоприятен ефект върху нашето съзнание и вероятно за това все повече дизайнери включват различния цвят в своите проекти за обзавеждане и декориране.

Вие обаче няма нужда да сте дизайнери или да търсите такива ако прочетете този материал до края. Както вече споменахме, днес именно този цвят е на дневен ред и ще коментираме как да го използваме в дома си когато искаме той да бъде основен или когато искаме да е спомагателен.

Столове в резеда

С какво си отива резеда

Като за начало ще изброим с кои цветове си пасва резедата като цяло, а след това ще разгледаме конкретни примери. За най-сполучливо съчетание се смята това между резедата и кафявото.

Независимо дали става дума за наситено дървесно кафяво или меко бежово, комбинацията му с резеда е истинска наслада за очите. Това вероятно се дължи на нотката горска свежест, която излъчват тези два цвята. Бъдете сигурни, че ако използвате именно тях в къщи никога няма да сбъркате, а освен това те ще ви карат да се чувствате спокойни и балансирани.

Резедата се съчетава също толкова успешно с бледо жълтото и бледо синьото. За тези от вас, които обичат пък силния контраст – резедата и оранжевото биха били отлични спътници.

Резедавият цвят добре се комбинира и с лавандуловото лилаво.

Резеда – основен цвят в стаята

Точно заради своята уникалност резедата е все по-предпочитана за основен цвят, но е важно да се внимава при съчетанието й с останалите цветове.

Нека да разгледаме следната ситуация – вашето желание е бледо зеленото да е главния или преобладаващият цвят в стаята ( спалня, кухня, хол или детска ).

Как обаче да направите така, че той да не стои безразборно и на петна, а да носи усещане за стил и уют?

Вариант 1 – изцяло зелена гама

В случай, че искате предимно да използвате цветовете от зелената гама трябва да започнете именно с резедата. Той е най-неутралния цвят в тази гама и експертите препоръчват в него да бъдат оцветени най-големите повърхности.

Например – стените в хола или детската, кувертюрата в спалнята или шкафчетата в кухнята. Благодарение на тази ненатрапчива резеда ще придадете един вид „основа“ на самата стая и едва след това може да започнете да добавяте другите разновидности на зеленото в останалите детайли.

В една идея по-наситена резеда пък може да оцветите килимите, завесите,  покривка за маса или декоративно одеяло. Тонът, който е най-наситен и ярък използвайте за наистина дребните детайли като ваза, картина, стол, възглавнички или кърпа за ръце в кухнята.

Идеята е той да бъде само лек освежаващ акцент на останалия фон. В този случай не забравяйте да използвате и бялото за допълнителен балансиращ ефект.

Резедав цвят в стая

Вариант 2 – резеда плюс още нещо

Ако ви се иска да вмъкнете и по-различни цветове в картинката, може да заложите на кафявото и неговите оттенъци, на бледо жълтото или оранжевото. Придържайки се обаче към главното ни условие, че все пак резедата е основна и заема големите повърхности, цветовете, които споменахме по-горе остават за детайлите.

Представете си една просторна спалня с мека резедава кувертюра, а върху нея няколко лавандулови възглавнички.

Не ви ли се струва като едно истинско кътче от рая?

Спомагателен цвят в стаята

Този път разглеждаме резедата като спомагателен или допълнителен цвят. Това означава, че именно него ще използваме в малките детайли и той ще играе ролята на акцент.

В този ред на мисли, вие трябва да обърнете нещата – големите повърхности да са в други цветове – кафяво (светло или тъмно) или бледо жълто, а детайлите да са в резеда. Да кажем одеяло, възглавнички, вази и други.

Кухнята ви например би изглеждала страхотно ако шкафчетата там са бежови, масата и столовете са в наситено кафяво, а на няколко места сте сложили акценти в резеда – каре или ваза на масата, кърпата за ръце, някаква картина с преобладаващи резедави нюанси, а защо не и самата посуда – купи, чаши, чинии?

резедаво

Резеда в банята

Оказва се, че резедата – този до скоро така пренебрегван цвят е доста подходящ и в банята. Там вариантите са също да го включите в детайлите, като например кошчето за отпадъци, хавлия, коша за пране или пък чашките за четки за зъби.

Може разбира се, част от плочките да са резедави – да кажем в душ кабината, или просто да направите резедав борд.

Ако пък ви се иска резедата да е преобладаваща може да я съчетаете с останалите нюанси на зеленото и с дървесно кафяво. Това съчетание ще ви гарантира изключително усещане за естетичност и стил.

Няколко полезни съвета за комбиниране с цвят резеда

  • Препоръчително е да не избирате повече от 3-4 цвята за комбинация, когато решавате каква ще бъде палитрата ви от цветове.
  • Освен това бъдете сигурни, че всеки цвят се повтаря някъде поне още веднъж. Така ще избегнете именно неприятния ефект на петната.
  • Винаги се опитвайте да си визуализирате дадена комбинация и се доверявайте на личното ви усещане за хармония и баланс когато става дума за цветове.
  • Не забравяйте, че доста често и най-известните дизайнери не биха могли да внесат истинския уют в дома ви, така както бихте го направили самите вие. Гарантираме ви, че благодарение на резедавият цвят и неговите успешни комбинации с другите цветове вие ще успеете да направите точно това.

А след като се запознахме с най-добрия начин за усвояване на резедата у дома, нека да поговорим малко и за дрехи –

Съчетаване на дрехи резеда

Вашият неповторим стил зависи именно от решенията, които взимате, когато избирате своите дрехи. Комбинирането на цветовите гами понякога може да бъде голямо предизвикателство, особено ако сте решили да си играете с по-нестандартни цветове.

Без съмнение, към по-нестандартните цветове спокойно можем да причислим цвета резеда заедно с всичките му разновидности. Точно тук идваме и ние на помощ с  няколко от нашите

Съвети как да съчетаем правилно резеда

с останалите цветове, когато говорим за дрехи. Сам по себе си той наистина е различен и дори донякъде дързък. Ако по принцип харесвате резеда обаче, това не бива да ви плаши, просто трябва да се поинтересувате как да го съчетаете по най-добрия начин, за да изглеждате добре и уверени.

Обикновено повечето дизайнери следват определени схеми за цветови комбинации, но ние няма да ви затормозяваме с толкова суха материя. Напротив, ще ви покажем няколко варианта, в които участва този интересен цвят и вие сами ще прецените кой ви допада най-много.

Резеда в аксесоарите

Рокли цвят резедаПри първата опция ви предлагаме резедавият цвят, вплетен в аксесоарите. Този вариант е чудесен не само защото изразява лека нотка на закачливост, но също така внушава усещане за стил и нежност. Както виждате сами, основният цвят е лавандула, но с него успешно се съчетава резедата.

Една лавандулова рокля би изглеждала страхотно в съчетание с резедави изискани токчета и чанта в същата гама. Също така можете да добавите и някое кокетно бижу в пастелен зеленикав цвят.

Резеда и други цветове

Следващият вариант е не по-малко привлекателен. При него обаче резедата е използван като основен цвят, а като допълнение можете да видите останалите цветове, с които би си паснал добре. Златистото, сребристото и бялото определено са фаворити в случая и ще изглеждат зашеметяващо в комбинация с нежна резедава рокля или туника.

Ако вие пък сте привърженици на по-ежедневния стил, винаги можете да комбинирате резедавата си риза със светли и леко изтъркани дънки. Бежовото и тъмно кафявото също доста добре си пасват с резедата, така че може да комбинирате ризата и дънките с кафяви обувки. Тук важното е да не забравите да вмъкнете именно кафявия акцент още някъде – да кажем като някое бижу.

Няма как да пропуснем да споменем лавандулата и бледо розовото като добра комбинация. А за по-смелите добра идея са оранжевото и жълтото.

Продължаваме с още един ефектен вариант, в който е използвана малко по-тъмна резеда. Както виждате, тук като комбинации на почит са жълтото, кафеникавото и оранжевото. Имайте предвид, че при съчетаването на два по-наситени цвята почти винаги е добре да използвате и бяло или сиво, за да балансирате.

Като обобщение можем да кажем, че „приятелите“ на нестандартния цвят резеда са няколко – виолетово или лавандула, бежовото и кафявото, както и жълто и оранжево.

Можете да сте спокойни, че няма да сбъркате с комбинирането на резедата с който и да е от тези цветове, само имайте предвид, че не е добре да правите съчетания с всички на веднъж. Комбинирайте не повече от два или три цвята.

Тайната на идеалния външен вид е именно в правилното комбиниране на цветовете. Само така вие ще успеете да бъдете забележителни и неотразими по всяко време, без да се налага да правите големи усилия.

Полезни съвети за декорация на стените в дома и офиса. Стилни, красиви и качествени панели за стена, които да използвате за украса на всяка стена. Подбрани най-подходящи пана за стени с изображения за всеки конкретен случай.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here