Цвят резеда у дома

Резедав цвят в стая

Ако сте от хората, които ценят красотата и ви харесва да я намирате навсякъде около вас – тази статия със сигурност ще ви е от полза. Днес ще си говорим за съчетаването на цветове у дома и за това как може да превърнем собственото си жилище в едно уникално, уютно и стилно място. В частност сме решили да обсъждаме съчетаването на един малко по-особен цвят с другите цветове. Става дума за цвят резеда – доста различен, но в същото време все по-популярен цвят, който със сигурност може да бъде едно съвременно и модерно решение при декорирането на дома.

Аксесоари за дома в резеда

Нека най-напред обърнем внимание на това какво точно представлява този цвят. Резедата се възприема по принцип като част от зеления цвят и по-точно бледо зеленото. Както всички цветове, обаче и този може да бъде разпознаван в много и различни оттенъци. Може да го срещнете и като „убито зелено“, „круша“ или дори цвят пистачо – иначе казано шам фъстък.

Цвят резеда

Всички знаем за страхотното успокояващо действие на зеленото. Резедата има не по-малко благоприятен ефект върху нашето съзнание и вероятно за това все повече дизайнери включват различния цвят в своите проекти за обзавеждане и декориране.

Вие обаче няма нужда да сте дизайнери или да търсите такива ако прочетете този материал до края. Както вече споменахме, днес именно този цвят е на дневен ред и ще коментираме как да го използваме в дома си когато искаме той да бъде основен или когато искаме да е спомагателен.

Столове в резеда

С какво си отива резеда

Като за начало ще изброим с кои цветове си пасва резедата като цяло, а след това ще разгледаме конкретни примери. За най-сполучливо съчетание се смята това между резедата и кафявото. Независимо дали става дума за наситено дървесно кафяво или меко бежово, комбинацията му с резеда е истинска наслада за очите. Това вероятно се дължи на нотката горска свежест, която излъчват тези два цвята. Бъдете сигурни, че ако използвате именно тях в къщи никога няма да сбъркате, а освен това те ще ви карат да се чувствате спокойни и балансирани. Резедата се съчетава също толкова успешно с бледо жълтото и бледо синьото. За тези от вас, които обичат пък силния контраст – резедата и оранжевото биха били отлични спътници. Резедавият цвят добре се комбинира и с лавандуловото лилаво.

Резеда – основен цвят в стаята

Точно заради своята уникалност резедата е все по-предпочитана за основен цвят, но е важно да се внимава при съчетанието й с останалите цветове. Нека да разгледаме следната ситуация – вашето желание е бледо зеленото да е главния или преобладаващият цвят в стаята ( спалня, кухня, хол или детска ). Как обаче да направите така, че той да не стои безразборно и на петна, а да носи усещане за стил и уют?

 

 

Вариант 1 – изцяло зелена гама

В случай, че искате предимно да използвате цветовете от зелената гама трябва да започнете именно с резедата. Той е най-неутралния цвят в тази гама и експертите препоръчват в него да бъдат оцветени най-големите повърхности. Например – стените в хола или детската, кувертюрата в спалнята или шкафчетата в кухнята. Благодарение на тази ненатрапчива резеда ще придадете един вид „основа“ на самата стая и едва след това може да започнете да добавяте другите разновидности на зеленото в останалите детайли. В една идея по-наситена резеда пък може да оцветите килимите, завесите,  покривка за маса или декоративно одеяло. Тонът, който е най-наситен и ярък използвайте за наистина дребните детайли като ваза, картина, стол, възглавнички или кърпа за ръце в кухнята. Идеята е той да бъде само лек освежаващ акцент на останалия фон. В този случай не забравяйте да използвате и бялото за допълнителен балансиращ ефект.

Резедав цвят в стая

Вариант 2 – резеда плюс още нещо

Ако ви се иска да вмъкнете и по-различни цветове в картинката, може да заложите на кафявото и неговите оттенъци, на бледо жълтото или оранжевото. Придържайки се обаче към главното ни условие, че все пак резедата е основна и заема големите повърхности, цветовете, които споменахме по-горе остават за детайлите. Представете си една просторна спалня с мека резедава кувертюра, а върху нея няколко лавандулови възглавнички. Не ви ли се струва като едно истинско кътче от рая?

Спомагателен цвят в стаята

Този път разглеждаме резедата като спомагателен или допълнителен цвят. Това означава, че именно него ще използваме в малките детайли и той ще играе ролята на акцент. В този ред на мисли, вие трябва да обърнете нещата – големите повърхности да са в други цветове – кафяво (светло или тъмно) или бледо жълто, а детайлите да са в резеда. Да кажем одеяло, възглавнички, вази и други. Кухнята ви например би изглеждала страхотно ако шкафчетата там са бежови, масата и столовете са в наситено кафяво, а на няколко места сте сложили акценти в резеда – каре или ваза на масата, кърпата за ръце, някаква картина с преобладаващи резедави нюанси, а защо не и самата посуда – купи, чаши, чинии?

резедаво

Резеда в банята

Оказва се, че резедата – този до скоро така пренебрегван цвят е доста подходящ и в банята. Там вариантите са също да го включите в детайлите, като например кошчето за отпадъци, хавлия, коша за пране или пък чашките за четки за зъби. Може разбира се, част от плочките да са резедави – да кажем в душ кабината, или просто да направите резедав борд. Ако пък ви се иска резедата да е преобладаваща може да я съчетаете с останалите нюанси на зеленото и с дървесно кафяво. Това съчетание ще ви гарантира изключително усещане за естетичност и стил.

Няколко полезни съвета за комбиниране с цвят резеда

  • Препоръчително е да не избирате повече от 3-4 цвята за комбинация, когато решавате каква ще бъде палитрата ви от цветове.
  • Освен това бъдете сигурни, че всеки цвят се повтаря някъде поне още веднъж. Така ще избегнете именно неприятния ефект на петната.
  • Винаги се опитвайте да си визуализирате дадена комбинация и се доверявайте на личното ви усещане за хармония и баланс когато става дума за цветове.
  • Не забравяйте, че доста често и най-известните дизайнери не биха могли да внесат истинския уют в дома ви, така както бихте го направили самите вие. Гарантираме ви, че благодарение на резедавият цвят и неговите успешни комбинации с другите цветове вие ще успеете да направите точно това.
Сподели
Полезни съвети за декорация на стените в дома и офиса. Стилни, красиви и качествени панели за стена, които да използвате за украса на всяка стена. Подбрани най-подходящи пана за стени с изображения за всеки конкретен случай.

ВАШЕТО МНЕНИЕ