Диетени заблуди

Диети и хранене

Всеки, който е правил някаква диета със сигурност е допускал няколко грешки, заради които може би след това не е постигнал очаквания резултат. Това е така, защото повечето диети се изпълняват по неправилен начин. Ето няколко от най-често допуснати заблуди и грешки по време на хранителен режим.

Неадекватно гладуване

Всички знаем, че ако една жена реши твърдо да отслабне, дори и само с няколко килограма до Коледа или Нова година, то тя със сигурност е способна да се подложи на тотален глад, за да постигне целта си. Назначаваме си тази диета сами, без никакво професионално мнение, като дневно си позволяваме резен хляб (диетичен, разбира се), няколко чаши кафе или чай, и може би една вафла.

Естествено след няколко седмици резултата ще е налице, няма как иначе, след такъв изтощителен и нездравословен режим на хранене. Но наред с свалянето на няколкото така пречещи ви килограма, вие ще загубите и усмивката от лицето си, блясъка на кожата и косата си. А вероятността след приключване на тази „диета“ да възвърнете килограмите си двойно дори, е доста голяма.

За това, ако искате да отслабнете, правете го здравословно и правилно. Ако искате подходящ хранителен режим именно за вас, задължително се посъветвайте с диетолог.

„Диетични газировки“

Може би тези продукти са лишени от калории, но със сигурност не са лишени от изкуствени подсладители. Именно заради тях може да провокирате неудържим глад в корема си и да погълнете ненужно и огромно количество храна.

Ако все пак ви е толкова трудно да заместите газираните напитки с вода, постарайте се поне да ограничите приема им до минимум!

Мини прибори

Абсолютен мит е, че ако замените обикновената вилица или лъжица с по-малки прибори, то това би ви помогнало да намалите или ограничите приема на храна. Според проучване на учени в университета в Юта, хората които ядат с мини виличка, изяждат до 12% ПОВЕЧЕ храна от останалите. Това се дължи на факта, че когато намалявате приеманото количество, организма на го усеща и така веднага се добавят 2-3 хапки отгоре, за да бъде устата пълна.

Много е важно, да ядем бавно, да дъвчем хубаво и да се даде време на мозъка да осъзнае, че е сит и че няма нужда от повече храма за организма. А и все пак е хубаво да се наслаждаваме на храната, която ядем.

Картофена фиеста

Прекалено много количество картофи, макар й доста полезни за нас, не трябва да се приема по време на диета. А да не говорим за изпържените, които изцяло убиват идеята за отслабване и дори вредят на организма ни като цяло.

Картофа може да доведе до резки физиологични промени в организма, като например, промени в нивата на инсулина и кръвната захар, като това може да отвори апетита ни сладки храни.

Разнообразно меню – задължително!

Не се заблуждавайте, че ако сведете консумацията на храна до един два вида, това ще ви помогне да отслабнете по-бързо. Разнообразявайте менюто си постоянно и поменете, че в малки количества всичко е позволено и полезно.

 

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here