Няколко лоши еко идеи

Екология

Да изпратим сателити в космоса, които да улавят слънчевите лъчи и да произвеждат електричество, което да бъде излъчвано към Земята?

Япония вече инвестира доста големи суми в тази технология. Но тази технология има два основни недостатъка.

  1. Излъчваната енергия от Космоса към Земята би загряла допълнително земната атмосфера и би ускорила глобалното затопляне.
  2. Теоритично погледнато лъчите изпращани от сателитите в Космоса могат да пропуснат приемника на Земята и буквално да „изпържат“ някой или нещо по погрешка. Учените работят, за да отстранят риска от евентуални бедствия предизвикани от тази технология, но за момента без успех.

Биогоривата …

Биогоривата бяха отговора на човечеството, бяха откритието, което трябваше да замени фосилните горива. Но тогава се случи нещо. Хората забелязаха бързите темпове, с които изчезват горите и с които се задълбочава кризата с изхранването на непрекъснато разтящото население на Земята.

Въпреки това, биогоривата продължават да се развиват и политиците продължават да вярват, че те биха могли един ден да детронират фосилните горива. Но това е малко вероятно да се случи, защото за производството им е необходимо огромно количество биомаси, а и вредните емисии, които отделят в атмосферата съдържат голямо количество въглероден диоксид.

Да произведем Еко Бира?

Инженери мислят, че използвайки пара за варенето на билките (например ечемика) могат да намалят наполовина използваната енергия при варенето. Но как и в каква степен би помогнало това на Планетата?

Да охладим Планетата? Да взривим вулкан?!

Гео-инжинерството е било обявено някога за смахната наука. Но това вече се променя. В момента интереса на тези учени е да охладят планетата ни, като симулират масивни изкуствени вулканични експлозии. Когато избухват вулканите, те отделят милиони тонове серен диоксид, който действа охлаждащо.

За съжаление, учените знаят прекалено малко за глобалното затопляне и предизвикването на една такава изкуствена катастрофа би могло да доведе до задълбочаване на екологичните проблеми. „Това е нещо като да си сверяваш часовника, без да знаеш колко точно е часа.“

Гигантски изкуствени дървета?

Един ентусиаст на име Wallace Broecker, има „гениален“ и отчаян план за това как да спасим планетата. Той смята, че трябва да „засадим“ милиони масивни дървета по цялата планета, което би струвало $600 милиарда на година. При това дърветата да са изкуствени! Тези изкуствени дървета ще бъдат способни да поглъщат въглероден диоксид и теоретично би трябвало да забавят промените в климата. Но това е само на теория …

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here